Milan Rodić (©Starsport)
Milan Rodić (©Starsport)

Najzahtevniji meč u karijeri Milana Rodića

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.03.22. | 08:07

Ili da li će Džejms Tavernije biti spreman za izlete na Zvezdinoj polovini?

Postoji u javnosti ta potcenjivačka crta usmerena ka Milanu Rodiću, jer ovdašnjem življu brzo dosadi pojedinac na odgovornoj funkciji koliko god bio uspešan, ali kada momak sa stažom u Zenitu bude podvlačio crtu karijere, moći će da kaže da je najbolji levi bek Crvene zvezde još od Aleksandra Lukovića. Od kada je odigrao prvi evropski meč na „Marakani“, protiv Sparte u Beogradu i usput zaključao Srđana Plavšića, popularni Roda pokazao je fundemantalan značaj za trenerske sisteme Vladana Milojevića i Dejana Stankovića.

Mnogi su to odmah prepoznali, očekivavši da se vest o stanju njegovog prsta uoči revanša na Letni obanaroduje u udarnom terminu na javnom servisu. Bilo je nesanice i teških misli i kada je Milan Rodić imao stomačne probleme noć pred utakmicu sa Kopenhagenom ili kada je zbog kartona morao da preskoči gostovanja u Kelnu ili londonskom Arsenalu. Bilo je i teških momenata za Rodića u Ligi šampiona, ali i partija koji su pretile da ponište njegovu krštenicu. Na primer, čuvene noći 6. novembra 2018. godine, kada je Milan Pavkov golovima u mreži Alisona Bekera uticao da se, bar u crveno-beloj javnosti, pomenuti datum slavi kao Pavkovdan. Nije možda etički, ali je tada jedan od najbližih saradnika Vladana Milojevića očitao neformalnu lekciju novinarima beogradskih redakcija podsetivši i da je Jirgen Klop već na poluvremenu izveo Trenta Aleksander Arnolda iz igre i - Rodićevih kandži.

Izabrane vesti

Hvalite Pavkova, i treba da ga hvalite. Kada ako ne sad. Ali jedan od ključeva utakmice bio je Milan Rodić. Presekao je sjajnim skokom sve dijagonale usmerene ka Maneu i Salahu. Liverpul je zbog toga ostao bez jednog od glavnih oružja…

Pomenuti meč predstavlja potpis na svedočanstvo odličnog rada Milana Rodića. Ali u toj galeriji je, čisto da se notira, i beogradski duel sa Salcburgom kada je u „kavez“ stavio sadašnjeg ofanzivca Lestera Patsona Daku. Međutim, tokom sutrašnjeg duela na Ajbroks Parku ogromna zaostavština Milana Rodića, kao jednog od najboljih bekova sa srpskim pasošem, biće na ozbiljnom ispitu. Čak postoji teza da će direktan dvoboj na pojedinim delovima terena Milana Rodića sa Džejmsom Tavernijeom odrditi konačan ishod dvomeča srpskog i škotskog velikana. Kapiten Rendžersa je formalno desni bek sa izrazitim ofanzivnim karakteristikama, ali je on u šemama Đovanija Van Bronhorsta (ranije i Stivena Džerarda) gotovo sve. I desno krilo, i podrška napadaču Alfredu Morelosu i prvi izvođač prekida i asistent. Englez rođen šest meseci posle Milana Rodića je sinonim ovog i Džerardovog Rendžersa, čiji brojke bi trebalo da uteraju strahopoštovanje kompletnom timu Crvene zvezde.

Milan Rodić vs Džejms TavernijeMilan Rodić vs Džejms Tavernije

Kao desni bek Džejms Tavernije je ove sezone stigao do brojke od 10 golova i čak 14 asistencija (u Ligi Evrope ima tri gola). Dobra stvar za Dejana Stankovića je što Rodić ima pomalo ležeran stav kada su u pitanju mečevi velikog naboja protiv isto tako velikih protivnika. Ne pada u vatru emocija, niti pokazuje minimalnu količinu straha od greške u kriznim situacijama. I na ovaj istorijski duel, koji može Crvenoj zvezdi da donese jedan od najvećih uspeha u istoriji kluba od Barija do danas, Milan Rodić gleda kao na običan fudbalski meč. Pitanje je, i uz savršen skauting stručnog štaba Crvene zvezde, da li postoji adekvatna odbrana od beka kakav je Džejms Tavernije. Sposoban je da savršeno pogodi napadača u trepavicu iz punog trka, odlično otvara stopalo i iz dubine traži Morelosa, veliki broj puta u toku jednog meča pojavljuje se u prostorima namenjenim drugom napadaču. Nepredvidiv, brz i uporan.

Međutim, na kantaru detalja postoji i drugi tas. Koji govore da bi Zvezda nametanjem Rodića i njegove ofanzivne podrške na levoj strani mogla da utiče na Tavernija da se brani. Samo specijalizovane fudbalske platforme mogu da izračunaju koliko je srpski šampion ove sezone postigao pogodaka posle saradnje Rodića, Katija i Ivanića. I jasno je da će o atomskom udaru sa leve strane ozbiljno morati da vodi računa i Đovani Van Bronhorst. Koliko god da su protivnički treneri skautirali Crvenu zvezdu, pomenuti trio je znao da na levoj strani provuče neku loptu i napravi ozbiljan benefit Dejanu Stankoviću. Tako je bilo i na nedavnom 166. večitom derbiju.

Dobra stvar za Crvenu zvezdu je što Milan Rodić deluje sveže. I što statistika ne pokazuje verodostojno njegov učinak u aktuelnoj sezoni. Piše da je imao samo šest asistencija za pogodak, ali svi u stručnom štabu će vam reći da je ta cifra nesumnjivo veća, jer se posle njegovih centaršuteva i dubinskih pasova stvarao višak prostora.

Ovo u Glazgovu biće posebno težak nivo za Milana Rodića. Moraće da ima podršku u obe faze, neutrališe klasnog igrača i u skoku parira moćnom rivalu. Ali to je deo njegove igračke ličnosti, kao i 20 asistencija od kada nosi dres kluba sa Marakane.



tagovi

Milan RodićDžejms TavernijeRendžersGlazgov RendžersFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara