Bojan Matić (© FK Napredak)
Bojan Matić (© FK Napredak)

Napredak u Ivanjici traži prekid golgeterskog posta

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.11.22. | 09:44

Od meča protiv Radnika, pre skoro mesec dana, Kruševljani u nizu dugom više od 360 minuta bez datog gola

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca)

Hodao je Napredak po tankom ledu Mozzart Bet Super lige ove jeseni, pucketanje je počelo usred avgusta, posle sedam kola, u rubrici bodova stajala je preskromna brojka dva. Krckanje pod nogama Čarapana razaznalo se najjasnije posle susreta četvrte runde protiv Javora, kada su Gigić i saigrači dobro prodrmali tlo pod Bagdalom (2:4). Napredak je, baš posle tog duela, pružio ruku Dušanu Đorđeviću, a to je stiglo na naplatu tačno mesec dana kasnije: Kruševljani su ušli u seriju od pet pobeda u sedam rundi. Mic po mic, stigli su na korak od plej-ofa, ali u poslednjih 360 minuta sabrali svega dva boda i protiv Javora (18 časova, TV Arena sport), u završnoj rundu polusezone, igraju za „sliku tokom pauze“.

Izabrane vesti

Ako je negde ponovo počelo da škripi u igri Čarapana i da podseća na početak prvenstva, to je ofanziva. U svim ostalim segmentima igre kruševački superligaš, osim napredovanja u odnosu na start, pokazuje i kontinuitet. Pre svega u defanzivnim zadacima.

Nije slučajnost što je tim iz Lazarevog grada odoleo i atacima Voždovca (0:0) i Čukaričkog (0:0) u prethodna dva kola i tako došao do osam mečeva u kojima nije primao gol u prvenstvu (prekinuvši niz Brđana od 21 utakmice sa datim golom). Vraćajući se na katastrofalni start, ta brojka se ne čini malom u 18 rundi takmičenja. Individualno, Napredak i ima najjači kvalitet u odbrambenim linijama.

18.00: (2,45) Javor (3,10) Napredak (3,10)

Jedan od nosilaca igre prošle sezone, kapiten Kerkez, je kao retko koji igrač od starteta iz prethodnog ciklusa ostao pod Bagdalom, dok su se golman Petrić i zadnji vezni Putinčanin pokazali kao pogoci u pojačanjima ovog leta. U međuvremenu, mladi štoper Đeković, izdanak kruševačke omladinske škole, zavredeo je poziv mlade reprezentacije Srbije. Dovoljno kvaliteta da se to primeti u statistici i rezultatima, ali je Napredak, u lošem nizu od jula do kraja avgusta, na svega dva meča sačuvao svoju mrežu, a onda u nastavku počeo da poboljšava taj segment igre.

Baš o tome je, pred put u Ivanjicu, govorio Đorđević. O formiranju tima kao procesu koji traži strpljenje i postupnost. O njegovom tumačenju tog stvaranja i da se, za razliku od drugih, on nosi idejom da stabilnost tima potiče od čvrstine defanzive. Napredak je u završnici prošlog šampionata ličio na razbijenu vojsku koja nije znala ni na kojim mestima brani svoje položaje. I ove godine se vraćala staroj navici, posebno u pomenutom duelu protiv Javora, kao i u bitkama na Čairu i u Lučanima, ali, šire gledano, Napredak bi se, kada bi poene donosila samo odbrana, našao u gornjem delu tabele. Stručni štab Čarapana je prvi zadatak svog plana uspešno sproveo. No, lepotu fudbala nose golove...

Za kruševačke navijače se kaže da često opraštaju rezultat onda kad uživaju u igri. I obrnuto, spremni su na kritiku kad se uspeh ne poklopi sa dešavanjima na terenu. Svestan je toga Dušan Đorđević, još više da će Napredak, do željene pozicije u plej-ofu, morati pobedama. Navodi beogradski stručnjak opasnost u napadu kao jednako važan zadatak, nadogradnju temelja. Radi se na tome pod Bagdalom od prvog dana priprema. Skoro 1.000 minuta, računajući dve sezone, bilo je potrebno da se zatrese mreža u prvenstvu, baš protiv Javora. Napredak je tako, posle četvrte runde tekućeg, prekinuo negativni rekord. Kristalisao je na tom putu traženja golova prekid kao najjače oružje, stigao do osam od devet mečeva u jednom trenutku u kojima je gađao metu...

Sad se nalazi u nizu u kojem nikada u sezoni nije bio, vezavši 360 minuta bez pogotka i ponovo pokrenuo polemiku pod Bagdalom: vredi li i koliko Napretkov ovosezonski napad. U Ivanjici, protiv tima koji je primio najviše golova u prvenstvu, pred izazovom je i struka, koja će morati da pokaže model po kojem će sastav Čarapana biti opasan po gol Javora (koncept skoro zaboravljen protiv Voždovca i Čukaričkog), ali pre svega ofanzivci kojima je štab ukazao poverenje.

Napretkovi napadači su danas na prijemnom ispitu za proleće u istom dresu.

Ako je uprava kluba pogodila podrškom Đorđeviću i njegovim pomoćnicima, na zimu struci ostaje da predvidi pravu selekciju, posebno u ofanzivnom delu terena, za berićetnije proleće kojem se pod Bagdalom nadaju. Ko je u sadašnjem sastavu vredan tog odabira, saznaće se (ponovo) podno Golije.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE – 19. KOLO

Petak

18.00: (2,45) Javor (3,10) Napredak (3,10)

Subota

15.00: (2,15) Mladost Lučani (3,40) Kolubara (3,40)

17.00: (1,58) TSC Bačka Topola (4,00) Radnički Niš (6,00)

19.00: (1,53) Vojvodina (4,00) Radnički KG (6,75)

Nedelja

13.30: (18,0) Radnik Surdulica (7,75) Crvena zvezda (1,15)

15.30: (1,25) Partizan (6,25) Novi Pazar (11,0)

17.30: (1,32) Čukarički (5,30) Mladost Novi Sad (9,50)

19.30: (2,00) Voždovac (3,40) Spartak Subotica (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Napredak KruševacDušan Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara