Teo Ernandez i Rafael Leao (© Reuters)
Teo Ernandez i Rafael Leao (© Reuters)

NEDELJA U SERIJI A: Milan na prvoj ozbiljnoj proveri, na vidiku su i smene trenera

Vreme čitanja: 6min | ned. 21.08.22. | 11:30

Lučano Spaleti spušta Napoli na zemlju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prvi veliki sudar u Seriji A će se odigrati u Bergamu između Atalante i Milana. Šampion Italije ima obavezu da odnese bodove kući ako ne želi da na derbiju sa Interom početkom septembra riskira da akumulira kašnjenje od šest bodova. Dobra vest za Piolija je povratak Tonalija u vezni red dok Gasperini razmišlja da li da igra sa Murijelom ili Lukmanom pored Zapate u napadu.

Izabrane vesti

Lučano Spaleti gasi vatru entuzijazma koji je zahvatio Napoli posle velikih pojačanja u ovoj nedelji i poziva svoje igrače i navijače da ostanu čvrsto na zemlji protiv Monce čiji će napad predvoditi dojučerašnji igrač Azura Andrea Petanja. U Emoliju se igra toskanski derbi: Fjorentina ima bolji tim od komšija, ali i teret rasporeda u kvalifikacijama za Ligu konferencija i Seriji A. Na Dal’Ari Siniša Mihajlović sa Markoma Arnautovićem želi prve bodove protiv Verone Darka Lazovića i Ivana Ilića. Kuriozitet je da već večeras dve klupe mogu da “padnu”, prva Đovanija Strope u Monci i Gabrijeal Čofija u Veroni.

ATALANTA - MILAN (20.45)

Milan je u prethodnoj sezoni pobedama protiv Atalante lansirao a zatim i overio šampionske ambicije. Praktično, na stadionu gde je dotakao dno na početku svoje avanture na klupi Rosonera Stefano Pioli se uzdigao i potrčao ka prvom skudetu.

Večeras na Gevis stadionu Rosoneri imaju zadatak da zadrže priključak sa Interom kako ne bi prvi derbi u sezoni početkom septembra pretvorili već u veliku dramu. S druge strane, Piolijev kolega Gasperini ima potrebu da pokaže da nije zaboravio kako se pobeđuje protiv velikih timova u Seriji A.

U tim Rosonera se vraća Sandro Tonali i on će sa Benaserom činiti bedem na sredini terena ispred odbrane koja je bila previše porozna na premijernom meču protiv Udinezea. U tim šampiona Italije neće biti drugih promena, svi starteri, sem povređenog Krunića (ne bi igrao od prvog minuta u svakom slučaju), će biti potvrđeni, uključujući Anta Rebića i Brahima Diaza.  Hrvat i Španac su bili protagonisti pobede u prvom kolu, ali su njihova mesta najviše ugrožena, jer Žiru i Origi čekaju šansu za špic, a De Ketalare i Adli u ofanzivnoj režiji. Prema najavama, već na meču protiv Bolonje sledećeg vikenda De Ketalare će biti starter.

Glavno oružje Piolija u večerašnjem duelu su Teo Ernandez i Leao, njih dvojica su zajedničkim snagama potopili u prošlom prvenstvu u Bergamu Atalantu.

Gasperini je tokom cele nedelje pažljivo pripremao tim za okršaj sa Rosonerima. Kormilar Boginje ima dve nedoumice oko sastava. Prva je u odbrani gde za jedno mesto konkurišu Demiral i Đimšiti i drugo je u napadu: Murijel i Lukman. Nigerijac je u blagoj prednosti nad Kolumbijcem i mogao bi da debituje pred svojom novom publikom od prvog minuta.

Atalanta ne može da računa na novo pojačanje Edersona od koga svi očekuju da napravi novi kvalitativni skok posle sjajnih šest meseci u dresu Salernitane, na listi povređenih su i Zapakosta i Iličić koji i dalje želi da pređe u Bolonju.

U poslednjih godinu i po dana Milan je u potpunosti promenio tendenciju u sudarima sa Atalantom. Posle pet sezona u kojima Rosoneri nisu znali za pobedu protiv Boginje, nanizali su tri uzastopne pobede. U prethodna dva šampionata Milan je sa Piolijem na klupi uvek ostvario dve pobede na startu šampionata. Na drugoj strani, Gasperini je samo jednom uspeo da uknjiži šest bodova u prva dva kola prvenstva od kada je na klupi tima iz Bergama.

Pažnja na Rafu Leaa. U prošloj sezoni reprezentativac Portugalac je zastresao samo mrežu Atalante u oba meča šampionata.

ATALANTA 3-4-2-1: Muso - Toloi, Demiral, Okoli - Hatebor, De Ron, Kopmejners, Mele - Pašalić -Lukman, Zapata.

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Kalulu, Tomori, Ernandez - Tonali, Benaser - Mesijas, Diaz, Leao – Rebić.

NAPOLI - MONCA (18.30)

Irving Lozano iz Napolija (© Reuters)Irving Lozano iz Napolija (© Reuters)

Preko 40.000 navijača Napolija pozdaviće tim Lučana Spaletija na premijeri protiv Monce na stadionu „Maradona“. Pobeda nad Veronom i spektakularna nedelja na fudbalskoj pijaci - dovedeni Simeone, Endombele i Raspadori, dok je Navas na putu za Napulj – oživeli su ambijent u gradu podno Vezuva koji je bio prilično demprimiran posle odlazaka simbola Napolija iz prethodne decenije, od Kulibalija do Insinjea i Mertensa.

Atmosferu u Kastel Volturnu je pokvarila samo povreda Dijega Demea koji je, barem prema dostupnim informacijama, bio žrtva preoštrog starta svog saigrača Angisa na treningu.

Spaleti neće menjati tim koji je doneo bodove sa Bentegodija, tako da će se napuljskoj publici od prvog sudijskog zvižduka predstaviti Kim i Kvarachelija dok će Raspadori, Simeone i Endobmbele dobiti eventualno šansu u drugom poluvremenu.

Takođe, iskusni fudbalski vuk je pokušao u prethodna 24 sata da spusti loptu na zemlju podsećajući igrače i navijače Napolija da su tek na početku novog puta i da će on biti dug, težak i sa puno prepreka.

Monca se već nalazi na raskrsnici. Đovani Stropa je najozbiljniji kandidat da bude prvi trener koji će ostati bez posla. Adrijano Galiljaniji već kontaktirao i rezervisao Roberta de Zerbija, tako da je samo pitanje koliko pogrešnih koraka će se tolerisati Stropi.

Napad Monce će predvoditi Andrea Petanja koji je do pre sedam dana bio igrač Napolija, dok bi na sredini terena trebalo da vidimo od prvog minuta Stefana Sensija.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Kim, Mario Rui - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Lozano, Osimen, Kvarachelija.

MONCA 3-5-2: Di Gregorio - Marlon, Pablo Mari, Karboni - Birindeli, Ranokja, Barberis, Sensi, D’Alesandro - Kaprari, Petanja.

EMPOLI - FIORENTINA (18.30)

Toskanski derbi je poprilično neizvstan i pored činjenice da Fjorentina ima jači sastav iz prostog razloga što su Ljubičasti imali u četvrtak vrlo ozbiljan ispit u kvalifikacijama za Ligu konferencije, a Vinčenco Italijano će morati dobro da rasporedi snage svojih momaka s obzirom na to da ga čeka osim revanša sa Tventeom, Napoli i Juventus u sledećih deset dana. Upravo zbog prethodno rečenog, najveća dilema Italijana je da li da večeras igra sa Jovićem ili Kabralom od prvog minuta u špicu. 

Empoli ima bolji skor sa Fjorentinom u poslednjih pet mečeva u Seriji A: tri pobede i dva poraza. Takođe je indikativno da su svi bodovi u poslednja četiri okršaja ostajali kod domaćina. Na ruku Fjorentine ne ide ni podatak da su samo dva puta ovom veku počeli novu sezonu sa dve pobede u šampionatu.

EMPOLI 4-3-1-2: Vikario - Stojanović, Ismajli, Luperto, Parizi - Has, Marin, Bandineli - Bajrami - Destro, Lamers.

FJORENTINA 4-3-3: Golini - Dodo, Milenković, Kvarta, Biragi - Dankan, Amrabat, Mandragora - Ikone, Jović, Saponara,.

BOLONJA - VERONA (20.45)

Bolonja i Verona su u ovom prelaznom roku zaradili prilično novca od prodaje igrača i nakon neubedljivog starta u novoj sezoni, Siniša Mihajlović i njegov kolega Gabrijele Čofi očekuju od svojih gazda da u poslednjim danima prelaznog roka reinvestiraju deo zarađenog novca u neophodna pojačanja.

Srpski stručnjak od svojih igrača traži više agresivnosti, ali i hladnu glavu pogotovo kada treba upravljati povoljnim rezultatom, nedostatak koji su Bolonjezi skupo platili protiv Lacija kada su praktično dobijeni meč izgubili u drugom poluvremenu.

Čofi mora da bude oprezan da ne doživi sudbinu Euzebija di Frančeska koji je otpušten posle samo tri kola u prethodnom prvenstvu. Verona je na prve dve sezonske utakmice u šampionatu i Kupu Italije primila čak devet golova, još jedan poraza na Dal’Ari bi već mogao da bude koban za bivšeg stratega Udinezea.

Bolonja pored igrača pod suspenzijom zbog kartona (Fergusona i Sumaora) ne može da računa ni na Dajksa, dok su u timu Verone van stroja samo Čekerini i Stepinski.

BOLONJA 3-5-2: Skorupski - De Silvestri, Medel, Bonifaci - Kasijus, Soriano, Domingez, Skouten, Likojanis - Orsolini, Arnautović.

VERONA 3-5-2: Montipo - Davidovič, Ginter, Retsos (Amione) – Faraoni, Tameze, Velozo, Ilić, Lazović - Lazanja, Anri.

ITALIJA 1 – 2. KOLO

Subota

Torino - Lacio 0:0

Udineze - Salernitana 0:0

Inter - Specija 3:0 (1:0)

/Lautaro 35, Čalhanoglu 52, Korea 82/

Sasuolo - Leče 1:0 (1:0)

/Berardi 40/

Nedelja

18.30: (4,00) Empoli (3,60) Fjorentina (2,00)

18.30: (1,37) Napoli (5,10) Monca (7,75)

20.45: (2,95) Atalanta (3,40) Milan (2,55)

20.45: (2,25) Bolonja (3,40) Verona (3,45)

Ponedeljak

18.30: (1,25) Roma (6,25) Kremoneze (11,0)

20.45: (6,00) Sampdorija (3,80) Juventus (1,60)

***Kvote su podložne promenama




tagovi

Serija AStefano PioliGasperiniĐan Pjero GasperiniLučano Spaleti

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara