Zigo Dom u Amsterdamu (©Reuters)
Zigo Dom u Amsterdamu (©Reuters)

Najteže na startu, ali četvrtfinale na vidiku: Srbija otvara EURO protiv evropskih i svetskih prvaka

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.01.22. | 08:16

Posle dugo vremena Španija nije favorit za evropsko zlato. Ove godine to je aktuelni kontinentalni i svetski prvak Portugalija, rival Orlova u prvom kolu i stari znanac

Najbolje kontinentalne reprezentacije u futsalu takmičiće se od 19. januara do 6. februara u Amsterdamu i Groningenu na 12. Evropskom prvenstvu. Nažalost, bez prisustva publike u halama zbog korone. Među učesnicima je i reprezentacija Srbije, koja neće imati lak zadatak na startu, ali je plasman u četvrtfinale postavljen kao realan cilj. Rivali Orlovima u Grupi A su evropski i svetski prvak Portugalija, Ukrajina koju smo poslednjih godina redovno pobeđivali i domaćin Holandija, koja se baš zbog te činjenice da organizuje turnir vratila na veliku scenu posle osam godina.

Dobra stvar je što će naši reprezentativci već na startu, danas od 17.30 (prenos na RTS 2), igrati protiv najtežeg rivala. Selektor Dejan Majes zbog pozitivnih kovid testova i povreda neće moći da računa na čak petoricu igrača, pa ako je već tako, bolje biti oslabljen za meč sa apsolutnim favoritom i reprezentacijom koja je posle dugo vremena skinula Španiju sa prvog mesta kandidata za evropsko zlato, a onda da se nadamo da će se što više njih priključiti ekipi do 23. januara i okršaja sa Ukrajinom, potom i za duell sa Holandijom pet dan kasnije.

Izabrane vesti

Među trenutno odsutnima sa treninga su Ninoslav Aleksić (ostao u Beogradu zbog pozitivnog testa na koronu, naknadno će se priključiti ekipi), Slobodan Rajčević (pozitivan na testiranju u Holandiji), Nikola Matijević (morao u karantin jer jer Rajčevićev cimer), Jovan Lazarević (povreda), Miloš Stojković (povreda).

Pokazali su naši futsaleri jesenas na Svetskom prvenstvu u Litvaniji da mogu ravnopravno da se nose sa majstorima malog fudbala, pošto su Rikardinjo i ekipa tek u produžecima izborili plasman u četvrtfinale. Sigurno je da u našem taboru priželjkuju revanš. ali i da su svesni težine izazova u značajno oslabljenom sastavu koji će za ovu utakmicu brojati samo devet imena. Neka dug bude naplaćen u nekoj kasnijoj fazi turnira. Još bolje!

Zanimljivo će biti kako će Portugalci izgledati na ovom takmičenju, na kom počinju eru bez čuvenog Rikardinja. Slavni dribler i jedan od najvećih igrača futsala svih vremena povukao se iz reprezentacije posle osvojenog Mundijala prošlog oktobra. Od tada je u toku konkurs za naslednika, a čini se da se dvojica izdvajaju više od ostalih.

Pani Varela je blistao u Litvaniji. Sa osam golova je bio drugi strelac turnira iz Brazilca Feraa (devet), od kojih je dva dao u finalu protiv Argentine, a sa Sportingom je prošle sezone osvojio Ligu šampiona. Drugo ime je 20-godišnji pivot Ziki, takođe igrač lisabonskih lavova. Pored talenta, ima i harizmu sličnu Rikardinjovoj, pa ga voli publika. Tu su i Žoao Matos, Bruno Koeljo, dok je iskusnog Fernanda Kardinala ponovo zadesio peh povrede, koji je već propustio pohod na evropsko zlato 2018. i svetsko prošle godine.

KVOTE NA OSVAJAČE EP, SRBIJA - 25

Jasno je da Orlove na startu čeka pakleno težak ispit, ali onda i dva dosta lakša za koje se očekuje da ih polože sa visokom ocenom. Ako budu igrali kao u baražu kvalifikacija protiv Belorusije (3:1, 3:2), ne bi trebalo da dođe do iznenađenja.

Ukrajina se na Svetsko prvenstvo plasirala kao jedna od najboljih drugoplasiranih selekcija. Pobedili smo ih sa 5:2 u kvalifikacijama za Mundijal 2020, pre toga 2:1 u četvrtfinalu beogradskog Evropskog prvenstva, a 2007. u Portu je bilo 3:2 za naš tim u grupi Evropskog prvenstva. Neka se istorija ponovi...

Kada je reč o Holanđanima, oni su viceprvaci sveza iz 1989. godine, sa prvog zvaničnog Mundijala u futsalu, održanog upravo u Holandiji. Na Evropskom prvenstvima najbolji rezultat im je četvrto mesto, 1999. godine. Osim tog pionirskog poduhvata, Lale nikada nisu predstavljale silu u ovom sportu. Poslednje veliko takmičenje njihove reprezentacije bilo je Evropsko prvenstvo u Belgiji 2014, kada su poraženi u oba meča grupne faze, od Portugalaca i Rusa.

Dobra stvar je što sa njima igramo na kraju, ukoliko bude bilo ikakve neizvesnosti oko plasmana.

Futsal reprezentacija Srbije (©MN Press)Futsal reprezentacija Srbije (©MN Press)

Što se tiče drugih grupa, trofejna Španija (sedam evropskih titula) je po običaju kandidat za zlato. ali joj je ulogu kontinentalnog lidera preuzela Portugalija i biće vrlo zanimljivo može li Crvena furija već sada da povrati primat. Velike poraze nanele su im komšije u finalu prethodnog Evropskog prvenstva i četvrtfinalu Svetskog. Videćemo imaju li Španci odgovor.

U drugi red favorita svrstavaju se Rusija, šampion Evrope iz 1999. i nekoliko puta viceprvak, Kazahstan koji je na poslednja dva Evropska prvenstva igrao polufinale, kao i na prethodnom Mundijalu. I jedni i drugi kvalitet su stekli pre svega naturalizovanjem Brazilaca. Tu je i Italija, koja ima smenu generacija, ali bi baš to odsustvo velikih očekivanja moglo da učini talentovane Azure vrlo nezgodnim rivalom.

Evropsko prvenstvo u Holandiji prvo je sa 16 učesnika (pre ih je bilo 12) i prvo koje se igra četiri godine nakon prethodnog (dosad se turnir održavao svake druge godine).

Veliko iznenađenje je plasman Bosne i Hercegovine, koja će debitovati na smotri najboljih kontinentalnih reprezentacija. Tu su i Hrvati, koji su 2012. kao domaćini osvojili četvrto mesto (baš kao i Srbija 2016), ali ih nije bilo na prošlom Evropskom prvenstvu, dok su na Svetskom poslednji put učestvovali još 2008. godine.

EVROPSKO PRVENSTVO U FUTSALU - 1. KOLO

Sreda

Grupa A

17.30: (4,25) Srbija (4,50) Portugalija (1,60)

20.30: (6,25) Holandija (5,40) Ukrajina (1,35)

Četvrtak

Grupa B

17.30: Kazahstan - Slovenija

20.30: Italija - Finska

Petak

Grupa C

17.30: Rusija - Slovačka

20.30: Poljska - Hrvatska

Subota

Grupa D

14.30: Gruzija - Azerbejdžan

17.30: Španija - Bosna i Hercegovina


tagovi

EP u futsalufutsalFutsal Euro 2022FSSOrlovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara