Detalj sa prošlog susreta Atalante i Milana na San Siru (©Reuters)
Detalj sa prošlog susreta Atalante i Milana na San Siru (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Paklenih 40 dana Atalante počinje na San Siru

Vreme čitanja: 7min | ned. 25.02.24. | 11:54

Na programu su zanimljive utakmice 26. kola italijanskog šampionata

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Sticaj okolnosti i kalendar su hteli da Atalanta od večeras pa do 3. aprila igra sa Milanon, Interom, Bolonjom, Sportingom Lisabon (Liga Evrope), Juventusom, Sportingom (Liga Evrope), Fjorentinom, Napolijem, Fjorentinom (Kup Italije). Ko preživi, pričaće. I Milan ima dva vezana meča koji će u dobroj meri determinisati ambicije kluba u Seriji A budući da posle duela sa Atalantom, Piolijeve igrače čeka okršaj sa Lacijom. Inter će protiv Lećea igrati sa gotovo drugim timom, malo zbog povreda, malo zbog prehlada a malo i zbog Inzagijeve želje da poštedi pojedine fudbalere i tako smanji rizik od povreda. U Kaljariju će Napoli pokušati da prekine seriju od pet gostovanja na kojima nije postigao gol, dok domaćin očajnički traži bodove spasa. Posle Alesija Dionizija koji je smenjen juče posle poraza od Napolija i za Klaudija Ranijerija bi mogao da bude fatalan eventualni poraza ovog popodneva.

Izabrane vesti


20.45: (2,45) Milan (3,50) Atalanta (3,00)


Rafa Leao i Šarl De Ketalar će biti u prvom planu večeras. Portugalac nije postigao gol u Seriji A pet meseci (od 23. septembra protiv Verone), dok je Belgijanac postao zaštitni znak nove Atalante, posebno od decembra kada je bukvalno eksplodirao ubeleživši šest golova i šest asistencija.

Razlog zašto Leao postiže manje golova su zadaci koje od njega traži da ispuni Pioli, kako u konstrukciji napada tako i u defanzivnoj fazi. Meč protiv Rena u Ligi Evrope bi trebalo da bude obrazac za partije Leaa i u Seriji A.

Stefano Pioli je odao priznanje svom kolegi Đan Pjeru Gasperiniju da je za razliku od njega pronašao adekvatno mesto u timu za Šarla De Ketelara. Belgijanac se od misterioznog subjekta u Milanelu transformisao u perjanicu Boginje.

Goruća tema u Milanu je broj golova koji su Rosoneri inkasirali protiv Monce i Rena, čak sedam. Dobra vest za Piolija u tom smeru je povratak Kalulua, večeras će biti na klupi, i zatim Tomorija koji bi trebalo da bude u protokolu meča sa Lacijom sledećeg petka.

Na drugoj strani Atalanta puca od zdravlja i čini se da je nezaustavljiva. Na prethodnih pet susreta u Seriji A su nanizali pet pobeda sa gol razlikom 17-2. Čini se da se vratio Atalantin “luna park”, kako se apostrofirao tim Boginje dok su ga predvodili Iličić i Papu Gomez.

Koliko je Atalanta jaka govori podatak da će Gasperini večeras oprdeliti, najverovatnije, za hibridni napadački trio bez klasičnih centarfora i krilnih napadača. Odnosno, Skamaka, Lukman i Ture će biti na klupi.


----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.comDovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------


Inače, Samo je Inter pobedio više puta Milana u Seriji A od Atalante, ako se limitiramo na period Stefana Piolija na klupi Rosonera. Nerazuri iz Milana su četiri puta pobedili u gradskom derbiju a ovi drugi iz Bergama su tri puta slavili protiv Polijevog tima. Tome treba dodati i da je Atalanta izbacila Milan iz Kupa Italije na San Siru u januaru(1-2).

Kuriozitet je da je Atalanta pobedila u jesenjem delu prvenstva Milan i da bi pronašli sezonu u kojoj je u oba prvenstvena meča slavila moramo da se vratimo u 2007/2008.

Pažnja na Kopmejnersa. Holađanin je postigao devet golova od kojih čak sedam na gostovanjima, a takođe je presudi sa dva gola Milanu u Kupu Italije pre mesec i po dana.

Na drugoj strani, Olivije Žiru će imati priliku da već večeras dostigne svoju najbolju golgetersku sezonu u Seriji A. Žiru je već na kvoti 12 golova a u prošlom prvenstvu je realizovao 13 pogodaka. Takođe, Pulišić je već u prvoj sezoni opravdao investiciju. Amerikanac već ima na svom kontu sedam golova i šest asistencija.

U timu Milana neće biti Luke Jovića (suspenzija zbog kartona) dok su na spisku povređenih fudbalera ostali samo Pobega i Tomori. Atalanti nedostaje samo Palomino čiji je povratak na teren najavljen za sledeći vikend.

MILAN (4-2-3-1): Menjan - Florenci, Tčau, Gabija, Ernandez - Adli (Rejders), Benaser - Pulišić, Loftus-Čik, Leao - Žiru

ATALANTA (3-4-2-1): Karneseki - Skalvini, Hijen (Đimšiti), Kolašinac - Holm, De Ron, Ederson, Ruđeri - Kopmejners, Mirančuk (Pašalić) - De Ketelar


18.00: (7,50) Leče (4,40) Inter (1,45)


Inter mora da bude oprezan večerasa na stadionu Via del Mare. Na poslednja četiri gostovanja u Lećeu Nerazuri su zabeležili samo jednu pobedu, uz dva remija i jedan poraz. Takođe, domaćin je u ovom prvenstvu osvojio čak 19 od 24 boda na svom terenu. Tim Roberta D’Averse je izgubio samo tri meča u Pulji (Napoli, Torino i Juve).

Međutim, Leće je ušao u krizu. Na poslednjih devet mečeva su osvojili samo četiri boda (sedam poraza, remi i pobeda), baš kao Frozinone i Sasuolo, druga dva tima u velikim problemima. Istini za volju, takvom skoru je kumovao i kalendar jer je Leće odigrao šest mečeva u gostima i samo tri na svom terenu.

U istoriji Intera, posle 24 utakmice odigrane u Seriji A, samo je Mančinijev osvojio više bodova od Inzagijevog (66 prema 63), a kada je u pitanju broj primljenih golova samo je Trapatonijev sa Zengom na golu bio blindiraniji (11 prema 12 golova).

Večeras bi Inzagijev Inter mogao da postavi novi rekord: 20 uzastopnih utakmica na gostovanjima na kojima je postigao barem jedan gol. Podsetimo, Nerazuri nisu izgubili nijednom u ovoj sezoni na gostovanjima u svim takmičenjima. U šampionatu su se od poraza spasili samo Juventus i Đenova, svi ostali su položili oružje.

Lautaro Martinez ima šansu da uđe već večeras u blazonirani krug fudbalera koji su postigli trocifreni broj golova u Seriji A. Nije sigurno da će Argentinac početi meč od prvog minuta budući da je Inzagi probao na poslednjim treninzima par Sančez-Arnautović, ali nema sumnje da će deo meča odigrati u prvom ili drugom delu.

Leće ne može da računa na Pongarčića i Dorgua zbog kartona dok su Dermaku i Brankolini povređeni. Inter ima nekoliko igrača van stroja. Zomer je bolestan, Ačerbi i Tiram su povređeni. Pored njih, Inzagi ima nameru da pruži predah Bastoniju, Pavaru, Bareli, Čalhanogluu, Darmjanu.

LEĆE (4-3-3): Falkone - Džendri, Blin, Baskiroto, Galo - Kaba, Ramadani, Udin - Almkvist, Pikoli, Banda

INTER (3-5-2): Audero - Bišek, De Fraj, Karlos Augusto - Dumfris, Fratezi, Aslani, Mhitarjan, Dimarko - Aleksis Sančez,


15.00: (4,50) Kaljari (3,60) Napoli (1,90)


Domaćin u borbi za opstanak, gosti u trci za mesto u Ligi šampiona. Klaudio Ranijeri rizikuje da bude sledeća trenerska žrtva u ovom prvenstvu, Frančesko Kalcona je tek stigao na klupu Napolija i danas debituje u Seriji A kao prvi trener Azura. Prošlo je više od 25 godina od poslednje sezone u kojoj je klub iz Napulja promenio trojicu trenera.

Kaljari ima očajan skor sa Napolijem u poslendnjih 15 godina. Na poslednjih 25 mečeva Sardi su uspeli samo jednom da pobede Napoli. Takođe, Azuri su se sa poslednjih sedam gostovanja na ostrvu šest puta vratili sa punim krčagom a jednom sa polovičnim. Uz to su postizali u proseku gotovo tri gola po meču, 2,9.

Međutim, Napoli u ovom prvenstvu nije postigao gol na pet poslednjih gostovanja što je i rezultiralo sa četiri poraza i jednim remijem. Prošlo je pedeset godina od kada je Napoli nanizao toliko mečeve bez gola na gostujućim terenima. Štaviše, ako uporedimo sadašnji i Napoli iz prošle sezone izlazi na videlo podatak da je prošlogodišnji Napoli postigao čak 29 golova više od aktuelnog.

Trener Napolija Frančesko Kalcona je vratio u prvi tim Pjotra Zjelinskog. Štaviše, Poljak će biti u startnoj postavi. Sve u svemu videćemo izdanje Spaletijevog Napolija budući da će među jedanaestoricom biti samo Macoki na poziciji desnog beka umesto suspendovanog kapitena Di Lorenca (kartoni). Osim Di Lorenca koji je doputovao u Kaljari da bodri svoje drugove, u timu neće biti Engonge zbog povrede.

Kvarachelija će biti među starterima uprkos neprimerenoj reakciji na meču sa Barselonom kada je negodovao vulgarno na odluku Kalcone da ga zameni. Međutim, Jasper Lidnstrom čeka kao zapeta puška novu šansu, tim pre što je protiv Barselone pokazao delić razloga zašto je Napoli platio 25 miliona evra za njegov transfer. Uz Lidnstroma, šansu će dobiti u drugom poluvremenu i Traore.

Pažnja na Gaetana. Vezni igrač Kaljarija je na pozajmici iz Napolija i pokazao se kao veoma dobar potez budući da je poslednja dva gola Kaljarija dao upravo on. Tome treba dodati i da je od dolaska u Kaljari igrač koji prednjači u svim parametrima, od stvorenih šansi, driblinga i osvojienih lopti.

KALJARI (4-2-3-1): Skufet - Nandez, Mina, Dosena, Auđelo - Makumbu, Prati, Gaetano - Viola - Luvumbo, Lapadula

NAPOLI (4-3-3): Meret - Macoki, Rahmani, Huan Žesus, Mario Rui (Olivera)- Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano, Osimen, Kvarachelija


SERIJA A – 26. KOLO

Petak

Bolonja - Verona 2:0 (1:0)

/Fabijan 27, Frojler 65/

Subota

Sasuolo - Empoli 2:3 (0:1)

/Pinamonti 54 penal, Ferari 77 - Luperto 11, Nijang 64 penal, Bastoni 90+3/

Salernitana - Monca 0:2 (0:0)

/Maldini 78, Pesina 83/

Đenova - Udineze 2:0 (2:0)

/Retegi 36, Bani 40/

Nedelja

12.30: (1,33) Juventus (5,00) Frozinone (10,0)

15.00: (4,50) Kaljari (3,60) Napoli (1,90)

18.00: (7,50) Leče (4,40) Inter (1,45)

20.45: (2,45) Milan (3,50) Atalanta (3,00)

Ponedeljak

18.30: (1,95) Roma (3,35) Torino (4,20)

20.45: (2,40) Fjorentina (3,35) Lacio (3,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AAtalantaMilanLečeInterInter MilanKaljariNapoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara