Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Neće biti lako Real Espanji da sruši treći kostarikanski klub u KONKAKAF Ligi

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.10.22. | 23:05

Kreće polufinalna faza drugorangiranog takmičenja Severne, Centralne i Karipske Amerike

Kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, gotovo sva takmičenja širom Latinske Amerike ulaze u završnu fazu. Pojedini su već dobili svog šampiona, dok preostale čeka veliko finale, a ima i onih koji tek treba da definišu dva najbolja tima koja će se boriti za međunarodni trofej. Upravo takav slučaj je sa KONKAKAF Ligom, gde noćas počinje serija polufinalnih mečeva, okršajem između Real Espanje iz Hondurasa i kostarikanskog Alahuelensea, a mesto poprišta bitke biće na stadionu Fransisko Morazan u San Pedro de Suli u Hondurasu.

Ovogodišnje izdanje KONKAKAF Lige, kao drugog po jačini internacionalnog takmičenja za Severnu, Centralnu i Karipsku Ameriku šesto je po redu takmičenja koje organizuje ovo regionalno upravljačko telo. Pobednici i najboljih pet timova će se kvalifikovati za naredno izdanje KONKAKAF Ligu šampiona, što je najprestižnije klupsko takmičenje na kontinentu. Branilac proglogodišnjeg trofeja, gvatemalski Komunikasiones, eliminisan je u osmini finala od Dirianhena, najtrofejnijeg kluba iz Nikaragve, koji je takođe završio svoje nastupe na međunarodnoj sceni već u narednoj rundi takmičenja.

Izabrane vesti

Domaći tim ulazi u duel sa nizom od četiri pobede i dva remija u svojih šest mečeva do sada u ovom takmičenju. Tri od četiri pobede izvojevane su upravo protiv kostarikanskih protivnika. Real Espanja je na putu do polufinala u preliminarnoj rundi eliminisao Real Esteli iz Nikaragve, zatim Kartagines sa parom pobeda od 2:0 u osmini finala, posle čega je usledila pobeda i u četvrtfinalu protiv još jednog kostarikanskog predstavnika i velikana Eredijana, ukupnim rezultatom 3:1.

03.00: (2,40) Real Espanja (2,90) Alahuelense (3,15)

Ramiro Roka bio je jedna od pokretača tima iz Hondurasa u dosadašnjoj kampanji, sa četiri postignuta gola na turniru. Ipak, ozbiljnu pomoć imao je Džova Benavideza, koji je pored postignutog gola, zabeležio i dve asistencije uz prosek od 285 preciznih dodavanja po meču. Devron Garsija pruža dobru podršku u sredini, dajući Real Espanji dobro oblikovan napad u kontra akcijama.

Neće biti lak zadatak srušiti i treći kostarikanski klub na ovom turniru. Alahuelense je klub prepun mladih talenta, povezan sa iskusnim igračima kao što su reprezentativci Selso Borhes, najbolji strelac u istoriji ovdašnje Lige šampiona Džon Venegas sa 15 postignutih golova i osvajač Zlatne lopte na istom takmičenju iz 2020. godine, Aleksandaro Lopez. Još jedan od ključnih igrača je i Aron Suarez, sa dva gola i asistencijom u dosadašnjem izdanju takmičenja.

Alahuelense jeste najefikasniji tim u dosadašnjem toku takmičenja, sa 13 postignutih golova u šest utakmica, uz samo dva primljena. U preliminarnoj fazi pobedili su Aguilu iz Salvadora, au u drugom kolu izbacili Alijanzu iz Paname, dok su u četvrtfinalu bili bolji od još jedne Alijanse, ovoga puta one sa Kuskatlana, najvećeg fudbalskog zdanja u El Salvadoru. U domaćem prvenstvu, u formatu Apertura 2022, Alahuelense se plasirao u polufinale, gde će se suočiti sa Deportivo Saprisom, svojim najvećim rivalom, derbiju poznatom kao “Clasico del futbol Costarricanse".

Kroz istoriju KONKAKAF takmičenja, ova dva rivala sastajala su se ukupno osam puta, a noćas će prvi put da odmere snage i u ovom takmičenju. U prethodnim okršajima Real Espanja je slavila u dva navrata sa 2:0 i 1:0 u KONKAKAF ligi šampiona u sezoni 1991, dok Alahuelense ima isti broj pobeda zabeležen u KONKAKAF kupu tokom sezona 2000. i 2007. godine.

Poslednji put ova dva tima sastala su se 10. jula 2019. u okviru međunarodne prijateljske utakmice, koja je završena pobedom Alahuelensea rezultatom 2:1. Za Real Espanju, ovo je njihovo prvo polufinale SCL lige, dok šampion iz 2020. Alahuelense pokušava da istraje u nameri da postane prvi klub koji je dva puta osvojio ovo takmičenje.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

KONKAKAF LIGA - POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Sreda

03.00: (2,40) Real Espanja (2,90) Alahuelense (3,15)

Četvrtak

03.00: Motagva - Olimpija

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KONKAKAF ligaAlahuelense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara