Foto: AFP
Foto: AFP

Naš štoper Nikola Maraš pokorio Kamp Nou: Ne postoji drugi način da pobediš Barsu osim da oboriš rekord kilometraže

Vreme čitanja: 5min | pon. 25.04.22. | 17:10

Srpski defanzivac srećan i motivisan posle najveće pobede u karijeri

Posle skoro dve i po decenije, Barselona je doživela tri poraza zaredom na Kamp Nou. Istorijska pobeda Rako Valjekana, praktično je krunisala Real Madrid i tako donela povod za veliku radost na dva stadiona u španskoj prestonici.

Iako posle sinoćne utakmice zadovoljno ruke trljaju i na Santijago Bernabeu, pravo slavlje dogodilo se na manje od 10 kilometara udaljenom stadionu. Petnaestak minuta od doma najvećeg kluba na svetu od sinoć traje euforija, a povod je lavovska borba Rajo Valjekana u gostima Barseloni nagrađena sa tri boda.

Izabrane vesti

Golom Alvara Garsije u 7. minutu gosti su najavili iznenađenje na Kamp Nou koje su potom grčevitom borbom i realizovali. Drugo uzastopno slavlje, ovaj put nad jednim od najvećih klubova na svetu, bilo je povod da Nikola Maraš u razgovoru za Mozzart Sport sumira utiske i sagleda kako poslednji trijumf tako i dosadašnju sezonu.

"Umeli smo lepo da proslavimo pobedu, na Kamp Nou i u povratku u Madrid. Ne pobeđuje se svaki dan Barselona. Posebno ne na njenom stadionu. Rajo je to prethodni put učinio pre 20 godina, što na najbolji način govori o veličini trijumfa koji je ujedno najveći u mojoj karijeri", rekao je za Mozzart Sport srpski štoper.

Uprkos činjenici da je Barselona u poslednjih godinu dana prošla kroz turbulentan period, zadatak pred Marašem i njegovim saigračima nije bio nimalo lak. Dodatno motivisani rano primljenim golom ofanzivci katalonskog kluba stavili su na ozbiljan test defanzivu rivala, koja je međutim uspela da odoli pred napadima Obamejana, Toresa. Dembelea...

"Barsa jeste malo uzdrmana, ali je od dolaska Ćavija, uspevala da zgazi mnoge kvalitetne rivale. Pobedili su Real, Napoli... Možda su se malo izduvali potom te su sad u blagom padu, ali suvišno je govoriti o kvalitetu takvog tima. Morali smo da budemo na najvišem nivou svakog sekunda. Svesni smo bili da su preko puta nas vrhunski igrači koji će kazniti svaki trenutak nepažnje i iz tog ugla bili smo kao na iglama".

Maraš i Obamejan, Foto: ReutersMaraš i Obamejan, Foto: Reuters

Dodatna pitanja nisu bila potrebna s obzirom na to da je nekadašnji član Rada i portugalskog Čavesa još bio pod utiskom.

"Obamejan, Traore, Tores, Dembele... Sve su to igrači koji prave razliku. Čak i ukoliko si potpuno koncentrisan, ako nemaš sreće i ako nije tvoj dan, veoma je teško da ostvariš uspeh. Mi smo juče odigrali fenomenalno. Čitava ekipa. U odbrani i napadu. Počeli smo utakmicu hrabro, u visokom presingu i uspeli smo da postignemo gol posle kojeg smo se malo zatvorili. Ali nisam imao osećaj inferiornosti izuzev u nekoliko situacija kada su nam posle naših grešaka u dodavanjima pravili probleme iz tranzicije. Pružili smo maksimum, trudili se, mislim da smo postavili rekord sezone po broju pretrčanih kilometara. To najbolje govori o uloženom trudu. Drugi način da pobediš Barselonu i ne postoji".

Odličan utisak koji je Rajo ostavio u povratničkoj sezoni na elitnu scenu Španije, ukrasio je trijumf koji je od sinoć praktično jedina fudbalska tema na Pirinejskom poluostrvu.

"Cela Španija priča o sinoćnoj utakmici. Ovde je praznik kada se igra protiv Barselone, Reala i Atletika. Iako ima i drugih neverovatnih klubova na veoma visokom nivou. Juče je naš duel sa Barsom bio jedini u Primeri te je privukao dodatnu pažnju. Oseća se da su naši navijači presrećni. Imamo veliku podršku. Uspeli smo u četiri dana da dva puta slavimo u Barseloni, protiv Espanjola pa Barse. Ceo Valjekas i Madrid slave".

Izabranici Andonija Iraole niz utakmica bez pobede u Primeri koji je trajao od decembarskog slavlja nad Alavesom (2:0) prekinuli su protiv Espanjola (1:0), a istim rezultatom tri dana kasnije savladali su i gradskog rivala belo-plavih. Šest bodova u prethodna dva kola uticala su da se madridski klub udalji od opasne zone i da još motivisaniji usmeri pogled ka narednim utakmicama od kojih su prve u nizu protiv Real Sosijedada, Hetafea i Viljareala.

"Nismo ni strepeli mnogo za opstanak jer smo još jesenas stekli značajnu bodovnu zalihu. Ipak, poslednje dve pobede su nas približile da i matematički osiguramo mesto u eliti. Još dosta imamo da igramo, a osećam glad za novim pobedama u ekipi. Čekaju nas velike utakmice i u narednom periodu, posebno pred domaćom publikom. Uskoro nam gostuju Real Sosijedad i Viljareal. Žuta podmornica je polufinalista Lige šampiona i shvatićemo taj susret kao i sve do sada najozbiljnije moguće. Cilj nam je da nastavimo da beležimo dobre rezultate i da prvenstvo završimo što bolje plasirani".

Poslednja dva izdanja podsetila su na jesenje igre, a Maraš ne skriva žal što je njegov tim u Kupu kralja stao na korak od finala.

"U prvom delu sezone smo bili najbolji domaćin u Evropi, međutim potom nam je došao period od nekoliko meseci u kojem smo se malo opustili. Imali smo niz utakmica bez pobede, a sve je bilo prouzrokovano dešavanjima u kupu. Uspeli smo da stignemo do polufinala te je ka tom takmičenju sa svakim sledećim korakom bila usmeravana sve veća pažnja. Nažalost, na korak od finala smo izgubili od kasnijeg osvajača Betisa i to golom u 95. minutu. Nismo imali sreće u tom duelu što je uticalo na sve. Ipak vraili smo se i ponovo smo na pobedničkom koloseku. Kao defanzivcu mi posebno imponuje jer smo u tim utakmicama trijumfovali uz mirnu mrežu".

MOTIVISAN SAM DA SE DALJE DOKAZUJEM

Sa usponom ekipe i igre štopera koji je prošao sve mlađe reprezentativne kategorije Srbije su dospele u prvi plan. U prethodnom periodu Maraš je postao standardni štoper kluba iz Valjekasa, te je aktuelna tema postalo pitanje njegove budućnosti. Rajo Valjekano po klauzuli iz ugovora ima pravo otkupa 26-godišnjeg defanzivca, međutim to pitanje još nije na dnevnom redu u predgrađu španske prestonice.

"Došao sam kasno, ekipa je bila formirana, pobeđivala je i trener nije mnogo menjao tim. Dobijao sam šansu, ali ne u kontinuitetu, igrao sam svaku treću-četvrtu utakmicu što mi se nije nikad prethodno dogodilo u karijeri. Ipak i takav status je za igrače i bio sam svestan da moram da se prilagodim i na nove okolnosti. Dobio sam konkretnu šansu u poslednjih četiri-pet utakmica, uspostavio kontinuitet, a paralelno je i ekipa počela da beleži dobre rezultate te se osećam motivisano i sa velikim ambicijama čekam dalje dokazivanje".

Na pomen reprezentativnog dresa, defanzivac je naglasio da je njegov jedini zadatak da pruža maksimum i da se nada nagradi u vidu poverenja selektora Orlova Dragana Stojkovića.

"Cilj i želja mi je da privučem pažnju, da dobijem šansu u reprezentativnom dersu. Ne postoji veća čast nego braniti boje svoje zemlje. Na meni je da nastavim da radim i da se trudim jer sve što sam do sada postigao je plod mukotrpnog rada. Igram u najboljoj ligi na svetu i prevashodna ambicija mi je da nastavim da se dokazujem", kazao je Maraš za Mozzart Sport.


tagovi

Nikola MarašRajo ValjekanoBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara