Navijači Milana (© Reuters)
Navijači Milana (© Reuters)

Nedelja u Seriji A: Pet sati drame na relaciji Milano – Kaljari

Vreme čitanja: 8min | ned. 15.05.22. | 12:10

U Napulju je dan kad je otišao Insinje

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U Milanu je sve spremno za slavlje. U taboru Rosonera su uvereni da bi titula mogla da stigne već večeras, a o tome svedoči i organizovano gledanje utakmice Kaljari - Inter po celom Milanu. Oism 75.000 gledalaca na San Siru, u lombardijskoj prestonici će biti raspoređeno barem još toliko navijača spremnih da krenu u slavlje, ako se sve kockice slože, posle meča na Sardiniji. Podsetimo, Milan je matematički prvak Italije ako ostvari bolji rezultat od Intera.

Izabrane vesti

Na drugoj strani, u Interu veruju u čudo, još više posle trijumfa u Kupu Italije nad Juventusom. Naravno, i Atalanta i Kaljari i te kako imaju šta da kažu. Boginji su potrebni bodovi za Evropu, kiks Rome protiv Venecije je otvorio širom vrata Atalanti za Ligu Evrope, a Kaljari je zahvaljujući remiju Salernitane u Empoliju ponovo gospodar svoje sudbine, ako osvoji šest bodova protiv Intera i Venecije opstanak je zagarantovan.

U Napulju se žive dve različite drame. Domaćini se pitaju koga, osim Lorenca Insinjea, poslednji put gledaju na „Maradoni“ u dresu Napolija, a gosti traže slamku spasa u očajničkoj borbi za opstanak. Osim  kapitena, potpuno je neizvesno gde će u sledećoj sezoni biti Osimen, Fabijan Ruiz, Lozano, Kulibali, Ospina. Drugim rečima, kičma tima.

MILAN - ATALANTA (18.00)

Stefano Pioli i Paolo Maldini su nekoliko puta ponovili da se ovaj Milan rodio u katastrofalnom popodnevu na Gevis stadionu, u Bergamu kada je pre dve i po godine Atalanta zgromila Rosonere (5:0) Na neki način krug bi mogao da se zatvori na San Siru: od debakla do trijumfa koji znači skudeto. Ni Atalanta nije bez validnih motiva. Bergamaskima trebaju bodovi da bi izvadili kartu za Ligu Evrope ili Ligu konferencija, štaviše dok Milan ima dva od tri rezultata koji ih održavaju u trci za skudeto, Atalanta samo sa pobedom ostaje živa u trci za Evropu.

Milan je pobedio Atalantu na poslednja dva okršaja, ali oba puta u Bergamu. Zvuči neverovatno, ali Đavoli nisu pobedili Boginju na San Siru od 2014: četiri poraza i tri remija.

Paradoksalno, Milan bi, ako gledamo statistiku, imao lakši posao da se igra u Bergamu nego u Milanu. Kuriozitet je da su i Milan i Atalanta osvojili više bodova na gostovanjima nego kod kuće. Samo je Milan više puta doneo kući sve bodove sa gostovanja u ovoj sezoni od Atalante (13:12). Međutim, Atalanta je na prethodnih šest gostovanja imala polovičan učinak: tri pobede i tri poraza. S druge strane, Milan je prvi put vezao dve pobede na domaćem terenu u 2022. Takođe, posle tri startne pobede na Meaci, Piolijevi fudbaleri nisu nijednom više uspeli da nanižu tri trijumfa na fudbaslkoj Skali.

Milan je od odlaska Karla Ančelotija sa klupe Rosonera samo u jednoj sezoni osvojio više od 80 bodova, kada je prigrabio skudeto 2011, što je još jedan pokazatelj razmera uspeha Stefana Piolija.

Atalanta je jedno od najvećih razočarenja sezone. Ruku na srce, Dea ima nekoliko olakšavajućih okolnosti. Imala je veliki broj ključnih igrača povređenih tokom većeg dela sezone, počev od golgetera Duvana Zapate koji je odsustvovao sa terena više od tri meseca.

Milan na najvažniji meč sezone stiže u najjačem sastavu, Pioli ima sve igrače na raspolaganju. Kao i tokom celog proleća, Stefano će imati dve dileme oko sastava, prva je da li da igra sa Kesijem u ulozi ofanzivnog pleja, iza leđa Žirua, a druga je celosezonska: Salemakers ili Mesijas.

I ambulanta u Zingoniji se proprilično ispraznila. Osim Iličića i Toloija u Milano nije doputovao samo Pecela, tako da će Gasperini biti na slatkim mukama da izabere startnu postavu.

Za razliku od Piolija čiji smo početni tim svi naučili napamet, Gasperini je izbegao konferenciju za novinare kako bi sakrio svoje karte pred duel sa Milanezima. Prema informacijama procurelim iz Zingonije imamo baraže za četiri, pet pozicija u timu. Gasperini je probao i formaciju „ogledalo” odnosno da pošalje na teren postavku 4-2-3-1 kako bi igrao „jedan na jedan“ po celom terenu protiv Milana. Smatra se da je to jedna od taktika kako da se zaustavi dvojac na levom boku Teo Ernandez - Leao.

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Kalulu, Tomori, Ernandez - Benaser, Tonali - Selamkers, Kesi, Leao – Žiru.

ATALANTA 3-4-1-2: Muso - Đimsiti, Demiral, Palomino - Hatebor, De Ron, Frojler, Zapalakosta - Kopmejners - Pašalić, Zapata (Murijel).

KALJARI - INTER (20.45)

Remi Salernitane sa Empolijem je otškrinuo vrata Kaljariju da sačuva prvoligaški status. Sardi su ponovo gospodari svoje sudbine, ali imaju nesreću da igraju protiv svežeg osvajača Kupa Italije i tima koji još uvek ima šanse da osvoji titulu prvaka i prišije drugu zvezdicu iznad grba u čast 20. skudeta.

Kao što je Kaljari u maloj prednosti, jer igra posle direktnih takmaca u borbi za opstanak, Đenove i Salernitane, tako i Inter ima povlasticu da će na teren istrčati sa jasnom idejom šta mora da uradi. Trijumf u Kupu Italije nije samo napunio samopuzdanjem Inzagijeve igrače već ih je s druge strane relaksirao. Dva osvojena trofeja, oba u finalima sa Juventusom što daje dodatnu specifičnu težinu, čine manje gorkim i eventualni gubitak skudeta.

Nerazuri su izašli kao pobednici u osam od poslednjih deset mečeva sa Kaljarijem, sličan skor je i ako uzmemo u obzir poslednjih 13 susreta na Sardiniji: osam pobeda Intera, tri Kaljarija i dva remija.

Inter je ostvario šest pobeda u zadnjih sedam nastupa u Seriji A. Izgubio je samo od Bolonje, što bi moglo da ga košta gubitka titule. Na drugoj strani, Kaljari je osvojio samo četiri boda u devet prethodnih kola a samo je jednom uknjižio sva tri boda na svom terenu u 2022.

Oba tima dolaze na duel u gotovo najjačim sastavima. Kaljariju će nedostajati Nandez, a Interu Vesino. Oba odsustva su gotovo beznačajna, jer su Urugvajci završili na marginama svojih timova.

U napadu Kaljarija ćemo ponovo videti dvojac Žoao Pedro - Pavoleti. Italo-Brazilac je postigao polovinu golova Kaljarija na Sardiniji, a Pavoleti često protiv Nerazura ima veče. Na pet utakmica koje je igrao pred svojom publikom u dresu Đenove i Kaljarija dao im je tri gola.

Simone Inzagi će ima dve uobičajene dileme oko sastava: jednu u odbrani pošto Bastoni nije još uvek fit i u konkurenciju su da ga eventualno zamene Dimarko i D’Ambrozio, a drugu u napadu, klasičnu, Džeko ili Korea.

Nikolo Barela će biti na velikim mukama. Nije tajna da u porodici Barela svi navijaju za Inter i pored toga što su Sardi, ali za Barelu je Kaljari više od kluba u kome je odrastao i stasao. Radža Nanjngolan ga ja savetovao da ne igra. Teško da će Barela poslušati savet Belgijanca, ali mu neće biti lako, kako god da se okrene utakmica.

KALJARI 3-5-2: Kranjo - Čepiteli, Lovato, Altare - Belanova, Rog, Grasi, Dejola, Likojanis - Žoao Pedro, Pavoleti.

INTER 3-5-2: Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Dumfris, Barela, Brozović, Čalhanoglu, Perišić - Korea, Lautaro Martinez.

NAPOLI - ĐENOVA (15.00)

Meč u Napulj će ući u istoriju kao poslednji Lorenca Insinjea na „Maradoni“ u dresu Napolija. Velika većina od 50.000 gledalaca na stadionu će biti samo zbog pozdrava kapitenu koji je odigrao više od 400 utakmica u deset godina za Azure i postigao 121 gol, kao Hamšik, a samo je Mertens postigao više golova u Seriji A u dresu Napolija.

Biće interesantno videti i ponašanje publike posle izlaganja transparenata protiv gazde kluba Aurelija De Laurentisa i trenera Lučana Spaletija. Toskanski stručnjak je bio vrlo dobro raspoložen pred meč i duhovito je odgovorio i predsedniku De Laurentisu koji ga je kritikovao što živi u hotelu i lopovima koji su mu obećali da će mu vratiti ukradeni automobil ako ode iz Napulja.

Ako hoćete da mi vratite Pandu nemojte da zaboravite da vratite i cd Pina Danijelea (čuvenog napuljskog kantautora koji je preminuo pre par godina), a u sledećoj sezoni ću živeti u kamperu i kružiću po gradu”.

Zebnju kod tifoza Napolija budi činjenica da bi ovog popdneva mogli poslednji put da vide u dresu Azura ne samo Insinjea, već i seriju igrača koji su bili kostur tima: od golmana Ospine, komandanta odbrane Kulibalija, super talentovanog Španca Fabijana Ruiza, brzonogog Lozana i pre svega Viktora Osimena: Nigerijac ne želi da napusti Napulj, ali ako De Laurentisu neko ponudi 110.000.000 evra biće „spakovan“ za par minuta na aerodrom u Kapodikinu.

Napoli igra za prestiž i treće mesto. Eventualna pobeda bi osigurala treću poziciju na tabeli bez obzira na rezultate Juvea u poslednja dva kola. Poslednji meč pred svojom publikom Napoli će igrati u najjačoj postavi, a Spaleti je potvrdio da će iza Osimena igrati trio „atomskih mrava“: Lozano, Mertens i Insinje.

Kao i Kaljari, i Đenova je ostala u igri za opstanak zahvaljujući remiju Salernitane sa Empolijem, mada je teško poverovati da Đenova može da ostvari tri pobede u poslednja tri kola prvenstva posle čitave sezone u kojoj je zabeležila samo tri trijumfa u Seriji A.

Tim Aleksandra Blesina, osokoljen pobedom nad Juveom u prošlom kolu dolazi prilično oslabljen na megdan Insinjeu i drugovima. Van stroja je osmorica fudbalera među kojima su naš Maksimović, Sturaro, Rovela, Vanheusden, Čibora, Pikoli, Kambijazo, Kalon.

Napoli nije nijednom izgubio od Đenove u poslednjih 12 obračuna na nekadašnjem San Paolu: osam pobeda i četiri remija.

NAPOLI 4-2-3-1: Ospina - Di Lorenco, Rahmani, Kulibali, Mario Rui - Angisa, Fabijan Ruiz - Lozano, Mertens, Insinje – Osimen.

ĐENOVA 4-2-3-1: Sirigu - Hefti, Bani, Ostigard, Krišito - Frendrup, Badelj - Jeboa, Amri, Ekuban – Destro.

SERIJA A – 37. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

Empoli - Salernitana 1:1 (1:0)

/Kutrone 31 - Bonacoli 76/

Udineze - Specija 2:3 (1:2)

/Molina 26, Mari 90+4 - Verde 35, Đasi 45+3, Mađore 47/

Verona - Salernitana 0:1 (0:1)

/Brekalo 19/

Roma - Venecija 1:1 (0:1)

/Šomurodov 76 - Okereke 1/

Nedelja

12.30: (2,50) Bolonja (3,50) Sasuolo (2,95)

15.00: (1,90) Napoli (3,60) Đenova (4,40)

18.00: (1,77) Milan (3,70) Atalanta (4,60)

20.45: (7,75) Kaljari (4,80) Inter (1,40)

Ponedeljak

18.30: (4,40) Sampdorija (3,60) Fjorentina (1,90)

20.45: (2,45) Juventus (3,40) Lacio (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ac milanMilanInterNapoliLorenco Insinje

Obaveštavaj me

Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara