©Print Screen, ©FK Crvena zvezda
©Print Screen, ©FK Crvena zvezda

Napadaj, pa vladaj! Presing je Barakov sistem za razoružavanje kvalitetnijih protivnika

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.07.23. | 09:44

Crveno-beli protiv petostrukog uzastopnog šampiona Rusije nagovestili ozbiljne mogućnosti u narednoj sezoni

Isuviše je rano praviti bilo kakve paralele, ali se ne pamti da je jedan tim Crvene zvezde u roku od svega dvadesetak dana tako brzo usvojio zahteve stručnog štaba kao što se dogodilo ovog leta. Pojedini poznavaoci najvažnije sporedne stvari na svetu rekli bi da je to zbog činjenice što su od dolaska Baraka Bahara vrlo jasno postavljeni principi igre. Crvena zvezda je intenzivno trenirala na Zlatiboru, ali sve vreme u službi onoga što će biti osnove sistema igre u narednoj sezoni. Nije bilo nikakve improvizacije, već se insistiralo na jasnim detaljima, pa su rezultati odmah bili viđeni čim je stigao prvi zahtevniji izazov poput onog jučerašnjeg protiv Zenita.

Kod izraelskog stučnjaka nije ključno to da li se igra sa trojicom ili četvoricom igrača u poslednjoj liniji, što pre svega zavisi od protivnika i njegovog rasporeda na terenu. Ključnu stvar predstavlja princip da se na svakog protivnika, bez obzira na njegovo ime i pojedinačni kvalitet, izlazi na isti način - visokim presingom.

Izabrane vesti

Zapravo, može se reći da što je ozbiljniji protivnik, to je intezitet presinga veći, jer se upravo tako rival sprečava da razvija igru na način na koji želi. Svako u Zvezdinom presingu ima svoju ulogu. Najistureniji igrači imaju zadatak da otežaju predaju prve lopte, a kada ona nađe put do druge linije, onda pritisak vrše ofanzivni vezisti. Na taj način se protivnička odbrana i golman teraju na ispucavanje, a usput i kupuje dragoceno vreme i pruža odmor defanzivnoj liniji kao poslednjem bedemu odbrane. Što ekipa Baraka Bahara kvalitetnijem protivniku oduzme više vremena za igru, to je bliža konačnom cilju i ostvarivanju pozitivnog rezultata. Takav će slučaj biti i u mečevima Lige šampiona, do koje ima dva meseca i dovoljno vremena da se sistem igre dovede do perfekcije.

Takođe, Zvezda u svom sastavu, a to bi trebalo da bude još izraženije dolaskom Emanuela Late Lata, ima igrače, koji u situaciji kada se kroz presing osvoji lopta u opasnoj zoni, imaju sposobnost da dođu do same završnice i kazne rivala za propust u predaji lopte. U jučerašnjem meču u Sankt Peterburgu mogle su se naslutiti ozbiljne napadačke karakteristike Pitera Olajinke. Osman Bukari tek počinje da hvata ritam, ali svi dobro znaju njegove atletske sposobnosti, a svoje minute maksimalno je iskoristio i Stefan Mitrović. Svi oni, zajedno sa mlađim saigračima, imaju mogućnost da se u svega nekoliko sekundi iz opasne zone presele pred protivnički gol.

Ono što je takođe činjenica, ali sa druge i potpuno normalna i očekivana stvar, jeste da je Crvena zvezda u meču sa Zenitom imala dobrih 20 minuta praznog hoda i krize u svojoj igri. To je bilo prouzrokovano još nedovoljnom uigranošču ekipe, ali i fizičkom kondicijom. Baharova ekipa jednostavno još uvek nema dovoljno svežine da pritiska protivnika svih 90 minuta, pa će se do kraja avgusta intenzivno raditi na smanjivanju tih propuštenih minuta u igri. Što oni budu manji, to će i mogućnost greške biti svedena na najmanju moguću meru.

MOŽE LI KANGA DA DRŽI KLJUČ MANEVRA? GAJ VIZINGER ZADUŽEN ZA "SPECIJALE" KOD PREKIDA

©FK Crvena zvezda©FK Crvena zvezda

Naravno, svaki sistem igre, pa i ovaj Zvezdin, sa sobom nosi određene rizike, koji se uvećavaju onda kada protivnik uspe da probije prve linije i uputi se ka šestaestercu srpskog šampiona. Poslednja linija crveno-belih je postavljena visoko i u tom trenutku ostavljena u prilično nezgodnu situaciju, koju ozbiljni napadači, poput onih sa kojim će se ekipa Baraka Bahara suočiti u Ligi šampiona, mogu ozbiljno da kazne.

U ovov sistemu igre možda i ključnu poziciju na terenu drži zadnji vezni igrač, u ovom slučaju Gelor Kanga, od kojeg počinju mnoge akcije i koji je zadužen za distribuciju lopti po terenu. Gabonac poseduje taj dar, ali je proteklih godina pokazao da je sklon oscilacijama i često nepotrebnom zadržavanju lopte, što je put ka kardinalnim greškama. Kanga je bio vrlo dobar protiv Zenita i pokazao da može da odgovori na tu ulogu i protiv ovako kvalitetnih protivnika, ali se postavlja pitanje da li to može da učini u kontinuitetu. Sa druge strane, Bahar u ovom trenutku ima problem što u sastavu nema defanzivnog vezistu sličnog profila, pošto su Edmund Ado i Srđan Mijailović pre svega orijentisani na defanzivu i odbranu sopstvenog gola, a mnogo manje na organizaciju napada.

©FK Crvena zvezda©FK Crvena zvezda

U dosadašnjem toku priprema vrlo jasno je u oči upala i angažovanost glavnog trenera golmana, a u stvari čoveka zaduženog za prekide, Gaja Vizigera, koji ulaže ogromne napore sa čitavim timom u ovom segmentu igre. Da i taj rad daje vrlo jasne rezultate pokazala i akcija iz 31. minuta, kada je Crvenoj zvezdi poništen jedanaesterac zbog ofsajda Pitera Olajinke.

Crveno-beli su tada prezentovali "specijal" kod pomoćne igre. Pasove su razmenili Kanga i Olajinka, u prazan prostor je ušao Ivanić i poslao loptu pred protivnički peterac, gde je posle kontakta sa Mijatovića sa loptom oboren Olajinka. Vizinger prilikom svakog mogućeg prekida, da li on bio ofanzivni ili defanzivni, ustaje sa klupe i daje instrukcije igračima, ne dozvoljavajući im da naprave neku grešku kod samog postavljanja. Čini se i da bi ofanzivni prekidi predstavljati posebno oružje srpskog šampiona u narednoj sezoni.

Utakmica protiv Zenita izazvala je zadovoljstvo kod stručnog štaba Crvene zvezde, a u zvedaškoj javnosti podigla nivo očekivanja i euforije na prilično visok nivo. Ipak, za crveno-bele je u ovom trenutku najvažnije nastave da podižu nivo igre i u mečevima sa Nefčijem (8. jul, 18.30) i Fenerbahčeom (12. jul, 18.30), odnosno da nastave da se približavaju automatizmima u igri, koji će im omogućavati troše znatno manje energije na zahteve koje pred njih postavi Barak Bahar.



tagovi

Barak Bahar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara