Nastavlja se Superliga: Ko ima šemu u Uzbekistanu?

Vreme čitanja: 8min | pet. 15.02.19. | 09:49

Superligaši, utisak je, uglavnom slabiji nego jesenas. Voždovac izuzetak

Ozbiljan fudbalski svet već bi krenuo u selekciju tima koji će na leto pokušati da napadne plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, srpski klubovi po tradiciji će uglavnom pokušavati da drugi deo sezone izguraju sa što manjim troškovima, pa će se onda u junu moliti da im nešto padne sa neba. Izuzetak su ovog januara bili Crvena zvezda, pa možda i Voždovac, koji je osokoljen sa 3.000.000 evra koliko je dobio od Votforda za Filipa Stuparevića dozvolio sebi da bar malo izdvoji i za investicije.

Izabrane vesti

Stigli su tako Strahinja Bošnjak, Nikola Trujić, Predrag Sikimić, Dragoljub Srnić, Dušan Matović, pa iz Vojvodine Lazar Arsić, mada su se Novosađani osvetili Zmajevima uzevši im Bojana Matića, iako je on na klupskom sajtu već bio promovisan u novog igrača Voždovca. Taj jedan neuspeh ipak ne menja činjenicu da Zmajevi izgledaju bolje nego jesenas i da bi, da se kreće od nule, svakako bili u najužem krugu kandidata za izlazak na međunarodnu scenu, pa možda čak bili i među kandidatima za Evropu. Ovako, cilj je opstati, a čini nam se da sa ovakvim timom to ne bi smeo da bude problem, posebno što je uprava Zmajeva odustala od eksperimenata sa nedokazanim trenerima koji su je i koštali rezultata na startu sezone.

Ako izuzmemo večite, mada ni Partizan nije blistao na fudbalskoj pijaci - ali o crno i crveno-belima svakako ste već mnogo toga čitali na ovim stranicama i  tek ćete čitati (pa i slušati) - svi ostali ili za nijansu gori ili u najboljem slučaju tu negde na nivou iz prvog dela sezone.

KANDIDATI ZA EVROPU

Nermin Haskić

Radnički iz Niša je tako od važnijih igrača izgubio Aleksandra Stanisavljevića, strelca osam ligaških golova, pa se uzdao u “gasterbajtere”. Iz Malmea je Radnički vratio Petra Petrovića, nekada mladog švedskog reprezentativca koji je kao omladinac bio na probi i u Liverpulu, a jesen 2014. je već proveo na Čairu, iz Rapida je stigao rođeni Bečlija Akesandar Kostić. Momci sa talentom, ali bez garancija da će doneti kvalitet, jer jesenas Petrović nije video teren, dok je Kostić za prvi tim Rapida odigrao 141 minut u austrijskoj Bundesligi, Kupu i kvalifikacijama za Ligu Evrope. Pred početak polusezone se pojavila i informacija da Nenad Lalatović ne računa ni na Marka Mrkića, okosnica tima je doduše sačuvana, uzdaju se na Čairu u Damira Kojapevića, Partizanovo dete Marka Živkovića, tvrde da će Srbija tek da vidi kakav je tehničar Petrović... Čini se ipak da nisu napravili kvalitativni iskorak, mada treba pohvaliti to što su zadržali Nermina Haskića, iako su prema rečima Ivice Tončeva za njega imali ponudu u visini od 550.000 evra.

Najviše je ipak istrpeo Napredak, koji je za 550.000 evra Crvenoj zvezdi ustupio Aleksu Vukanovića i Miloša Vulića, dvojicu ponajboljih igrača od jeseni, Nikola Boranijašević je pride otišao u Lozanu, pa su Čarapani izgubili 18 od 29 golova koliko su do sada postigli, odnosno nešto manje od dve trećine pogodaka. Da sve bude gore, našao se i neko bez previše pameti da usred Kruševca šipkom udari po Ibrahimu Ndiajeu, koji je postigao četiri i namestio još šest golova saigračima. Ni kruševačke kupovine nisu posebno impresivne, bar na papiru, pa će Milorad Kosanović opet morati da gradi od temelja. Već je govorio o tome da mu se smučio takav sistem rada u Srbiji i mada se Napredak do sada borio i sa vetrenjačama i ostalim (sudijskim?) problemima u srpskom fudbalu čini se da sada nema ni čime da napadne Evropu.

Posebno jer je tu i Čukarički iz koga su otišli Darko Zorić i Petar Bojić, poznata imena u Superligi, ali činjenica je da oni jesenas  nisu mnogo ni igrali. Ni Brđani nisu iskoristili mogućnost da kupovinama osnaže ekipu već su se uzdali u oproban sistem: čuvaj ono dobro što već imaš. Nove ugovore tako su između ostalih potpisali Miroslav Bogosavac, Darko Puškarić i Boris Kopitović. S obzirom na probleme Napretka ipak trebalo bi da bude dovoljno da se Čuka održi u TOP 4 na tabeli.

PLEJ-OF

Vošin najveći ulov Bojan Matić

Ako krenemo niže ka tabeli, Vojvodina je dakle uspela da dovede Matića, jednog od osmorice novajlija promovisanih u istom danu, ali reči šefa struke Radovana Krivokapića uoči sudara sa Crvenom zvezdom (“Ovo je nekad bio derbi”) najbolje govore o tome koliko je u Novom Sadu situacija teška, pa je realno očekivati da ovo proleće bude samo priprema za, nadaju se na Karađorđu, finansijski stabilniju seonu 2019/2020. Ekipa selektirana za budućnost – videćemo da li sa uspehom – sada bez Nikole Antića i Ismaila Beka Fofane, koji su napustili Vošu.

Mladost će može biti nešto snažnija sad kad se vratio Milan Bojović, a pride stigao i već pomenuti Bojić iz Čuke, a pokazali su u Lučanima pre dve sezone da se ne libe da odgovore “velikima” ako im se otvori put za Evropu, a ni Proleter ne izgleda kao tim koji će se odreći mesta u plej-ofu o čemu govori i dovođenje nekadašnjeg štopera Olimpijakosa Leandra Pinta, koji je istina na Slanu Baru stigao iz imenjaka iz Volosa, ne onog iz Atine u kojem je nekad davno maštao o velikoj fudbalskoj karijeri.

BORBA ZA OPSTANAK

Kako je zaostatak Voždovca ipak golem, krug kandidata za plej-of verovatno se zatvara sa Radnikom, a tu počinje i spisak onih koji će u plej-aut. Ili bolje reći spisak onih koji se muče da sastave kraj sa krajem. Surduličane je pojačao iskusni Tomislav Pajović, dok su kad govorimo o veteranima angažovani bili i na Banjici, pa su u Rad stigli Branislav Jovanović i Miloš Trifunović.

Jovanović je stigao iz uzbekistanskog Navbahora, Trifunović iz iste zemlje, iz AMGK-a u koji su sa druge strane otišli Kostić iz Napretka i Marko Zoćević iz Voždovca, a kad dodamo da je Bačka iz Kokanda dovela Gojkovića možemo da konstatujemo da je ekonomska saradnja Uzbekistana i Srbije – bar kad je fudbal u pitanju – na istorijskom maksimumu. Samo što to i nije tako pohvalno kad se priča o fudbalu.

Ako ćemo već o poslu, tradicionalno već superligaši skrivaju koliko su para trošili ili obećali za plate, pa pored cena Zvezdinih transfera i samo delom Partizanovih (Marko Jankovića u SPAL za 1.800.000 evra) znamo samo još da je Stuparević u kasu Voždovca ugurao tih 3.000.000 – zaista suma za diku – te da je Bojan Čečarić iz Spartaka otišao u Krakoviju za 150.000 evra.

Sve ostalo pod velom misterije ili možda bolje rečeno: presipanje iz šupljeg u prazno što će reći da će i o golom superligaškom životu odlučivati sitnice, mada je utisak da se Dinamove šanse da se spase mere promilima, uprkos potrazi za pojačanjima od Senegala do Islanda, dok su tek u nešto povoljnijoj situaciji Zemun i Bačka s tim da ni Mačva ne izgleda previše dobro, a ni Rad nije siguran što najbolje oslikava smena trenera Dragana Stevanovića nedelju dana pred početak polususezone, a nakon izgubljenih svih kontrolnih mečeva na pripremama u Turskoj.

Stevanovića je nasledio Zvezdan Milošević, dok je rokada viđena i u Bačkoj: tamo je Zoran Govedarica ustoličen na mesto šefa.

PAROVI, 22. kola:

Petak

17.00: (2,40) Voždovac (3,10) Napredak (2,95)

Subota

13.00: (7,75) OFK Bačka (4,20) Partizan (1,40)
14.00: (1,90) Proleter (3,30) Radnik (4,00)
14.00: (2,95)  Mačva (2,95) Mladost (2,50)
15.00: (1,90) Radnički Niš (3,30) Čukarički (4,00)
16.00: (1,22) Crvena zvezda (6,00) Vojvodina (10,5)  

Nedelja

14.00: (2,75) Dinamo (3,00) Spartak (2,60)
14.00: (2,20) Rad (3,10) Zemun (3,30)

CRVENA ZVEZDA

Došli: Ivanić (BATE), Jirka (Trnava), Vukanović (Napredak), Vulić (Napredak), Gajić (Bordo), Milunović (BATE),
Otišli: Degenek (Al Hilal), Krstičić (AEK), Srnić (Las Palmas), Milić (BATE), Meleg (Levadijakos), Ze Markos (Grbalj), Stojiljković (Majorka), Terzić (Grafičar), Krstevski (Lokomotiva Sofija), Vidić (Zemun)

PARTIZAN

Došli: Ndžai (Stabek), Bosić (Crvena zvezda U19), Georgijević (Ferencvaroš)
Otišli: Janković (SPAL), Cucin (Spartak), Jovičić (Hibernijans), Bošnjak (Voždovac)

RADNIČKI NIŠ

Došli: Petrović (Bromapojkarna), Kostić (Rapid), Cumić (Metalac), Marko Živković (bez kluba), Kojašević (Šahtjor Karagandi)
Otišli: Aksentijević (Napredak), Mijailović (Zemun), Damnjanović (Radnik), Mladen Živković (Mjondalen), Stanisavljević (Bnei Sahin), Babić (bez kluba), Lalatović (bez kluba)

ČUKARIČKI

Došli: Kovač (Crvena zvezda U19), Luković (bez kluba)
Otišli: Zorić (Ohzetpes, Kazahstan), Aleksić (Bečej), Kiso (Zemun), Bojić (Mladost)

NAPREDAK

Došli: Đorić (Bačka), Aksentijević (Radnički),  Bojić (Bežanija), Deak (Honved), Zukanović (Red Star, Francuska), Vukadinović (Zemun), Imanišimve (Kigali, Ruanda)
Otišli: Vukanović (Crvena zvezda, 350.000), Vulić (200.000), Boranijašević (Lozana, Švajcarska), Kostić (AGMK, Uzbekistan), Miladinović (penzija)

SPARTAK

Došli: Cucin (Partizan), Radovanović (Bežanija), Đorđević (Al Mujazal), Lakčević (Partizan U19), Tufegdžić (Sinđelić), Mladenović (bez kluba)
Otišli: Čečarić (Krakovija, 150.000 evra), Krmar (Hajduk 1912), Medić (Zlatibor), Ćalasan (Čaves), Šimura (Makida Zelvija, Japan), Nikola Perić, Samjuel Afum... (svi bez kluba)

VOŽDOVAC

Došli: Matović (Minsk), Bošnjak (Partizan), Trujić (Botošani), Stuparević (Votford), Arsić (Vojvodina), Sikimić (Atirau), D. Srnić (Slask)
Otišli: Stuparević (Votford, 3.000.000), Ješić (Metalac), Zoćević (AGMK, Uzbekistan), Milunović (Melaka, Malezija), Petrović (Vorskla), Veličković (Inđija), Zlatković (Tuzla Siti), Ostojić (bez kluba)

VOJVODINA

Došli: Seku Kone (Ansan Griners, Južna Koreja), Mitošević (Kišvarda, Mađarska), Matić (Seul),
Otišli: Đorđević (MFK Karvina, Češka), Zličić (Hajduk 1912), Arsić (Voždovac), Mirkov (Bečej), Bjedov (Atirau), Fofana (Oroklini, Kipar), Antić (Šahtjor Soligorsk)

RADNIK

Došli: Pajović (Navbahor, Uzbekistan), Damnjanović (Radnički Niš), Stamenković (Bratstvo Prigrevica), Kričak (Sinđelić), Kojić (Fortuna Sitard, Holandija)
Otišli: Radović (Bačka), Žarković (Bačka), Pantelić (PAS Janina, Grčka), Dermicakis (Niki Taganou, Grčka), Stojanović (Okzheteps, Kazahstan), Džemaili (Kukeši, Albanija), Mladenović (bez kluba), Čubrilo (bez kluba)

MLADOST

Došli: Bojić (Čukarički), Bojović (Žejtsu, Kazahstan), Jovančić (Jagodina Tabane)
Otišli: Kilibarda (Trajal), Mihajlović (Zlatibor), Apija (Džima Aba Džifar, Etiopija), Lazić (bez kluba), Krznarić (penzija)

RAD

Došli: Jovanović (Ramat Gan, Izrael), Volkov (Ermis, Kipar), Trifunović (AGMK, Uzbekistan), Smiljanić (Inđija), Stević (Rabotnički), Živković (Mjendalen, Norveška), Bašanović (Zemun), Balabanović (bez kluba)
Otišli: Piščević (Javor), Jović (Sinđelić), Marinković (Tjumen, Rusija), Ljubinković (Kolubara), Ajković (bez kluba), Vico (bez kluba), Ze Markos (Crvena zvezda/Grbalj), Ignjatijević (bez kluba), Subotić (bez kluba)

MAČVA

Došli: Mijailović (Bežanija)
Otišli: Vladisavljević (Apolonija, Albanija), Žakula (Bačka)

ZEMUN

Došli: Sinđić (Vojvodina II), Ivan Ilić (Mančester Siti U18), Kiso (Čukarički), Vidić (Crvena zvezda), Terzić (Sloboda Tuzla), Savić (RFS, Letonija), Mijatlović (Radnički Niš)
Otišli: Živković (Larisa, Grčka), Bašanović (Rad), Luković (Dobanovci), Lukić (Navbahor, Azerbejdžan), Vukadinović (Napredak), Šćekić (bez kluba), Marković (bez kluba)

OFK BAČKA

Došli: Žarković (Radnik), Žakula (Mačva), Radović (Radnik), Kuveljić (Borac Čačak), Đukić (Dinamo Vranje), Gojković (Kokand, Uzbekistan)
Otišli: Bajić (Bečej), Trivunović (ČSK Čelarevo), Živković (Bečej), Subert (Radnik Bijeljina), Đorić (Napredak), Dodlek (Fuzinar, Slovenija), Zupić (Osijek II), Pantić (bez kluba), Mladenović (bez kluba)

PROLETER NOVI SAD

Došli: Bempa (Sloboda), Govedarica (Taraz, Kazahstan), Jokić (Dinao Vranje), Pinto (Olimpijakos Volos, Grčka)
Otišli: Radenović (Žarkovo), Mihailović (Žarkovo), Kočović (Inđija), Bukorac (Torpedo Žodino, Belorusija)

DINAMO VRANJE

Došli: Bokar Sek (bez kluba), Okon (bez kluba), Macukas (Aititos Sparton), Ožegović (Vikingur), Perić (Spartak), Popović (OFK Grbalj), Jokić (bez kluba)
Otišli:  Jokić (Proleter), Radivojević (Trajal), Stanojević(Trajal), Đurić (Bačka), Stojković (bez kluba), Stanković (bez kluba), Propadalo (bez kluba), Tajgo (bez kluba), Đokić (bez kluba), Kostić (bez kluba), Zucović (bez kluba)

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara