Fudbaleri Independijente del Valjea (©AFP)
Fudbaleri Independijente del Valjea (©AFP)

Najneorganizovanije prvenstvo Zelenog kontinenta

Vreme čitanja: 4min | pet. 31.03.23. | 23:07

Jedan od derbija 4. kola Aperture između LDU Kita i Gvalasea (subota, 03) neće biti pokriven VAR sistemom, navodno zato što u Ekvadoru nema dovoljno opreme za sve klubove

Prethodnih meseci iz Ekvadora su nam stizale razne neobične fudbalske vesti, od prekidanja utakmica, preko tuča između igrača i sudije, pa do svađa i incidenata ispred hotelskih soba. Ipak, to nije sve. Ekvadorci sa bizarnostima su nastavili i u novoj sezoni, prvoligaš LDU Kito je saopštio da njegov meč sa Gvalaseom, koji je na programu u noći između petka i subote od 03.00 časova po srednjoevropskom vremenu, neće da bude pokriven VAR sistemom zbog nedostatka opreme.

Naime, ova južnoamerička zemlja je uvela VAR prošle sezone, mada kao i svuda u svetu godina adaptacije je bila problematična. Verovalo se da će u novom šampionatu to bolje da funkcioniše, ali već u 4. kolu Ekvador je potresao skandal. Iz LDU-a tvrde da za ovaj meč nisu dobili neophodnu opremu.

Izabrane vesti

U noćašnjem termunu se igraju samo dve utakmice, prvo će od 00.30 Universidad Katolika u Kitu da ugosti Independijente del Valje, a zatim od 03.00 takođe u ekvadorskoj prestonici na programu je meč LDU-a i Gvalasea. Prva utakmica obezbedila je VAR sistem, ali ne i ova druga.

Nažalost, na meču LDU-a i Gvalasea nećemo moći da računamo na pomoć VAR-a, jer trenutno postoje samo dve kompanije u celoj zemlji koje vrše neophodne usluge. U ovom kolu će samo četiri utakmice da budu pokrivene video asistencijom za sudije“, saopštio je LDU.

03.00: (1,40) LDU Kito (4,30) Gvalaseo (7,25)

Ubrzo se oglasila i liga, koja je priznala grešku, navevši da je uoči nove sezone postavljeno nekoliko uslova, po kojima bi se standardizovalo korišćenje sistema, da uvek bude isto. Reč je o tehničkim zahtevima ,koje su do sada ispunili samo Aukas, Barselona Gvajakil, Independijente del Valje i Gvajakil Siti. Dueli te četiri ekipe u ovom kolu će imati VAR sistem, dok će na meču LDU-a i Gvalasea sudija Luis Kiroz morati da se snađe bez asistencije, kao što će uostalom biti slučaj za još tri utakmice.

I dok u Kitu očigledno postoji problem da se iznajmi neophodna oprema, oglasili su se i iz Independijentea kritikom da se u šampionatu Ekvadora utakmice igraju previše retko. Naime, u poslednje četiri godine se u Primeri takmiči 16 klubova, koji se kroz dva skraćena prvenstva bore za titulu. Liga je podeljena na Aperturu i Klausuru, u obe se igraju po 15 kola, a pobednici na takmičenjima potom igraju finale za titulu. Naravno, pod uslovom da nije ista ekipa bila najbolja u obe lige.

Svi klubovi igraju po 30 kola, što je po mišljenju čelnika Independijentea – premalo. Pre uvođenja ovog sistema u ekvadorskoj Primeri se takmičilo 12 klubova, takođe kroz Aperturu i Klausuru, ali tada su se oba prvenstva igrala dvokružno. Dakle, sve ekipe su igrale po 44 kola.

U Independijenteu smatraju da su ovim sadašnjim sistemom oštećene ekipe koje nastupaju na međunarodnoj sceni, jer imaju premalo prostora da nadoknade eventualne kikseve u prvenstvu. Logično, Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikana imaju prednost u odnosu na Primeru, koje se češće igraju sa kombinovanim timovima zbog zgusnosti rasporeda, ali onda rezultati u prvenstvu trpe.

00.30: (2,65) Katolika (3,25) Independijente del Valje (2,50)

Independijente je u 21. veku najbolji predstavnik Ekvadora, osvojio je dve Kopa Sudamerikane (južnoameričke Lige Evrope), 2019. i prošle godine, a 2016. je igrao finale Kopa Libertadores. Ove zime je Independijente podigao i trofej Rekopa Sudamerikane, južnoameričkog Superkupa, pošto je u dvomeču bio bolji od brazilskog Flamenga.

Međutim, u domaćim takmičenjima nema dovoljno uspeha. Osvojio je samo jednu titulu, 2021. godine, te je prošle sezone po prvi put podigao i trofej Kupa Ekvadora. Jedan je od retkih klubova na svetu koji ima više pehara na međunarodnim takmičenjima (3) nego na domaćim (2).

Ove sezone će Independijente da igra Kopa Libertadores, u grupi sa Korintijansom, Argentinos Juniorsom i Liverpulom iz Montevidea. Biće jedan od tri predstavnika Ekvadora u elitnom takmičenju, zajedno sa aktuelnim prvakom Aukasom i Barselonom. Nasional i Katolika nisu uspeli da prođu kvalifikacije, izgubili su od kolimbijskih predstavnika Independijente Medeljina i Miljonariosa.

Ranije smo imali neizvesnija prvenstva, sa 44 kola. To je bilo pravednije za sve. Ovako, imamo 15 kola po prvenstvu, pa ko igra Kopa Libertadores je u problemu. Treba analizirati ovu situaciju. Uporedite samo Ekvador sa Brazilom, čiji klubovi svake sezone igraju po pet različitih takmičenja“, kazao je Santijago Morales, sportski direktor Independijentea.

---------------------------------------

Posle dve nedelje reprezentativne pauze, Mozzart Prognozzer se vraća na velika vrata, a 24. kolo naše potpuno besplatne nagradne igre pogađanja tačnih rezultata biće šansa za promene u vrhu generalnog plasmana i bolje pozicioniranje u borbi za glavni dobitak od 200.000 dinara!

----------------------------------------

EKVADOR 1 (APERTURA) – 4. KOLO

Subota

00.30: (2,65) Katolika (3,25) Independijente del Valje (2,50)

03.00: (1,40) LDU Kito (4,30) Gvalaseo (7,25)

21.00: (3,10) Libertad (3,15) Aukas (2,25)

23.30: (1,42) Barselona Gvajakil (4,10) Mušuk Runa (7,25)

Nedelja

02.00: (3,50) Delfin (3,30) Emelek (3,60)

21.00: (1,97) Tekniko (3,30) Deportivo Kuenka (3,60)

23.30: (4,40) Kumbaja (3,30) Nasional (1,80)

Ponedeljak

02.00: (1,65) Orense (3,45) Gvajakil Siti (5,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1LDU KitoIndependijente del ValjeUniversidad Katolika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara