(©fkborac.net)
(©fkborac.net)

Nastavlja se Premijer liga BiH: Trka Borca i Zrinjskog za krunu, gužva na dnu

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.02.24. | 13:46

Banjalučani imaju sedam bodova više od branioca kruge. Železničaru preti ispadanje iz elite

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Poslednje kolo jesenjeg dela sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine odigrano je pre tačno dva meseca. Od tada, fudbaleri su imali vremena da se odmore, napune baterije i pripreme za nastavak sezone. Veliki su izazovi pred svim klubovima najelitnijeg takmičenja u BiH, ali sa različitim ambicijama. Dok će jedni voditi mrtvu trku za titulu, neki će ganjati izlazak u Evropu, pojedine ekipe strepiće za opstanak u društvu najboljih.

Izabrane vesti

Sve u svemu, pred nama je nešto više od tri meseca zanimljivog raspleta Premijer lige BiH, a prolećni karavan kreće danas..

FAVORITI ZA TITULU

Lov na šampionski pehar u Premijer ligi, može se bez dileme, nazvati trka udvoje. Borac nemilosrdno gazi ka novoj tituli šampiona, dok aktuelni prvak Zrinjski vreba svoju šansu da dođe do odbrane titule. Banjalučani imaju sedam bodova više u odnosu na Mostarce i ne misle to olako ispustiti. Koliko je Borac ozbiljan u svojoj nameri da se okiti šampionskim lovorikama, pokazuje i činjenica da su u jesenjem delu upisali svega jedan poraz i to u prvom kolu na Grbavici.

18.00: (3,10) Sloga Doboj (3,00) Velež (2,35)

Od tada, četa Vinka Marinovića gazi sve redom i suvereno juriša ka naslovu prvaka. Banjalučani nisu mnogo menjali tim, što je apsolutno olakšavajuća okolnost u pohodu na titulu, jer što bi se menjalo nešto što funkcioniše.

Iako Sarajevo i Velež imaju po 33 boda na trećem i četvrtom mestu, jako je teško očekivati da će se uključiti u borbu za titulu, pa se praktično jedinim konkurentom Borcu može smatrati Zrinjski. Plemići dominiraju BiH fudbalom prethodnih godina, a i ove sezone imaju najveće ambicije. Bodovni deficit za Borcem može se obrazložiti prvom sezonom u grupnoj fazi Lige konferencije koja je uzela maha. Veliki broj utakmica uticao je na rezultat, što je posla koštalo i bivšeg trenera Krunoslava Rendulića. Ipak, u Zrinjskom se ne mire sa zaostatkom te su odlučni u nameri da pokušaju stići zahuktalu banjalučku mašinu. Angažovan je iskusni stručnjak Željko Petrović, čovek koji itekako zna kako doći do rezultata, a ukoliko dobro otvore sezone, trka bi mogla ući u foto finiš.

KANDIDATI ZA EVROPU

Obzirom na to da će Borac i Zrinjski voditi trku za titulu, preostala mesta pokušaće popuniti ekipe koje se nalaze u gornjem delu tabele. Pre svega se tu misli na Sarajevo i Velež, koji su svakako najbliži vodećem dvojcu. I jedni i drugi imajuu po 33 boda i realno su najbliži izlasku u Evropu, s tim što obe ekipe imaju šansu da to urade i kroz Kup, ali će u svakom slučaju bar pokušati da svrgnu Zrinjski sa drugog mesta. Velež je dolaskom Deana Klafurića znatno napredovao i jedna su od kvalitetnijih ekipa u ligi što rezultati i pokazuju. Njihov rast očekuje se i u prolećnom delu, pa bi bilo realno da se dohvate i Evrope.

Kao i Velež i Sarajevo je u nekom tranzicijskom periodu. Sve je krenulo dolaskom Simona Rožmana na klupu, čime se krenulo i sa dobrim rezultatima. Nekoliko igrača stiglo je i tokom zime, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta i ostvarenja izlaska u Evropu. Svesni su u taboru bordo tima da će vrlo teško doći do titule i ligi, zato će nastojati osvojiti Kup, ali i biti pri samom vrhu tabele, kako bi imali priliku da ovog leta poprave utisak u evropskim kvalifikacijama, za razliku od prošlogodišnjih koje su bile fijasko. Sve u svemu, Sarajevo će igrati zapaženu ulogu i biti jedna od ekipa kojoj treba verovati kada su u pitanju kladioničarske prognoze.

GUŽVA PRI DNU TABELE

Dok se ove četiri ekipe izdvajaju u svojim visokim ciljevima, praktično svi ostali mogu voditi borbu za opstanak. Osim Zvijezde 09 koja je zakucana za dno sa svega 11 bodova, najugroženiji su Igman, Željezničar i Tuzla Siti sa po 19 bodova. Gošk i Posušje imaju po 20, Široki Brijeg 22 te Sloga Doboj 27. Iako Dobojlije imaju nešto veći broj bodova, ruku na srce se mora priznati da će za njih jedini realan cilj biti obezbediti opstanak na vreme. To je zapravo bila ambicija i na samom početku, ali je ekipa premašila očekivanja i na sreću po njih ostvarila veliki broj bodova u jesenjem delu. Iz tog razloga će im biti mnogo lakše, ali ukoliko krenu sa lošim rezultatima, mogli bi kliziti ka opasnoj zoni, što svakako tabor Sloge ne bi nikako voleo.

Široki je još jednom razočarao svoje navijače. Od ekipe koja je bila redovan učesnik kvalifikacija za evropska takmičenja, do ekipa koja se može dovesti u neizvesnu situaciju borbe za opstanak. Svega tri boda više u odnosu na opasnu zonu, nije ono što su očekivali u timu sa Pecare, te će morati što pre reagovati kako bi došli u mirnu luku i priveli kraju ovu, po njih razočaravajuću sezonu.

Ako je Široki razočarao, šta se tek onda može reći za Željezničar. Velikan sa Grbavice je na granici opstanka, što je u BiH javnosti centralna fudbalska tema. Znali su u Želji da zbog finansijske situacije rezultati neće biti baš sjajni, ali ni najveći pesimisti nisu očekivali ovako nešto. Ipak, tokom zimske pauze se reagovalo, pa je doveden novi trener, Bruno Akrapović. Iskusni stručnjak ima dovoljno minulog rada da zna kako prodrmati ekipu i izaći iz ove situacije, ali raspored mu ne ide na ruku. Željo je jedna od ekipa koje imaju najteži raspored do kraja pa će biti zanimljivo videti, hoće li stručni štab imati ekspresno rešenje ili će pak trebati vremena, kojeg sa rezultatskog aspekta, i nemaju baš puno.

Od ostalih ekipa koje se bore za opstanak ništa nije neočekivano. Najugroženija je svakako Zvijezda koju samo čudo može spasiti opstanka, dok će do poslednjeg kola strepiti Tuzla Siti, Igman, Posušje i Gošk, tako da će i ovaj epilog ući u foto finiš.

PROLEĆNI DEO

Prolećni deo sezone startuje danas, a karavan kreće iz Modriče gde će snage odmeriti Sloga i Velež (18:00). Dobojlije imaju sasvim solidnih 27 bodova i mogu rasterećeno ući u nastavak, dok je Velež na pripremnim utakmicama pokazao jako dobro lice. Velež želi do trećeg mesta i imaju priliku uraditi to već danas, jer uz duel sa Slogom ulaze kao favoriti.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - 19. KOLO

Petak

18.00: (3,10) Sloga Doboj (3,00) Velež (2,35)

Subota

13:00: (1,88) Igman (3,35) Gošk (4,00)

13:00: (1,67) Posušje (3,50) Zvijezda (5,10)

16:00: (5,10) Željezničar (3,45) Zrinjski (1,68)

***kvote su podložne promenama

Nedelja

13:00: Sarajevo – Široki Brijeg

17:30: Borac – Zvijezda 09



tagovi

VeležBorac BanjalukaFK SarajevoZrinjski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara