Mihajlo Banjac (©Starsport)
Mihajlo Banjac (©Starsport)

Najveće pojačanje TSC-a: Mihajlo Banjac

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.07.22. | 10:03

Ubedljiva pobeda na gostovanju protiv rivala koji je važio za velikog favorita i vrlo dobra partija najtraženijeg igrača na transfer pijaci

TSC je u prvom kolu Mozzart Bet Super lige savladao Čukarički sa 4:1. Kome dati titulu heroja za ovako velik trijumf? Mladom golmanu Veljku Iliću (18) koji uskače u poslednjem momentu da debituje, Nemanji Stojiću, igraču koji ne igra na svojoj prirodnoj poziciji, a opet postiže pogodak, Slobodanu Stanojloviću, bonusu sa klupe koji se upisao u strelce?

Ili ipak Mihajlu Banjcu, koji je “samo“ još jednom dokazao da poseduje kvalitet, da je sposoban da bude ključ igre svog tima. Nakon sedam golova i 10 asistencija u prošloj sezoni ovog leta početak u istom maniru. Gol i asistencija kao podsetnik fudbalskoj javnosti da su požurili kada su Čukarički i Vojvodinu unaped upisali kao jedine kandidate u borbi za treće mesto, koje sledeće sezone vrlo verovatno znači i makar grupnu fazu Lige konferencije.

Izabrane vesti

Kažu da velike utakmice rađaju igrače. Treba uzeti u obzir sve faktore, važnost utakmice, teren, ime i kvalitet rivala. Naravno, treba držati i kontinuitet i pružati dobre partije. Ekipe uglavnom imaju svog alfu i omegu, pokretača svega, igrača koji samo svojim prisustvom na terenu doprinosi mnogo, koji pokreće ekipu.

Sećaju se oni koji prate fudbal u Bačkoj Topoli dugo vedeta poput Kekezovića ili Aleksandra Davidova, koji su bili duša tima. Delili lopte, izvodili prekide, postizali golove, bodrili saigrače. Sada se stiče utisak da je ofanzivni vezista Banjac taj koji će preuzeti magični štapić u ruke. U prve dve sezone u elitnom rangu TSC sve je zavisilo od Nenada Lukića, koji je davao golove, asistirao, proigravao saigrače. Pričalo se da on na velikom terenu igra mali fudbal i tu leži razlog kvalitetnih partija. I videlo se čim je otišao da mnogo nedostaje.

Visoki igrač sredine terena je doveden kao pojačanje leta 2020. iz Inđije, jer je upravo na mečevima sa budućim klubom ostavio odličan utisak. Iznenadio je mnoge tada rekavši da nije hteo u Crvenu zvezdu jer će u TSC više igrati čak i za manju platu. I nije se prevario. Slabiji početak u tada novom okruženju – a govorili su i da igra prvu postavu samo zato što je bonus igrač – mnogi su pripisivali eksperimentalnom guranju na poziciju desnog krila. Bio je i tragičar u penal seriji protiv rumunskog FCSB. Preživeo je sve i gurao dalje. Postepeno je pomeren na centralnog veznog, pa mu je data veća sloboda u veznom redu. Pokazao je talenat i volju.

Odlaskom pomenutog Lukića, Banjac je dobio prostora. Prostora za dokazivanje i preuzimanje dirigentske palice. I sve je iskoristio. Kako je odmicala druga sezona u njegovoj karijeri u Bačkoj Topoli, polako je postajao lider. Sve bolje partije, od kojih se pamti ona protiv Crvene zvezde u porazu njegove ekipe. Gol i asistencija te ples na sredini terena u nažalost porazu njegove ekipe od 2:3.

Stizale su i ponude pa se ponovo Crvena zvezda setila stare želje. On je ponovo odbio ono što bi mnogi prihvatili pa je sa svojim TSC produžio ugovor. Došli su i Slavija Prag, Anderleht, Ferencvaroš, a Banjac je samo radio svoj posao i igrao dalje. Odlično odrađene letnje pripreme bile su samo odskočna daska i uvertira. Uvertira za vrhunski nastup.

Koliko je bitan za ekipu prikazao je i u prvom meču nove sezone protiv Čukaričkog. Trči, ne boji se da povede napad, jak sa loptom, razigrava saigrače, centrira iz kornera, asistira, postiže pogotke iz slobodnog udarca iz kojih ne pogađa svako. Momenat prvog kola će sigurno biti njegov pogodak iz 61. minuta kada je pogodio iskosa dalji ugao golmana Mićevića. A zimus su rekli su skauti Slavije iz Praga da malo trči i ne vraća se u odbranu.

Ja sam ofanzivni vezista“, odgovorio je mladi fudbaler poreklom iz Inđije.

A da li bi svi nabrojani klubovi pokazali interesovanje za njega, a Zvezda pokušavala da ga dovede dva puta da stvarno ne poseduje kvalitet?

Možda i nije slučajno tako dobar. Otac Bojan mu je sigurno preneo ljubav prema ovoj igri, otac koji je stigao i do Lila i Monaka. Mihajlo je ućutkao kritičare i nosio ekipu do velike pobede. Čak je dobio i traku, simpatije pokupio kada ju je predao Saši Tomanoviću, prvom kapitenu, koji je ušao sa klupe. Da voli što je u klubu pokazao tokom proslave gola.

Pitanje je samo koliko će dugo TSC uspeti da ga zadrži i ko posle Banjca i kako bez njega? Za sada je ipak tu, a sezona je tek počela. Biće mnogo lepša i lakša ako Banjac ostane u Bačkoj Topoli.



tagovi

Mihajlo Banjac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara