(@FK Vardar / Kočo Sotirovski)
(@FK Vardar / Kočo Sotirovski)

Najveći makedonski klub i sledeće sezone drugoligaš

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.05.22. | 10:12

Teška vremena za Vardar

Iako je cilj bio ekspresni povratak u Prvu ligu, ekipa Vardara nije uspela da se izbori makar za baraž, pa će i naredne sezone ostati u Drugoj makedonskoj fudbalskoj ligi.

Najtrofejniji makedonski klub prolazi kroz težak period. Nakon što je prošle godine ispao iz elite i dobio nove vlasnike, Vardar nije uspeo da prođe drugoligaške prepreke, pa će i dalje igrati u nižem rangu. Legendarni klub sledeće sezone ima još teži zadatak, jer se Druga liga u Makedoniji ujedinjuje i više neće biti dve lige sa po deset klubova, već će biti jedna sa 16 ekipa.

Izabrane vesti

Nakon dolaska novog vlasnika Slobodana Krstevskog koji je nasledio ruskog biznismena Sergeja Samsonenka, najavljeno je da će se klub potpunom reorganizacijom vratiti tamo gde mu je i mesto. Ipak, Vardar je ostao iza šampiona Sileksa i debitanta drugoligaša Voska Sporta, kluba u vlasništvu bogatog makedonskog biznismena Nefija Useinija, koji je sastavio respektabilan tim i završio na drugom mestu, te će igrati prvi put za ulazak u Prvu Ligu.

Vardar je ove sezone dobio potpuno novi tim i promenio ukupno tri trenera. Sezonu je počeo sa Beograđaninom Goranom Simovim koji je posle nekoliko kola dobio otkaz pošto rezultati nisu išli po planu. Aleksandar Bajevski, nekadašnji igrač kluba, vratio se kao sportski direktor, a za trenera je postavljena druga legenda kluba – Nikola Gligorov, ključni strelac na meču protiv Fenerbahčea u Istanbulu koji je Vardaru doneo istorijsko mesto u grupnoj fazi Lige Evrope 2017. godine. Rezultati su krenuli na bolje, ali pad forme usred sezone i dva podbačaja u martu i aprilu učinili su svoje. Vardar je zaostajao osam bodova za drugoplasiranim Voska Sportom i šanse da dođe do baraža su bile minimalne.

Ipak, posle njih dvojice na čelo je došao Boban Grnčarov, sin bivšeg igrača Vardara Atanasa Grnčarova koji je bio simbol kluba u bivšoj Jugoslaviji od 1973. do 1982. Bivši kapiten makedonskog kluba i nekadašnji defanzivac sa bogatom međunarodnom karijerom vratio je lako hemiju u tim. Dobijeno je nekoliko mečeva u nizu, među njima i onaj protiv glavnog konkurenta Voska Sporta i to na gostujućem terenu i pod njegovim vođstvom Vardar je došao na samo tri boda zaostatka.

Tako je konačni izgled tabela odlučivan u poslednja dva kola: Vardar je pobedio u oba, ali je Voska Sport uspela da odbrani prednost. „Krivac” za to je bio Sileks iz Kratova koji je u poslednjem kolu odigrao 1:1 sa Voska Sportom, pa je pobeda Vardara nad timom Koraba bila bez značaja. Iako je Vardar vratio nekoliko igrača sa prvoligaškim iskustvom, uključujući dvojicu bivših kapitena Filipa Gačevskog i Darka Micevskog, inače dvojicu bivših reprezentativaca Makedonije, moraće da prihvati činjenicu da ih čeka još jedna pakleno teška sezona. Problemi u organizaciji i funkcionisanju kluba su očigledno bili preveliki teret za sve, pa je pitanje kako će ekipa izgledati sledeće godine.

Bilo je i nekoliko sudijskih odluka na štetu Vardara... Makedonija voli i želi Vardar u Prvoj ligi, ali je svima jasno da će fudbalski brend prvo morati da se stabilizuje i igrački i organizaciono, a zatim da krene u pohod na elitu.

Novi klubovi u Prvoj ligi od sledeće sezone biće Sileks iz Kratova i Pobeda iz Prilepa, dva nekadašnja šampiona Makedonije i klubovi sa tradicijom. U baražu će igrati Voska Sport i Belasica iz Strumice, koji je matični klub mnogih fudbalskih legendi iz zemlje, među kojima je i čuveni Goran Pandev. Novi drugoligaši su Borec iz Velesa i Pelister iz Bitolja.

Piše:

Martin Tanaskovski


tagovi

VardarMakedonija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara