Detalj sa prošlosezonskog meča Kolorada i Sijetla (©AFP)
Detalj sa prošlosezonskog meča Kolorada i Sijetla (©AFP)

Najstaromodnija Liga šampiona: Na potezu su Amerikanci

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.02.22. | 22:51

Kolorado Rapids gostuje osvajaču KONKAKAF lige Komunikasionesu (petak, 01.00) u prvom meču osmine finala elitnog takmičenja, dok će Sijetl Saunderse da dočeka Motagva iz Hondurasa od 03.00 časova po srednjoevropskom vremenu

Svaki kontinent ima svoju verziju fudbalske Lige šampiona, ali nijedna nema tako zastareli sistem takmičenja kao KONKAKAF. Elitno takmičenje Severne Amerike od 2018. godine se igra striktno po eliminacionom sistemu, kao Kup evropskih šampiona u svojim slavnim danima, a noćas su na programu preostala dva meča prvog kola. Od 01.00 časova Komunikasiones iz Gvatemale dočekuje Kolorado Rapidse, a od 03.00 Motagva iz Hondurasa će da ugosti Sijetl Saunderse.

KONKAKAF Liga šampiona se igra u različitim sistemima od 1962. godine, tako da ne možemo da kažemo da je bez tradicije. Međutim, ozbiljniji, profesionalniji nivo je stigao tek u poslednje dve-tri decenije, što je nateralo Meksikance da znatno ozbiljnije pristupe takmičenju. Zato se više ne dešava da pehar završi u Hondurasu, El Salvadoru ili na Haitiju, od 2006. godine kao po pravilu Ligu šampiona su osvajali isključivo meksički timovi.

Izabrane vesti

Prošle godine je trofej osvojio Monterej, savladavši Klub Ameriku u finalu sa 1:0, ali njega ove sezone nema u takmičenju. Nije se kvalifikovao kroz domaće prvenstvo, iako Meksiko ima čak četiri predstavnika, pa je tron nebranjen. Nema ove sezone ni najuspešnijeg kluba, sedmostrukog osvajača Klub Amerike, što otvara mogućnost nekim drugim klubovima da zablistaju.

Klub Leon, Kruz Azul i Santos Laguna su pobedili u prvim mečevima osmine finala, odnosno 1. kola Lige šampiona, a jedino je Pumas na gostovanju kostarikanskoj Saprisi odigrao 2:2. Doduše, samo Leon u duelu sa Gastatojom ima čistu situaciju pred revanš, pošto je u Gvatemali slavio sa 2:0. Očekuje se, ipak, da svi meksički klubovi prođu dalje.

01.00: (3,90) Komunikasiones (3,40) Kolorado Rapids (2,00)

Slično je i sa Amerikancima, koji su kroz istoriju samo dva puta podizali pehar. Po jednom su titulu osvajali Di Si Junajted i Los Anđeles Galaksi, ali još u prošlom veku. Preciznije, 1998. i 2000. godine. U ovom veku su samo Kostarikanci (Alahuelense i Saprisa) u dva navrata uspevali da prekinu dominaciju Meksika.

SAD već ima jednog predstavnika sigurno u četvrtfinalu, tamo će igrati Nju Ingland Revolušn. Plasirao se bez borbe, Kavali sa Haitija je bio prinuđen da mu preda dvomeč jer nije uspeo na vreme da obezbedi igračima vize da uđu u Sjedinjene Američke Države. Protokol uveden zbog pandemije korona virusa je otežao posao aktuelnom šampionu Kupa Kariba, čija administracija se propisno obrukala.

Od preostalih američkih klubova, samo je osvajač MLS Njujork Siti već odigrao svoj prvi meč 1. kola, savladao je Santos de Gvapiles sa 2:0. Kolorado i Sijetl svoje mečeve igraju noćas i, očekivano, favoriti su iako gostuju.

Doduše imali su malo teži žreb. Kolorado gostuje aktuelnom osvajaču KONKAKAF lige, drugom po kvalitetu klupskom takmičenju na kontinentu. Komunikasiones je prošle godine u finalu savladao Motagvu, baš rivala Sijetl Saundersa. Obe ekipe imaju kvalitet da naude protivnicima, pogotovo pred domaćom publikom.

03.00: (3,40) Motagva (3,30) Sijetl Saunders (2,20)

Igra tu još jedan bitan faktor, u Gvatemali i Hondurasu je već počela sezona, dok MLS počinje 26. februara. Nedostatak takmičarskog ritma može da oteža posao Koloradu i Sijetlu an početku sezone.

Kvalitet je naravno na strani Amerikanaca. Oba tima imaju veliki broj iskusnih internacionalaca, od kojih su mnogi dokazani i u Evropi. Primera radi, dres Rapidsa nose Dijego Rubio, Mičel Barios, Brajan Akosta, Mark Entoni Kaje, Deni Vilson… Sijetl ima još zvučniji sastav, za njega nastupaju Raul Ruidijaz, Fredi Montero, Džordan Moris, Nuhu Tolo, Stefan Frej, Jeimar Andrade

Sijetlu je ovo treće učešće u Ligi šampiona, 2018. je stigao do četvrtfinala, dok je 2020. izgubio već u prvom kolu. Kolorado je igrao samo jednom u eliti, 2018. godine, kada je eliminisan u grupnoj fazi.

KONKAKAF LIGA ŠAMPIONA – OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Sreda

Santos de Gvapiles – Njujork Siti 0:2 (0:2)

/Kasteljanos 5pen, 30/

Santos Laguna – Montreal 1:0 (0:0)

/Zazueta 88/

Četvrtak

Saprisa – Pumas 2:2 (1:1)

/Bolanjos 45+3pen, 75 – Korozo 28, Dineno 71/

Fordž – Kruz Azul 0:1 (0:1)

/Otero 30/

Gastatoja – Klub Leon 0:2 (0:2)

/Fernandez 24, Ernandez 34/

Petak

01.00: (3,90) Komunikasiones (3,40) Kolorado Rapids (2,00)

03.00: (3,40) Motagva (3,30) Sijetl Saunders (2,20)

***Kvote su podložne promenama

(Nju Ingland Revolušn je prošao bez borbe u četvrtfinale, zato što je Kavali sa Haitija odustao od takmičenja)


tagovi

KONKAKAF Liga šampionaSijetl SaundersKolorado Rapids

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara