Dibala (©Reuters)
Dibala (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Juve se uzda u “levičare” protiv Đenove, Ferero želi Stankovića na kormilu Sampa

Vreme čitanja: 7min | ned. 05.12.21. | 12:12

Đenovljani će verovatno smeniti trenera ako izgube danas od Lacija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juventus levičara - u smislu da bi trebalo zajedno da igraju levonogi Dibala, Kuluševski i Bernardeski, iza Morate u napadu Stare dame - bi trebalo da izleče hroničnu neefikasnost Bjankonera na Alijancu (samo sedam golova na sedam mečeva u šampionatu).

Izabrane vesti

Na Marasiju Roberto D’Aversa će pokušati da spasi svoju klupu protiv Lacija Mauricija Sarija kome se ne ide ponovu karantin, a to ga čeka ako se ne vrati iz Đenove sa bodovima.

Utakmica na Ferarisu bi mogla da promeni i životni put Dejana Stankovića pošto se trener Crvene Zvezde pominje kao glavni kandidat da sedne na klupu Dorijana.

JUVENTUS - ĐENOVA

Ko se seća Čeha Tomaša Skuhravija može da nasluti koliko je dugo vremena prošlo od poslednje pobede Đenove u Torinu protiv Juventusa. Bilo je to “davne” 1991. godine u januaru, a Skuhravi je postigao jedini gol na meču. Od tada su se dva tima srela osamnaest puta, 14 puta je Stara dama zadržala sve bodove, a četiri puta ih je podelila sa Grifoneom.

Juventus još ima problema sa efikasnošću, ali je, sudeći po rezultatima na četiri poslednje utakmice, sredio odbranu. Ščesni je kapitulirao samo jednom u poslednjih 360 minuta i to protiv Atalante.

Zvuči neverovatno, ali Juve je u ovoj sezoni postigao samo sedam golova na Alijanc stadionu u dosadašnjem delu šampionata. Samo je Salarnitana u Seriji A postigla manje golova od Bjankonera. U svojoj istoriji Juve je postigao toliko malo golova samo pre 33 godine.

Paulo Dibala i Dejan Kuluševski u Đenovi imaju svoju omiljenu žrtvu. Hoja je postigao sedam golova protiv Grifonea i začinio ih je i sa dve asistencije. Kuluševski se već tri puta radovao protiv večerašnjeg protivnika, a servirao je i dve asistencije u četiri odigrana meča.

Dejan Kuluševski (©Reuters)Dejan Kuluševski (©Reuters)

Pored Dibale i Kuluševskog u reformisanom napadu Juventusa će biti i treći levak: Bernardeski. To je bio povod da se neki našale kako je “levica” stigla na vlast u Juventusu.

Maks Alegri je probao nekoliko formacijiskih postavki od početka sezone i nijedna nije dala zadovoljavajuće rezultate. Večeras će pokušati sa formacijom 4-2-3-1. Iza Morate će igrati, kao što smo rekli, “levaci” (Kuluševski, Dibala i Bernardeski) a vezni red će držati tandem Lokateli i Rabio.

Podsetimo, Juve neće imati na raspolaganju nekoliko prvotimaca, od Kjeze i Danila do Mekenija, a nisu na raspolaganju ni De Šiljo i Remzi.

Đenova je remizirala na sva tri poslednja gostovanja, ali još nije postigla gol sa novim trenerom Andrejem Ševčenkom. Ukrajinac je zabaležio dva poraza od Rome i Milana na Marasiju i remi sa Udinezeom uz gol razliku 0:5.

Maleri nastavljaju da pratie tim iz ligurijske prestonici. Na listi povređenih igrača je završio i Nikolo Rovela. Fudbaler Juventusa na pozajmici u Juventusu je povredio butni mišić i moraće da odsustvuje najmanje dva meseca. Pored Rovele u Torinu neće biti još petorice startera: Krišito, Maksimović, Fares, Sturaro i Destro, plus dve rezerve Kaisedo i Kalon.

JUVENTUS (4-2-3-1): Ščesni - Kvadrado, Bonuči, De Liht, Pelegrini - Lokateli, Rabio - Kuluševski, Dibala, Bernardeski – Morata

ĐENOVA (3-5-2): Sirigu - Biraski, Mazijelo, Vaskez - Zabeli, Behrami, Badelj, Ernani, Kambijazo - Pandev, Ekuban

SAMPDORIJA - LACIO

Eventualni poraz Sampdorije od Lacija na Marasiju otvorio bi vrata za povratak u italijanski fudbal Dejanu Stankoviću. Korijere delo Sport tvrdi da predsednik Dorijana Masimo Ferero ozbiljno razmišlja da pozove trenera Crvene Zvezde da preuzme Sampdoriju ako Roberto D’Aversa izađe pognute glave sa Ferarisa ove večeri.

U Korijereu su uvereni da bi poziv Ferera promenio planove Stankovića, jer bi to bila velika šansa da napravi veliki kvalitativni skok u svojoj karijeri. Uz to, bio bi na manje od dva sata vožnje autoputem od svoje porodice koja je ostala da živi u Milanu.

D’Aversi nije mogao da zapadne kobniji tim od Lacija u meču na kome se odlučuje njegova budućnost. Kormilar Sampdorije je samo protiv Atalante i Lacija izgubio sve mečeve u Seriji A. Štaviše, njegovi igrači su postigli samo jedan gol na pomenutih šest odmeravanja snaga 

Lacio je izgubio samo dva puta od Sampdorije u poslednjih deset godina, 2016. i prošle godine, kompletirajući skor sa 24 pobede i tri remija. Na svim pomenutim mečevima Lacio samo jednom nije postigao gol, pretprošlog oktobra.

Roberto D'Aversa (©Reuters)Roberto D'Aversa (©Reuters)

Međutim, Nebeskoplavi imaju očajan učinak na gostujućim terenima u ovoj sezoni. Na poslednjih šest mečeva daleko od Olimpika nisu ostavarili nijednu pobedu osvojivši samo dva boda.

Mauricio Sari se uzda u Ćira Imobilea s obzirom na to da je kapiten Lacija najviše golova u svojoj karijeri postigao upravo Sampdoriji - 12. Na drugoj strani, D’Aversa polaže svoje nade u Antonija Kandrevu. Bivši igrač Lacija praktično sam drži u životu tim iz Đenove. Kandreva je u prvih 15 kola upisao u svoje statistike šest golova i šest asistencije i preporučio se selektoru Robertu Mančiniju.

Za razliku od Sampdorije koja će biti oslabljena izostankom suspendovanog Kolija i povređenih igrača, od Vijere i Damsgarda do Toregrose, Lacio neće moći da računa samo na “pocrvenelog” Patrika.

U tim Nebeskoplavih se vraća Luiz Felipe posle odslužene kazne. Sariju se vrzma po glavi nekoliko izmena. Na golu bi mogao šansu da dobije Strakoša, u veznoj liniji Lejva i Bašić bi mogli da odmene Kataldija i Luisa Alberta dok bi u napadu Zakanji mogao da preseli na klupu Felipea Andersona.

Osim Luiza Felipa u redovima Lacija bismo mogli da vidimo još jednog povratnika Adama Marušića. Reprezentativac Crne Gore je ostavio iza sebe Kovid-19 i mogao bi da se nađe u startnoj postavi na Marasiju. Štaviše, najavljuje se da bi Adam mogao da ima najteži zadatak, odnosno da će biti prebačen na levu stranu kako bi zaustavio Kandrevu.

SAMPDORIJA (4-4-2): Audero - Berežinski, Yošida, Ferari, Muru - Kandreva, Torsbi, Ekdal (Vijera), Vere - Kvaljarela (Gabijadini), Kaputo.

LACIO (4-3-3): Strakoša - Hisaj, Luiz Felipe, Ačerbi, Marušić - Milinković, Lejva, Luis Alberto (Bašić) - Pedro, Imobile, Zakanji.

SPECIJA - SASUOLO

Sasuolo je pobedio Speciju na sva tri meča odigrana na stadionu Piko i dolazi na današnji susret osokoljen pobedom nad Milanom i remijem sa Napolijem. Već dobro raspoloženje u timu Alesija Dionizija je dodatno podigao oporavak Žeremija Boge koji se oporavio do povrede i konkurisaće za mestu u napadačkoj trojci pored Berardija i Skamake.

Trener Sasuola je napravio pravi potez prelaskom sa formacije 4-2-3-1 na 4-3-3. Bez Đuričića u ulozi ofanzivnog pleja Sasuolo je izgubio pogonsko gorivo i maštovitost, tako da se Dionizi odlučio da pojača srednji red sa još jednim veznim igračem, a napad je pretvorio u trozubac.

Sasuolo je u ovoj sezoni već osvojio deset bodova na gostovanjima uzimajući skalp Veroni, Juventusu i Milanu, dok je Specija na svom terenu osvojila sedam bodva (dve pobede, remi i četiri poraza). Igrači Tijaga Mote su ušli u negativnu seriju i izgubili su tri vezana meča i italo-brazilski stručnjak ozbiljno rizikuje da ne dočeka Novu godinu na klupi Specije.

Sve oči će biti uprte u Đanluku Skamaku koji je tresao redovno mrežu na poslednje tri utakmice i ne zna se koji je lepši do tri postignuta gola protiv Kaljarija, Milana i Napolija. Oprez i na Domenika Beradija. Reprezentativac Italije je na tri od četiri poslednja gostovanja Sasuola upisao svoje ime na listu strelaca.

Specija neće moći da računa na Antistea, Salseda i Agudela, dok je Sasuolo i dalje bez Đuričića, Obijanga i Romanje.

SPECIJA (4-3-3): Provedel - Amian, Erlić, Nikolau, Bastoni - Kovalenko, Sala, Mađore - Verde, Enzola, Đazi

SASUOLA (4-3-3): Konsilji - Toljan, Kirikeš, Ferari, Rožerio - Fratezi, Lopez, Enrike - Berardi, Skamaka, Defrel (Raspadori)

VENECIJA - VERONA

Derbi Veneta se igra u Laguni. Verona nije nikada izgubila u Seriji A od Venecije, mada su odigrali samo četiri meča: tri pobede Veroneza i remi.

Verona je posle 11 uzastopnih utakmica sa Igorom Tudorom na klupi propustila da zatrese mrežu protiv Kaljarija u prošlom kolu. Tim Darka Lazovića i Ivana Ilića se afirmisao kao tim koji najbolje počinje mečeve u Seriji A. U prvih 15 minuta, Verona je postigla čak devet golova i po tome joj niko nije ravan u elitnom italijanskom društvu.

Međutim, Ahilova peta Tudorove Verone su mečevi daleko od Bentegodija. Na prethodnih sedam mečeva na gostujućim terenima, osvojili su samo četiri boda, bez ijedne pobede.

Istini za volju ni Venecija nije neka mašina na svom stadionu. Tim Paola Zanetija je osvojio više bodova na gostujućim nego na svom terenu - 8:7.

Gazeta delo Sport je predstavila današnji meč kroz dvoboj dvojice milenijalsa, Đanluke Buzija i Ivana Ilića. Dvojicu fudbalera veže kuriozitet da su obojica debitovali u nacionalnim šampionatima sa 16 godina (Buzio je Italo-Amerikanac), da su stubovi timova čije boje brane u Seriji A i pored toga što su rođeni 2001. odnosno 2002. godine, kao i da su igrači veznog reda.

Ivan Ilić (©Reuters)Ivan Ilić (©Reuters)

Ilić je najskuplje plaćeni igrač u eri predsednika Setija (7.500.000) a Buzio je najskupoceniji fudbaler Venecije, plaćen je 4.500.000 evra. Naš perspektivni as je odigrao 12 mečeva u sezoni, praktično sve osim onih kada je bio povređen, postigavši jedan gol i realizujući tri asistencije. I Buzio je imao sličan učinak s tom razlikom što je on napravio dve asistencije.

Venecija će imati samo jedan bolni izostanak: Ampadu je suspendovan zbog kartona. Veroni nedostaje samo nekoliko fudbalera iz drugog plana, poput Kalinića, Ongle i Četina.

VENECIJA (4-3-3): Romero - Macoki, Kaldara, Čekaroni, Molinaro - Črnigoj, Vaka, Buzio - Aramu, Okereke, Johnsen.

VERONA (3-4-2-1): Montipo - Davidovič, Ginter, Kazale - Faraoni, Tameze, Ilić, Lazović - Barak, Kaprari – Simeone.

SERIJA A – 15. kolo

Subota:

Milan - Salernitana 2:0 (2:0)

/Kesi 5, Selemahers 18/

Roma - Inter 0:3 (0:3)

/Čalhanoglu 15, Džeko 22, Damfris 39/

Napoli – Atalanta 2:3 (1:1)

/Zjelinski 40, Mertens 47 – Malinovski 7, Demiral 66, Frojler 71/

20.45: (2,65) Napoli (3,40) Atalanta (2,80)

Nedelja:

12.30: (2,90) Bolonja (3,30) Fjorentina (2,60)

15.00: (3,40) Specija (3,60) Sasuolo (2,20)

15.00: (3,70) Venecija (3,40) Verona (2,15)

18.00: (3,60) Sampdorija (3,50) Lacio (2,15)

20.45: (1,23) Juventus (6,50) Đenova (16,0)

Ponedeljak:

18.30: (2,65) Empoli (3,25) Udineze (2,90)

20.45: (3,15) Kaljari (3,20) Torino (2,50)

*** Kvote su podložne promenama

 



tagovi

JuventusĐenovaLacioSampdorijasasuoloVenecijaVeronaDejan StankovićIvan IlićMasimo Ferero

Obaveštavaj me

Juventus
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara