Navijači Kazahstana i Aleksandar Zujev u dresu IMT-a protiv Crvene zvezde (©Reuters, ©Starsport)
Navijači Kazahstana i Aleksandar Zujev u dresu IMT-a protiv Crvene zvezde (©Reuters, ©Starsport)

Najveća fudbalska utakmica u istoriji Kazahstana, ali i za igrača IMT-a

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.11.23. | 14:21

Meč u Ljubljani, koji se igra u ponedeljak od 20.45 časova, direktno će da odluči drugog putnika na Evropsko prvenstvo iz kvalifikacione H grupe

Od proglašenja nezavisnosti 1991. godine Kazahstan nije igrao važniju fudbalsku utakmicu od ove, koja je na programu ovog ponedeljka od 20.45 časova na Stožicama u Ljubljani. Slovenija će ugostiti reprezentaciju poslednje republike koja je ostala u Sovjetskom Savezu u poslednjem kolu H grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a njihov meč će direktno odlučiti putnika na završni turnir u Nemačkoj.

Slovenija je svoju prvu meč loptu ispustila pre tri dana, porazom od Danske u Kopenhagenu (1:2). Danci su osigurali prvo mesto i EURO, a ujedno su pružili šansu Kazahstancima, koji su se istog dana preznojavali protiv San Marina (3:1). Sada Slovenija ima 19 poena i druga je na tabeli, ali Kazahstanci imaju samo jedan bod manje i pobeda ih vodi na kontinentalni šampionat.

Izabrane vesti

Objektivno, Slovenija je favorit. Imaće podršku sa tribina, na papiru kvalitetniju reprezentaciju sa više fudbalera u Ligama petice, te iskustvo učešća na velikim takmičenjima. Dva puta je Slovenija igrala na Mundijalima (2002. i 2010. godine), a jednom na Evropskom prvenstvu (2000).

Za Kazahstan, zemlju koja ima gotovo 10 puta više stanovnika (oko 20.000.000, naspram 2.200.000, koliko živi u Sloveniji), ovo je istorijska šansa. Nikada nije igrao na nekom završnom turniru, štaviše nikad nije bio ni blizu. Čak ni u periodu pre nego što je postao član UEFA, odnosno dok se vodio kao azijska reprezentacija.


20.45: (1,57) Slovenija (4,10) Kazahstan (7,00)


Kazahstanci su prvi put u istoriji uspeli da zabeleže čak šest pobeda u kvalifikacijama. Uspeli su čak i Dansku da savladaju. Međutim, onako po ruskom maniru, zabrljali su kada to nisu smeli, protiv Finske kod kuće (0:1). I Slovenci su ih savladali u Astani, sa 2:1, ali to nije bilo toliko iznenađenje kao trijumf Finaca.

Slovenija – Kazahstan je zaista najvažnija utakmica u istoriji našeg fudbala. Sudbina Evropskog prvenstva se odlučuje na njoj. Kazahstan je to zaslužio dobrim igrama tokom celih kvalifikacija. Teško je predvideti šta će da se desi na jednom takvom meču. Mnogo toga će zavisiti od toga ko će da postigne prvi gol. Celim bićem se nadam da će Kazahstan uspeti da se plasira na EURO u Nemačkoj“, poručio je nekadašnji reprezentativac Kazahstana, a sada fudbalski trener Bulat Esmagambetov.

Kazahstan nema zvezde kao što su Jan Oblak (Atletiko Madrid) i Benjamin Šeško (RB Lajpcig). Najvažniji igrač Bahtijor Zajnutdinov (Bešiktaš) nije ni otputovao u Ljubljanu zbog povrede, osim Zenitovog defanzivca Nuralija Alipa Kazahstan nema nijednog fudbalera u nekom velikom klubu. U kolikom je problemu dovoljno govori podatak da je protiv San Marina prvi nastup u nacionalnom dresu zabeležio krilni napadač IMT-a, 27-godišnji Aleksandar Zujev.

Većina, 21 od 26 igrača koji su se našli na spisku selektora Magomeda Adijeva dolaze iz domaćeg prvenstva. Dakle, više od 80 odsto tima. Najviše reprezentativaca dala je Astana, sedam, aktueni šampion Ordabasi samo trojicu. Toliko igrača su dali i Aktobe i Tobol, po dva su došli iz Kajrata i Šahtjor Karagandija, a jedan iz Kizilžara. Od ostalih reprezentativaca, trojica igraju u Rusiji, jedan u Srbiji, a vezista Ramaza Orazov je član slovenačkog Kopera.

U Astani je 23. marta Kazahstan prvi poveo, golom Samorodova u 23. minutu. Slovenija je u drugom poluvremenu došla do preokreta, David Brekalo, koji sada nije na spisku je izjednačio u 48. minutu, dok je Žan Vipotnik u 78. pogodio za konačnih 2:1.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 10. (POSLEDNJE) KOLO

C GRUPA

Ponedeljak

20.45: (7,75) Severna Irska (4,10) Danska (1,53)

20.45: (1,57) Slovenija (4,10) Kazahstan (7,00)

20.45: (45,0) San Marino (15,0) Finska (1,03)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Reprezentacija Kazahstanareprezentacija Slovenijekvalifikacije za Evropsko prvenstvokvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024Aleksandar Zuev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara