Bojan Radulović (levo) u dresu HJK Helsinkija (©AFP)
Bojan Radulović (levo) u dresu HJK Helsinkija (©AFP)

Ne može Radulović sve sam, zato HJK hoće da dovede Belgijanca iz Fajenorda

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.07.23. | 09:42

Dok nekadašnji mladi reprezentativac Frančesko Antonuči pregovara sa klubom, srpski fudbaler će predvoditi napad šampiona protiv Honke (13.00) u 15. kolu prvenstva

Nije velika mudrost kada kažemo da se HJK Helsinki minulog proleća previše oslanjao na kvalitet srpskog fudbalera Bojana Radulovića. Kada god je 23-godišnji centarfor rođen u Ljeidi imao svoj dan, prvak Finske je pobedio. Međutim, čim njega protivnik neutrališe HJK je prosipao bodove. Zato susret 15. kola protiv Honke (subota, 13) velikan iz Helsinkija dočekuje na drugoj poziciji.

Radulović je najbolji strelac dosadašnjeg toka finskog šampionata, postigao je devet golova. Nekadašnji omladinski reprezentativac naše zemlje je golovima direktno doneo 17 od 27 poena! Da Radulović je u junu bio strelac jednom protiv KTP-a (1:0) i dva puta protiv Lahtija (2:1), dok je zatajio protiv Hake (1:1) i SJK-a (0:0). I pre toga, HJK je odigrao 0:0 sa Marijehamnom i 1:1 sa Ilvesom, a na tom drugom meču Radulović je bio strelac. Dakle, na poslednjih šest mečeva HJK je zbirno postigao pet pogodaka, od čega 192 centimetra visoki Srbin četiri. Samo je protiv Hake neko drugi proradio, Santeri Hostika je poslao loptu u mrežu još u devetom minutu.

Izabrane vesti

Koliko se prvak Finske muči kada je bez Radulovića najbolje se videlo tokom prve polovine maja, kada je Srbin imao problem sa povredom. Propustio je tri utakmice, tada je HJK pretrpeo zasad jedini poraz u sezoni (od KuPS-a sa 2:1), odigrao je 3:3 protiv KTP-a, a jedino je Inter Tursku savladao, sa 4:1.

Ono što vidimo mi vide i čelnici HJK-a. Zato uveliko rade na dovođenju pojačanja u ofanzivnim linijama, kako bi malo rasteretili Radulovića. Finski mediji javljaju da je prvi pik Frančesko Antonuči, nekadašnji mladi reprezentativac Belgije koji je trenutno član Fajenorda, a pregovori su navodno u poodmakloj fazi. Ovaj 24-godišnjak, koji igra na pozicijama iza napadača i kao levo krilo, u potrazi je za novim izazovom pošto mu karijera u Roterdamu baš i ne ide po planu.

13.00: (3,00) Honka (3,00) HJK Helsinki (2,40)

Antonući je stigao u Fajenord 2020. godine iz Volendama za 2.200.000 evra, ali nije uspeo da se izbori za minutažu. Umesto toga, nekadašnji omladinac Ajaksa je igrao na pozajmicama, prošle sezone se vratio u Volendam, a u maju je pokazao da je uhvatio zalet pošto ga je Eredivizija uvrstila u idealan tim meseca. Za to se izborio sa dva vredna gola.

Međutim, ta pozajmica je istekla, u Fajenordu teško da će dobiti šansu, što HJK želi da iskoristi. Smatraju u Helsinkiju da bi Antonuči bio idealna podrška Raduloviću u napadu i da bi njih dvojica dobro sarađivali.

Samo što su Finci u žurbi da se taj posao što pre završi, i to ne samo zbog činjenice da je kod njih prvenstvo uveliko počelo. HJK već 12. i 19. jula očekuje dvomeč u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv predstavnika Severne Irske Larna. Ako opravdaju ulogu favorita i preskoče prvu prepreku, Radulovića i drugove u 2. kolu čeka prvak Norveške Molde.

Frančesko Antonući (©AFP)Frančesko Antonući (©AFP)

No, pre svega toga HJK mora da pobedi Honku, trenutno petoplasirani tim u šampionatu. Jer, KuPS ima bod više od aktuelnog šampiona, a SJK isti broj bodova i dva odigrana meča manje.

U prvom susretu ove sezone, početkom aprila, HJK je u Helsinkiju savladao SJK sa 2:0. Uz gol, pogađate, Radulovića. To je doduše bilo pre nego što je dugogodišnji reprezentativac Finske i ofanzivac CSKA Moskve, Rubina i Dinama iz Kijeva Roman Eremenko pojačao Honku.

Sa njim na terenu Honka je 30. maja eliminisala HJK iz Kupa Finske, odigrali su 1:1 i penali su presudili u njenu korist. Doduše, tada je Radulović odmarao, ušao je u igru tek sredinom drugog poluvremena, a nije ni dočekao svoj red da izvede jedanaesterac, jer je sve bilo završeno posle četiri serije. Sada bi trebalo da bude starter...

FINSKA 1 – 15. KOLO

Subota

13.00: (3,00) Honka (3,00) HJK Helsinki (2,40)

16.00: (2,05) Oulu (3,35) Haka (3,40)

16.00: (2,75) Ilves (3,10) SJK (2,55)

16.00: (2,90) VPS (3,30) Inter Turku (2,30)

17.30: (2,55) Marijehamn (3,25) KTP (2,60)

18.00: (5,10) Lahti (3,45) KuPS (1,68)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Finska 1Bojan RadulovićHJK HelsinkiHonkaLetnji prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara