Domeniko Tedesko
Domeniko Tedesko

Najmanje zvučno, ne nužno i najgore rešenje: Domeniko Tedesko selektor Belgije

Vreme čitanja: 2min | sre. 08.02.23. | 10:19

Ugovor do Evropskog prvenstva 2024. godine

Roberto Martinez je posle dvomesečnog natezanja dobio naslednika. Možda ne baš ono koje su isprva želeli u Fudbalskom savezu, iako će oni reći da jeste. Kako bilo, Domeniko Tedesko je novi selektor Belgije i čovek čiji će prvi zadatak biti da postavi temelje neke nove selekcije Crvenih đavola.

Ona stara, unapred nazvana “zlatnom”, iako do zlata nije dobacila, već je sišla sa velike scene i ostali su samo Kevin de Brujne i Romelu Lukaku da u naponu snage pogura neke nove snage. Na Mundijalu u Kataru se videlo da je za njih još rano, ispali su već u grupi pošto su bili iza Maroka i Hrvatske, mada je baš Lukaku imao šanse da Hrvate saplete mnogo pre osvojene bronzane medalje.

Izabrane vesti

Hrvati su ipak prošli, a Belgijanci krenuli u novi process i volan poverili Tedesku.

Kliknuli smo već na prvom sastanku. On je bio naš prvi izbor, jer predstavlja fudbal kakav želimo da igramo: energičan sa mnogo presinga napred”, rekao je izvršni direktor Saveza Peter Bosaert.

Možda i jeste bio prvi zbor, ali nije tajna da su Belgijanci opipivali i puls drugima. Lokalni mediji su pisali da su čak isprva želeli Joahima Leva, svetskog šampiona sa Nemačkom iz 2014. godine. Pominjao se i legendarni Tijeri Anri, kasnije pomoćnik u stručnom štabu Belgije, koji je navodno bio izbor igrača.

Na kraju 37-godišnji Tedesko, koji je ime stekao u Šalkeu, zatim radio u moskovskom Spartaku i na kraju Lajpcigu. Baš taj poslednji angažman je i otežavao dogovor, jer je Tedesko posle osvojenog kupa i plasmana u polufinale Lige Evrope u prvoj sezoni dobio otkaz početkom druge. Presudio mu je težak poraz od Šahtjora (1:4) u Ligi šampiona. Lajpcig je svejedno trebalo da mu isplati oko 1.000.000 evra na osnovu ranije potpisanog ugovora, ali je očigledno i ta prepreka nekako savladana.

Domeniko Tedesko tako je i zvanično postao selektor Belgije. S tim da za razliku od Martineza, koji je usput obavljao i ulogu tehničkog direktora, neće imati obavezu da nadgleda sve belgijske selekcije, čak i one ženske. Taj je posao poveren Frenkiju Verkauterenu, koji je i sam bio selektor 2009.



tagovi

Domeniko TedeskoFudbalska reprezentacija Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara