Aleksis Salemakers i Lautaro Martinez (©AFP)
Aleksis Salemakers i Lautaro Martinez (©AFP)

Nedelja u Seriji A: Mrtva trka Milana i Intera za skudeto, Lukić u životnoj formi

Vreme čitanja: 7min | ned. 01.05.22. | 11:04

Brojna uzbuđenja za kraj sedmice

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Finiš trke za šampionsku titulu počinje danas sa mečevima Milana sa Fjorentinom i Intera sa Udinezeom. Rosoneri su ponovo blagi favoriti, ali iz Firence poručuju da će skupo prodati kožu na San Siru dok se Udineze nalazi u formi u kakvoj nije bio u poslednjih nekolliko godina. U redovima Rosonera je pod znakom pitanja Benaser dok se u Interu svi nadaju da će kapiten Handanović biti na golu. Na Olimpijskom stadionu Roma mora da odgovori na pobedu Lacija protiv Specije dok Bolonja želi da nastavi fantastičan niz i da posle Miliana, Juvea i Intera osvoji bodove i protiv Đalorosih.

Izabrane vesti

Bolonja je pobedila Romu u meču na Dal’Ari a oba susreta u sezoni ne uspeva da dobije već 55 godina. S druge strane Roma redovno postiže golove protiv Bolonje na Olimpiku već 45 godina a tim Siniše Mihajlovića ima veoma mršav učinak u gostima u 2022. godini, četiri poraza, tri remija i nijedna pobeda.

Međutim, Bolonja je nanizala pet mečeva bez poraza (dve pobede i tri remija) a glavni akter u dresu kluba iz Emilije je Marko Arnautović. Austrijski Srbin je postigao sedam golova na poslednjih osam mečeva. S druge strane, Tami Ejbraham u aprilu nije postigao nijedan gol u Seriji A, zatresao je samo jednom mrežu u Ligi konferencija protiv Bode Glimta.

Roma je posle poraza od Juventusa 3-4 na Olimpiku, nanizala šest utakmica u kojima je osvajala bodove (četiri pobede i dva remija) i što je veoma bitno primila je samo tri gola u tom intervalu, a Rui Patrisio je u četiri navrata sačuvao svoju mrežu.

Večerašnji duel bi mogao da bude obeležen i povratkom Leonarda Spinacole. Italijanski reprezentativac se već tri nedelje nalazi redovno na spisku igrača za utakmice Rome a već mesec dana trenira sa klupskim drugovima. Vrlo je verovatno da večeras protiv Bolonje dobije šansu u drugom poluvremenu.

Roma ima samo dvojicu fudbalera van stroja. Mhitarjan je povređen dok je Oliveira suspendovan zbog kartona. Bolonja je došla u Rim bez Kinglsija i Dajksa.

ROMA 3-4-2-1: Rui Patrisio - Mančini, Kumbula, Ibanjez- Majtland-Najls, Kristante, Veretu, El Šaravi - Feliks, Pelegrini - Ejbraham

BOLONJA 3-5-2: Skorupski - Sumaoro, Medel, Teat - De Silvestri, Domingez, Skouten, Sorijano, Hiki - Arnautović, Barou

UDINEZE - INTER (18.00)

Najvažnija vest za Inter, posle traumatičnog poraza od Bolonje, je povratak na gol kapitena Samira Handanovića. Još jedan meč Radua, nakon kiksa koji je omogućio Sansoneu da postigne najlakši gol u karijeri, bio je prava noćna mora za ambijent Nerazura. Za razliku od Handanovića, Bastoni će morati da preskoči sledećih par mečeva i u Apijano Đentileu se nadaju da bi mogli da ga imaju za finale Kupa Italije protiv Juventusa za deset dana. Čalhanoglu će takođe biti odsustan večeras ali zbog kartona, umesto njega bi trebalo da igra Vidal mada i Galjardini ima šanse da se nađe u startnoj postavi.

U startnoj postavi ćemo videti od prvog minuta Edina Džeka. Kapiten reprezentacije BiH je teško svario klupu protiv Bolonje i silno je motivisan da protiv Udinezea promeni tendenciju jer je u poslednjih mesec i po dana postigao gol samo protiv Verone. Inače, Džeko ima i šansu da postane jedan od retkih fudbalera koji je osvojio skudeta u tri od pet najjačih šampionata na svetu. Edin je bio šampion Nemačke sa Volfsburgom a dva puta je osvajao Premijer ligu sa Mančester Sitijem.

Inter nije nijednom izgubio od Udinezea na poslednjih osam mečava (šest pobeda i dva remija) a čak u sedam okršaja Handanović nije primio ni gol. Prošlo je više od deset godina od poslednjeg poraza Intera na Dačija Areni, ali je Udineze dva put odigrao 0-0 u poslednja tri okršaja u Udinama.

Simone Inzagi je u poslednja tri dana puno radio na psihološkoj pripremi meča sa Udinezeom jer svhata da je gostovanje u Udinama prelomno. U slučaju pobede na Dačija Areni, Inter bi povratio samopouzdanje i veru da još uvek može da osvoji skudeto.

Udineze je imao veoma uspešan april. Čofijevi izabranici su ostvarili tri pobede, remi i jedan poraz. Inter je u Bolonji izgubio posle 11 gostovanja bez poraza. Prethodno je ostao kratkih rukava samo protiv Lacija.

UDINEZE 3-5-2: Silvestri - Bekao, Pablo Mari, Nujtink - Molina, Arslan, Valas, Samardžić (Pereira), Udodži - Deulofeu, Sakses

INTER 3-5-2: Handanović - D’Ambrozio, De Fraj, Škrinjar - Dumfris, Barela, Brozović, Vidal, Perišić - Džeko, Lautaro Martinez

Fjorentina je u jesenjem delu šampionata osvojila sva tri boda u sudaru sa timom Stefana Piolija a na dupli trijumf u jednoj sezoni Serije A se čeka već 21 godinu. Nerešen rezultat na San Siru između dva tima izostaje od 2014. godine. Od tada su zabeležene četiri pobede Milana i dve Fjorentine.

Milan je blindirao svoju odbranu i to je jedna od tajni uspeha i prvog mesta Piolijevog tima na tabeli. U 2022. godini Rosoneri su kapitulirali samo osam puta, jedino je Liveprul primio manje golova (šest) u pet najjačih prvenstava. Uz to Milan nije primio gol na San Siru već tri meča, dok Fjorentina nije kapitulirala samo jednom na gostovanjima, protiv Udinezea u prvom delu prvenstva.

Fjorentina je izgubila dva poslednja meča u Seriji A i da bi pronašli tri vezana poraza Ljubičastih moramo da se vratimo u 2019. godinu. Trener Vinčenco Italijano je juče na konfereciji za novinare najavio veliku borbu na San Siru jer dva poraza nisu demoralisala njegove igrače u nameri da obezbede povatak klubu na evropsku mapu u sledećoj sezoni. Šef stručnog štaba Ljubičastih je imao i sastanak sa upravom kluba na kojem mu je potvrđeno poverenje i želja da nastave saradnju i u sledećoj sezoni.

Toskanski klub je idealan protivnik za Zlatana Ibrahimovića imajući u vidu da mu je ona omiljena žrtva: 11 golova. Ibra je samo Romi postigao toliko golova u elitnoj italijanskoj ligi. Međutim, po svoj prilici, Ibra će čekati šansu na klupi jer će prednost i ovog puta dobiti Žiru. Francuz je na San Siru postigao sedam od devet golova u Seriji A u dresu Milana

Pioli ima sve igrače na raspolaganju osim Florencija i Kjaera. Benaser se oporavio, ali je i dalje rovit i nije sigurno da će početi meč. Umesto njega na sredini terena bismo mogli da vidimo Kesija, a Brahima Diaza u ulozi ofanzivnog pleja.

San Siro će biti ispunjen do poslednjeg mesta a Pioli je pozvao svoje igrače da budu lucidni, da im srce bude vrelo, a glava hladna. Kormilara brine učinak Rosonera u 2022. godini na Meaci. Milan je na poslednjih sedam mečeva na domaćem terenu ostvario samo tri pobede, uz tri remija i poraz. Ako Đavoli ne budu osvojili titulu prvaka to će biti prvenstveno zbog pogrešnih koraka u lombardijskoj prestonici.

Fjorentina je u ovoj sezoni na gostovanjima ostvarila tri velika rezultata, pobedila je Atalantu i Napoli i remizirala sa Interom. Osim Kastrovilija koji će se vratiti na teren tek u 2023. godini Italijano neće imati na raspolaganju ni beka Odriozolu koji se povredio.

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Kalulu, Tomori, Teo Ernandez - Tonali, Benaser - Mesijas, Kesi, Leao - Žiru

FJORENTINA 4-3-3: Teračano - Kvarta, Milenković, Igor, Biragi - Bonaventura. Toreira, Dankan - Gonzales, Kabral, Saponara

EMPOLI - TORINO (15.00)

Empoli je prošle nedelje pobedom nad Napolijem 3-2 prekinuo seriju od 16 mečeva bez pobede i protiv Torina želi da nastavi u istom ritmu. Toskanski klub nije izgubio nijedan meč na poslendjih devet okršaja na Kastelaniju sa Torinom (tri pobede i šest remija), a kuriozitet je i da su Granate samo tri puta uspele da salvadaju Empoli na 19 duela u Seriji A.

Optimizam u redove Granata uliva činjenica da je Torino izgubio samo jedan meč u poslednjih osam i da je protiv Atalante potvrdio da se nalazi u odličnoj fazi. Ivan Jurić je postavio cilj svojim igračima da završe prvenstvo među prvih deset timova i ovog popodneva imaju šansu da prestignu Sasuolo upravo na desetoj poziciji. Empoli je protiv Napolija pokazao karakter budući da je preokrenuo rezultat u poslednjih deset minuta a najviše se očekuje od centarfora Pinamontija kome je ovo najbolja sezona u karijeri.

Saša Lukić je u živtonoj formi. U aprilu je srpski reprezentativac bio jedini vezni igrač u svih pet najvećih liga koji je upisao svoje ime četiri puta na listu strelaca. Lukić bi mogao di da ponovi seriju od tri utakmice na kojima je postizao golove kao u novembru 2002.

Torino dolazi na Kastelani u najjačem sastavu dok će Empoli imati nekoliko igrača na tribinama, Bandineli zbog kartona, a Toneli, Has i Markica su povređeni.

EMPOLI 4-3-1-2: Vikario - Stojanović, Viti, Luperto, Parizi - Zurkovski, Aslani, Henderson - Bajrami - Di Frančesko, Pinamonti

TORINO 3-4-2-1: Beriša - Ico Bremer, Bonđorno-Singo, Lukić, Mandragora, Vojvoda - Praet, Brekalo - Sanabrija

SERIJA A - 35. KOLO

Subota:

Kaljari - Verona 1:2 (0:2)

/Pedro 57 - Barak 8, Kaprari 44/

Napoli - Sasuolo 6:1 (4:0)

/Kulibali 7, Osimen 15, Lozano 19, Mertens 21, 54, Rahmani 80/

Sampdorija - Đenova 1:0 (1:0)

/Sabiri 25/

Specija - Lacio 3:4 (2:1)

/Adu 9, Agudelo 35, Hristov 56 - Imobile 33pen, Provedel 54ag, Milinković Savić 68, Ačerbi 90/

Nedelja:

12.30: (1,22) Juventus (6,50) Venecija (13,00)

15.00: (1,68) Milan (3,80) Fjorentina (5,90)

15.00: (3,00) Empoli (3,30) Torino (2,55)

18.00: (6,00) Udineze (4,10) Inter (1,55)

20.45: (1,53) Roma (4,30) Bolonja (7,00)

Ponedeljak:

20.45: (1,30) Atalanta (6,25) Salernitana (10,00)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Saša LukićSamir HandanovićIsmael BenaserMarko ArnautovićLeonardo SpinacolaTami EjbrahamVinčenco ItalijanoStefano PioliSimone Inzagi

Obaveštavaj me

Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara