Siniša Stevanović, Dejan Georgijević, Luis Ibanjez, Goran Zakarić, Dejan Meleg (©Shutterstock, ©MN Press)
Siniša Stevanović, Dejan Georgijević, Luis Ibanjez, Goran Zakarić, Dejan Meleg (©Shutterstock, ©MN Press)

Nastavlja se bitka u BiH: Sarajevo bez dvojice najboljih, Željo jači za biznismena iz Londona, prometno u Borcu i Širokom

Vreme čitanja: 9min | sub. 27.02.21. | 09:50

Danas kreće drugi deo Premijer lige

Fudbalska lopta će od danas, posle tačno 69 dana, opet da se kotrlja terenima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Startuje drugi deo šampionata, te nas u naredna tri meseca očekuju nova uzbuđenja. Prvenstvenu pauzu klubovi su iskoristili kako bi se što bolje pripremili, napunili baterije i izbrusili formu za nove prolećne izazove.

Svakako, minuli period pauze iskorišćen je i za promene u stručnom i igračkom kadru, a nijedan tim nije mirovao po tom pitanju. Napomenimo da prelazni rok traje do 3. marta, te su i dalje u klubovima otvoreni transferi u oba smera. Krenimo redom.

Izabrane vesti

SARAJEVO - 45 bodova

Tino-Sven Sušić (©AFP)Tino-Sven Sušić (©AFP)

Aktuelni šampion i jesenji prvak Sarajevo, i u nastavak sezone ulazi sa najvećim ambicijama. Sa 45 bodova i zalihom od devet koraka prednosti u odnosu na prvog pratioca, dovoljan su razlog da tim trenera Vinka Marinovića nastavi u istom ritmu.

Tokom zimske pauze ostao je bez dvojice možda i najboljih igrača iz prethodnog perioda. Benjamin Tatar i Amar Rahmanović napustili su redove bordo tima i karijeru nastavili van granica BiH. Tatar je otišao u saudijsku Abhu, dok je Rahmanović pojačao tursku Konju. Njih dvojica su u prvom delu zbirno postigli 16 golova i upisali 10 asistencija, što najbolje govori koliko će faliti aktuelnom prvaku.

Međutim, u bordo taboru su se potrudili da i rubrika dolasci bude popunjena. U drugu polusezonu Sarajevo ulazi jače za dva napadača. Boris Cmiljanić je došao iz Slovana iz Bratislave, a Jasmin Mešanović iz slovenačkog Maribora. Takođe, ranije je ugovor potpisao i mladi Dal Varešanović koji je prethodni period nastupao za mladi tim engleskog Liverpula.

ŽELJEZNIČAR - 36 bodova

Željezničar je na zimsku pauzu otišao sa drugog mesta i 36 bodova na svom kontu. Bodovni zaostatak za vodećim Sarajevom je devet bodova, ali svesni su i u taboru tima sa Grbavice je da je moglo mnogo gore. Mnogobrojni problemi prouzrokovani određenom finansijskom krizom bili su jedan od razloga, a nova godina možda nagoveštava bolje dane. Za novog predsednika kluba izabran je biznismen iz Londona Samir Cerić.

U taboru Željezničara nije bilo baš toliko prometno, kao u redovima njegovih komšija. Klub su napustili Haris Hajdarević (Bolu), Anel Hajrić (Celje), Nermin Jamak (Vis Sim Bau), Asim Zec (?).

U drugom delu sezone Željezničar će biti jači za golmana Josipa Bendera iz hrvatskog Solina, Jasmina Čelikovića koji stiže pozajmicu iz Rijeke, te povratnika u svoje redove Sinana Ramovića.

ŠIROKI BRIJEG - 34 bodova

Širokobriježani su prvi deo sezone okončali na trećem mestu, a u nastavak sezone ući će u dosta izmenjenom sastavu, s obzirom na to da je u timu sa Pecare zimski prelazni rok bio izuzetno prometan.

Svakako, ono što je najviše skrenulo pažnju ljubiteljima hercegovačkog kluba jeste odlazak prve zvezde i dugogodišnjeg igrača Širokog Brijega Dina Ćorića u banjalučki Borac. Napadač Toni Jović pojačao je redove Krupe. Branimir Cipetić otišao je u zagrebačku Lokomotivu, kao i Mateo Marić. Marko Pervan prešao je u poljsku Koronu, Viktor Angelov u rumunski Voluntari, dok se Stjepan Radeljić vratio sa pozajmice u Osijek. Mladi Domagoj Marušić otišao je u Zrinjski.

Iako je bilo mnogo odlazaka, bilo je i dolazaka. Dres Širokog u narednoj polusezoni nosiće Mijo Šabić iz Varaždina. Josip Maganjić došao je iz Fjorentine, Petar Raguž iz niželigaša BSK Bijelo Brdo, Teo Herceg iz Neretvanac Opuzena, Božo Musa iz poljske Mjeđ Legnice, a stigao je i tandem iz zagrebačke Lokomovive Mateuš Zahara i Josip Majić

VELEŽ - 33 boda

Mostarski Rođeni su prvi deo sezone okončali na sjajnom četvrtom mestu. Rezultat kojem se svakako nisu nadali, ali isto tako i ostvarenje koje im daje vetar u leđa da i u prolećnom delu nastave u istom ritmu i možda ostvare izlazak na evropsku scenu.

U nastavak šampionata trener Veleža Feđa Dudić ulazi bez napadača Fejsala Mulića, koji je otišao u korejski Seongnam. Levi bek Muharem Ćivić pojačao je Krupu, a članovi Veleža više nisu ni štoper Faruk Bihorac i Berin Ćatić koji je otišao u Travnik.

U nastavku sezone dres Rođenih nosiće Dejan Georgijević, napadač koji je došao iz Ferencvaroša. Faris Zubanović stigao je iz turske Tuzle, Arman Džanković iz norveškog Algarda, te Dženit Hajdarević iz Sarajeva.

BORAC BANJALUKA - 32 boda

Klub iz Platonove jedan je od onih koji je pretrpeo velike promene u zimskom prelaznom roku, ne samo kada je reč o igračkom kadru. Nakon prvog dela, Vlado Jagodić je smenjen sa funkcije šefa stručnog štaba, a na njegovo mesto došao je Marko Maksimović, mladi i perspektivni stručnjak, koji će probati da popravi bled utisak iz prvog dela kojim u Borcu nisu zadovoljni. Peto mesto sa 13 bodova zaostatka za vodećim Sarajevom nije se dopalo ljudima koji vode banjalučki sastav.

Kada je reč o igračkom kadru, nije bilo nekih bitnijih odlazaka, osim napadača Saše Kajkuta koji je završio igračku karijeru. Ivan Crnov je otišao u vinkovačku Cibaliju, ali on u prvom delu i nije igrao preterano bitnu ulogu. Dino Kalesić prešao je u prvoligaša Federacije BiH. Aleksandar Radulović je novi igrač prijedorskog Rudara, a Bojan Marković je otišao u redove gradskog rivala Željezničar Sport tim. Ono što svakako može da raduje tabor banjalučana jeste ostanak ključnih igrača Jova Lukića, Gorana Zakarića i Almedina Ziljkića.

Kada je reč o dolascima, stigao je već pomenuti Dino Ćorić iz Širokog Brijega, Dejan Uzelac i golman Nikola Lakić iz tuzlanske Slobode, Milan Šikanjić (Kozara Gradiška) i napadač Elvis Mehanović iz belgijskog Serana.

ZRINJSKI - 32 boda

Zrinjski je u ovu sezonu ušao sa velikim ambicijama, međutim šesto mesto iz prvog dela sigurno nije ono što može da zadovolji apetite čelnika Plemića. Samim tim, na kraju sezone došlo je do promene trenera. Mladen Žižović je smenjen, a na njegovo mesto imenovan je Sergej Jakirović, bivši trener Maribora. On će pokušati da se domogne vrha tabele i izlaska na kontinentalnu scenu, čemu Zrinjski teži svake godine.

Dugogodišnji kapiten Pero Stojkić završio je karijeru, štoper Tomislav Barbarić otišao je u zagrebački Jarun, dok je napadač Petar Kunić je raskinuo ugovor. Golman Ivan Brkić prešao je u letonsku Rigu, dok je Rijad Sadiku otišao u Mladost Doboj Kakanj.

Rubrika dolasci bila je mnogo ispunjenija pa će u dresu sa lentom u narednoj polusezoni nastupiti Josip Gačić (Osijek), Domagoj Marušić (Široki Brijeg), Zvonimir Vukoja (Neretvanac), Marin Magdić (Osijek, Juraj Ljubić (Osijek), Enio Travalja (Rijeka), Dragan Juranović (Dubrava), Anđelo Kordić (Jadran Luka Ploče).

TUZLA SITI - 27 bodova

Prvi deo šampionata premijerligaškog karavana Bosne i Hercegovine Tuzla Siti je okončala na sedmom mestu. Iako je reč o najmlađem premijerligašu, pozicija na tabeli nije zadovoljavajuća, računajući ulaganja koja je imao prvi čovek tima Azmir Husić.

Već na zimskoj pauzi za novog trenera imenovan je Husref Musemić, čovek koji Premijer ligu ima u malom prstu, i koji je sa Sarajevom osvojio nekoliko titula prvaka.

Međutim, u igračkom kadru nije bilo nekih velikih promena. Otišli su Jovo Kojić (Novi Pazar), Dario Rugašević (Cibalija), Budimir Šarčević (Zvijezda 09), Muzafer Ivković (?), Nemanja Nikolić (?). U klub su stigli Luka Lučić (Posušje), Goran Brkić (kazahstanski Taraz), Damir Mehidić (Arau) i Petar Mišić (Arau).

SLOBODA TUZLA - 22 boda

Sloboda je jedan od klubova koji su prijatno iznenadili u jesenjem delu sezone. Jedan od dva tuzlanska premijerligaša na zimsku pauzu otišao je sa osme pozicije sa 22 boda, devet više od pozicije koja vodi u niži rang. Prvenstveno zbog činjenice da su u novu sezonu ušli sa mladim, i većinom nepoznatim snagama, tuzlaci su tim koji je zadovoljan ostvarenim.

Šef stručnog štaba Gradimir Crnogorac u nastavku sezone neće računati na Nemanju Tomaševića koji je otišao u TSC, Dejana Uzelca koji je prešao u banjalučki Borac, Adnana Mujkića koji karijeru nastavlja u Litvanskom Vilnjusu.

U klub su stigli Adnan Islamović (Zlatibor), Vanja Marković (Torpedo), Ševkija Resić (pozajmica iz Sarajeva) i Robert Mišković (pozajmica iz Osijeka).

MLADOST DOBOJ KAKANJ - 19 bodova

Jedan od najmlađih premijerligaša Bosne i Hercegovine u novu sezonu ušao je sa brojnim problemima prouzrokovanim korona virusom. Ipak, kako je vreme odmicalo, osvajao je bodove koji su mu, na koncu prvog dela sezone, doneli plasman na deveto mesto sa 19 bodova. Van opasne zone, ali daleko od toga da je opstanak siguran, tako će tim trenera Nemanje Miljanovića u drugom delu voditi veliku borbu za opstanak u društvu najboljih.

Klub su napustili: Miloš Nikolić (?), Edin Biber (Radnik Surdulica), Milan Lalić (?), Anes Vehab (?), Demirel Veladžić (?), Fahrudin Kovač (?), Aldin Šišić (?).

Dok će u nastavku sezone dres Mladosti nositi Kenan Šarić (Radnik), Rijad Sadiku (Zrinjski), Kenan Handžić (Olimpik), Belmin Dizdarević (pozajmica iz Sarajeva), Halid Šabanović (pozajmica iz Sarajeva), Marko Klisura (Bačka).

RADNIK BIJELJINA - 15 bodova

Radnik je prvu polusezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine okončao na 10. poziciji sa 15 bodova, dva više u odnosu na pozicije koje vode u niži rang. Nema dileme da će Bijeljinci voditi grčevitu borbu za opstanak.

Kada je reč o odlascima u centru pažnje je odlazak jednog od najboljih igrača, mladog Vladimira Bradonjića koji je prešao u grčki PAOK. Takođe, u nastavku sezone dres Radnika neće nositi Luka Kačavenda (Olimpik), Dejan Koraksić (?), Kenan Šarić (Mladost DK), Seid Zukić (Igman Konjic), Luka Vinski (?).

Tim su pojačali Luka Bilobrk (Horn), Matej Jelić (slobodan igrač), Miladin Filipović (Krupa), Marko Milenković (Radnički Pirot), Miloš Simonović (Krupa) i Marko Savinović (Igman Konjic).

KRUPA NA VRBASU - 13 bodova

Posle ulaska u najjači rang BiH fudbala iz Prve lige Republike Srpske, čelnici Krupe sigurno nisu očekivali neki veliki rezultat, pa grčevita borba za opstanak možda i ne treba da čudi. Pretposlednje mesto sa 13 bodova pred ulazak u drugi deo sezone postavlja pred Krupu veliki izazov kojem će sasvim sigurno težiti. Opstanak u društvu najboljih.

Tako je i u igračkom kadru bilo dosta rokada. Otišli su Bojan Puzigaća (kraj karijere), Stefan Nikolić (Malaka Junajted), Aleksa Andrejić (Balzan), Milivoj Krmar (?), Miloš Simonović (Radnik), Muamer Svraka (Zvijezda 09) i Miladin Filipović (Radnik).

Rubrika dolasci bila je nešto ispunjenija, jer su opremu zadužili Aleksandar Erak (Feniks), Muharem Ćivić (Velež), Mihajlo Živković (Sarajevo), Ilija Janković (Alfa M.), Vladimir Arsić (GOŠK), Sanin Muminović (Horn), Slobodan Đekić (slobodan igrač), Aleksandar Rakić (Barito Putera) i Toni Jović (Široki Brijeg).

OLIMPIK - 13 bodova

Kao i u slučaju Krupe, fudbaleri Olimpika posle ulaska iz Prve lige Federacije BiH nisu mogli ništa drugo da očekuju nego bitku za goli život. Fenjer posle prvog dela sezone i 13 osvojenih bodova probudili su čelnike najmlađeg sarajevskog premijerligaša, te su urađene određene promene koje će, kako se nadaju, doprineti opstanku u Premijer ligi.

Nije bilo mnogo odlazaka, pošto su kroz izlazna vrata prošli Dino Hamzić (Torpedo), Kenan Handžić (Mladost DK) i Ahmed Hasanović (Međimurje).

Olimpik će znatno jači ući u nastavak sezone pošto je stiglo nekoliko iskusnih igrača. Ivan Čurjurić (slobodan igrač), Nebojša Gavrić (Bačka), Kenan Horić (Kukeši), Eldar Hasanović (slobodan igrač), Tarik Isić (Perak) i Luka Kačavenda (Radnik).

(3,40) Radnik (3,10) Velež (2,15)

Duel u kojem su, sasvim sigurno, bodovi potrebni i jednima i drugima. Domaći su u situaciji da im je svaki bod, pogotovo na domaćem terenu preko potreban. U današnjem susretu biće oslabljeni neigranjem nekoliko igrača, što će gosti pokušati da iskoriste. Velež je u prvom delu sezone pokazao da je svakoj ekipi tvrd orah, pa će isto tako bodove za priključak u gornji deo tabele tražiti u Bijeljini.

(1,45) Borac (4,10) Olimpik (6,75)

Pripremni period za Borac nije bio baš kako su to u klubi želeli. Evidentan je bio problem sa realizacijom, što je i potvrdio trener domaćih Marko Maksimović. Domaća utakmica za start drugog dela idealna je da se popravi utisak. Sa druge strane, fenjeraš Olimpik je pokazao da nije odustao od borbe za opstanak. Nekoliko ozbiljnih imena pristiglo je u tabor Vukova, a jedna iskusna ekipa kakvi su oni u ovim trenucima ne bi trebalo lako da pokleknu pred rivalom.

(1,40) Zrinjski (4,20) Krupa (7,75)

U duelu Pod Bijelim brijegom domaći su bez dileme favoriti. Šesto mesto nije ono čemu su se nadali, a dodatan motiv za uspešan start imaju u činjenici da je u taboru Plemića nekoliko novih imena, uključujući i trenera. Sa druge strane, Krupa je pokazala da želi da se bori za opstanak, ali u večerašnjem duelu očekuje je vrlo težak posao.

BOSNA I HERCEGOVINA 1 - 20. KOLO

Subota

15.00: (3,40) Radnik (3,10) Velež (2,15)

17.00: (1,45) Borac (4,10) Olimpik (6,75)

19.05: (1,40) Zrinjski (4,20) Krupa (7,75)

Nedelja

13.00: Mladost DK - Široki Brijeg

13.30: Sloboda - Tuzla Siti

Ponedeljak

17.30: Željezničar - Sarajevo

*** kvote su podložne promenama


Piše: Marko TEŠANOVIĆ


tagovi

BiH 1SarajevoŽeljezničarMladost Doboj-KakanjZrinjskiVeležBorac BanjalukaBorac Banja LukaŠiroki BrijegKrupaRadnik BijeljinaSloboda TuzlaTuzla SitiLuis IbanjezSiniša StevanovićGoran ZakarićVojo UbiparipDejan GeorgijevićDejan MelegStojan Vranješ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara