Luk de Jong i Adama Traore (© Reuters)
Luk de Jong i Adama Traore (© Reuters)

Napadači, gde ste? Ima vas petorica, a mora da vas spasava čovek kome Ćavi ne veruje

Vreme čitanja: 2min | pon. 14.02.22. | 11:08

Luk de Jong strelac tri gola na poslednja četiri prvenstvena duela Barselone

Došao je Feran Tores za, u njegovom slučaju, basnoslovnih 55.000.000 evra, vratio se Adama Traore u voljeni klub, isposlovao je Pjer Emerik Obamejan ispisnicu iz Arsenala i potpisao kao slobodan igrač, tu je odavno Usman Dembelea kao da nije – Memfis Depaj je povređen, baš kao i Martin Brajtvajt (mada je pitanje da li bi kod Ćavija igrali čak i da su zdravi), a onda se pojavio Luk de Jong i pokazao kako se daju golovi.

Od njih Barselona živi. Ili – preživljava. Baš kao što se desilo u šestom minutu nadoknade gradskog derbija sa Espanjolom (2:2), kad je baš Holanđanin glavom zatresao mrežu Dijega Lopeza, sprečio poraz Katalonaca na Kornelji i ostavio ih na četvrtom mestu tabele Primere, poslednjem koje vodi u Ligu šampiona. Još bitnije, demonstrirao šta špic mora da radi.

Izabrane vesti

To hoće li da vrši presing, zatvara prilaze golu, sarađuje sa ostatkom tima je sekundarno. Računaju se samo golovi. A Luk de Jong, iako rezervna, čak i opcija koje je Ćavi želeo da se reši tokom zimskog prelaznog toka, u poslednje vreme deluje kao oslonac uzdrmanog giganta. Poentirao je na Balearima za trijumf nad Majorkom, pogodio za vođstvo u Andaluziji protiv Granade, kao i u nedelju veče na stadionu Espanjola. Od poslednjih pet Barsinih ligaških golova u gostima autorizovao je tri (mada je igrao četiri utakmice), preostali su delo Luka de Jonga za kasno slavlje na Mendizorozi protiv Alavesa, te Pedrijev hitac u začetu gradskog derbija. A oni su, ipak, vezisti.

Od napadača projektovanih da „sipaju“ ni traga ni glasa. Jeste Feran Tores bio precizan u susretu osmine finala Kupa kralja, odveo meč protiv Atletik Bilbaa u produžetak, ali to je bio jedini pogodak bilo kog centarfora Barselone, mimo Frenkija de Jonga, u 2022. Primera radi, protiv Real Madrida, u polufinalu Superkupa, opet je precizan bio Luk de Jong (uz Ansa Fatija), u derbiju sa Atletiko Madridom defanzivci (David Alaba, Dani Alves, Ronald Arauho) i vezista (Gavi).

Momci kojima je to osnovno zanimanje „ćute“: Tores je zabeležio asistencije na mečevima sa Alavesom i Atletikom, dok prvenac u Primeri čeka; Traore kao starter na poslednja dva meča nije doneo kvalitativan iskorak; Obamejan je dobio po pola sata protiv Madriđana i Espanjola; Brajtvajt je poslednja tri duela presedeo na klupi; Depaj je u ambulanti; od Dembelea je i Svevišnji digao ruke, kamoli Ćavi.

Luk de Jong je možda „vrsta koja izumire“, možda nije ni kvalitet za tako veliki klub, a zamislite samo gde bi bili Katalonci da su se otarasili pozajmljenog fudbalera Sevilje. Kao što su i hteli.


 


tagovi

Luk de JongBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara