Ilustracija (©Reuters, ©AFP)
Ilustracija (©Reuters, ©AFP)

Najluđe finale u istoriji Švajcarske

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.08.20. | 10:33

Bazel i Jang Bojs prvi put u borbi za trofej Kupa

Istorijski duel. Ljuti trener. Ključni igrači u karantinu. Korona na obe strane. Nema navijača. Bazel i Jang Bojs se sastaju u finalu 95. izdanja Kupa Švajcarske, koje sluti na ludu zabavu u Bernu (Vankdorf, 17.30).

Koliko puta je Bazel osvajao drugi po važnosti pehar u zemlji, a koliko Jang Bojs? Zajedno, 19 trofeja. Crveno-plavi i žuto-crni kombinovano su učestvovali u 36 finala Kupa, ali nikada zajedno. Baš taj podatak bi trebalo da ionako eksplozivan dvoboj učini još napetijim.

Izabrane vesti

Ako se osvrnemo samo na domaća takmičenja, Marsel Koler se nije baš proslavio na Sankt Jakob Parku. Za dve godine, koliko je švajcarski stručnjak proveo u Bazelu, crveno-plavi su osvojili jedino Kup zemlje satova prethodne sezone. Stoga je i bilo očekivano da 59-godišnji trener neće produžiti boravak u taboru crveno-plavih, već će po isteku ugovora napustiti klub, što je dvadesetostruki prvak potvrdio u sredu na svom zvaničnom sajtu. Zamena je već spremna, a radi se o nekadašnjem asu Bajerna i Intera Ćirijaku Sforci.

I baš to predstavljanje Sforce nije se dopalo Koleru. Uvek odmeren i skroman, nije izdržao da ne prokomentariše.

"Pitao sam se kako klub može da održi predstavljanje novog trenera dok sam ja još tu i samo par dana pred finale Kupa... Po mom mišljenju, trebalo je da se sačeka. Ali, sada je gotovo. Ne želim da budem arogantan, ali treba da dobijemo medalju za sve što smo morali da istrpimo", aludirao je Koler na sve nemire unutar kluba, koji su poslednjih meseci poprimili epske razmere.

Bilo kako bilo, Koler će imati priliku da se na lep način oprosti od Bazela i navijača – odbranom trofeja u finalu Kupa. A na tom putu stoji mu upravo rival koji mu je i zagorčao dvogodišnju epizodu na Sankt Jakob Parku, Jang Bojs.

"Moramo što pre da se navikavamo na odsustva. Za duel sa Bazelom neću imati desnog beka, ali moraću da se snađem. Korona nam svima pravi probleme", jadao se Herardo Seoane, kormilar Momaka.

Šampion Švajcarske je do finala morao dosta težim putem. Od osmine finala pa sve do polufinala rivali su mu bili prvoligaši, redom Cirih, Lucern i Sion. Sa druge strane, Bazel nije naleteo ni na jednog, pa mu je i posao bio dosta lakši, mada je protiv Lozane, od ove sezone novog člana najjačeg društva, morao preko produžetaka da traži prolaz u narednu rundu.

Jang Bojs je u finišu prethodne sezone bio u strašnoj formi, nanizao je šest pobeda i domogao se treće uzastopne titule prvaka, a dobre igre preneo je i na četvrtfinale i polufinale Kupa, kao i prvu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Ki Klaksvika.

Bazel je u julu i avgustu nastavio po sistemu toplo-hladno. Na poslednjih šest mečeva u svim takmičenjima ima samo dva trijumfa, ali je ipak napravio odličnu uvertiru pred duel sa Momcima iz Berna, pobedom nad Vinterturom u polufinalu najmasovnijeg nacionalnog takmičenja od 6:1.

Koler neće moći da računa na Komera, Kabrala i Ramiresa, koji su još u karantinu zbog putovanja na Sardiniju, dok su Cufi i Džaka povređeni. Na drugoj strani, virus korona ušetala je u prostorije kluba iz Berna. Trojica zaposlenih u Jang Bojsu, ali nijedan od igrača, bilo je pozitivno na test.

Zaštitni znak okršaja Bazela i Jang Bojsa su - golovi. Igra GG došla je na osam od deset prethodnih susreta, baš kao i 3+.

ŠVAJCARSKA, KUP - FINALE (BERN)

Nedelja

17.30: (4,50) Bazel (3,70) Jang Bojs (1,70)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kup ŠvajcarskeJang BojsMarsel KolerBazel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara