Pipo Inzagi (©AFP)
Pipo Inzagi (©AFP)

NEDELJA U SERIJI A: Pipo Inzagi sprema zamku "svom" Milanu, Pirlova pretposlednja šansa protiv Udinezea

Vreme čitanja: 9min | ned. 03.01.21. | 10:04

Sjajan fudbalski program na Apeninima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Operacija nostalgija, tako su pojedini mediji u Italiji krstili današnje kolo u Seriji A pošto je postala prava retkost da se sve utakmice igraju u jednom danu, odnosno nedeljom, zbog čega su nekada komponvanve i pesme, od Džonija Štulića (Nedjelja popodne) do Rite Pavone (La partita di pallone). Gostovanje Milana u Beneventu i meč Juventusa sa Udinezeom, koji ima mnogo veću važnost za Andreu Pirla od tri boda, su sastanci koji privlače najveću pažnju u 15. kolu Serije A. Rimski timovi su favoriti u okšajima sa klubovima iz Đenove dok ćemo u Bergamu gledati derbi provincije koja pobeđuje, Gasperini protiv De Zerbija.

Izabrane vesti

BENEVENTO - MILAN

Milan od 1997. godine nije izgubio prvi meč na gostovanju u Seriji A. Tome treba dodati i da su Rosoneri vezali 14 mečeva daleko od San Sira bez poraza u prvenstvu: najduža serija od 2004. godine. Međutim, paradoksalno, Milan nije pobedio nijednom Benevento u Seriji A. U prethodna dva meča tim iz Kampanje je ostvario pobedu i remi. Takođe, Benevento je na poslednja tri meča uknjižio sedam bodova uz gol razliku 5-1. Treba napomenuti i da je Pipo Inzagi napravio veliki zaokret u taktici, posle poraza od Specija na Vigoritu: za razliku od prvih sedam mečeva u sezoni kada je primao u proseku po tri gola a u poslednjih sedam susreta golman Montipo je samo tri put savladan.

Trener Beneventa ima ponovo na raspolaganju Hatemaja, Mađa i Lapadulu. Van stroja su ostali samo Kaldirola i Jago Falke. Na drugoj strani Pioli neće moći da računa Ibrahimovića, Benasera, Salemakersa, Gabiju i Kastiljeha koji su povređeni dok če najteži izostanak biti Tea Ernandeza. Francuz ne igra zbog kartona.

Međutim, kormilar Rosonera može da trlja ruke zbog povratka Kjaera u odbrani kao i Rebića u napadu. Umesto Benasera će na sredini terena igrati Tonali a Tea Ernandeza će pokušati da zemeni Dalot. Portugalac nije opravdao poverenje protiv Đenove kada je takođe menjao bivšeg beka Real Madrida.

Milan će imati i malu psihološku prednost jer će znati rezultat meča Intera sa Krotoneom sa jasnom motivacijom: odbrana prvog mesta ili novi beg gradskom rivalu pred veliki okršaj sa Juventusom za tri dana.

BENEVENTO (4-3-2-1): Montipò; Leticija, Tuja, Glik, Barba; Hetemaj, Skjatarela, Improta; Jonita, Kaprari; Lapadula

MILAN (4-2-3-1): Donaruma; Kalabrija, Kjaer, Romanjoli, Dalot; Tonali, Kesi; Brahim Diaz, Čalhanoglu, Rebić; Leao.

JUVENTUS - UDINEZE

Andrea Pirlo se nalazi na raskrsnici. Još jedan pogrešan korak bi ozvaničio krizu Juventusa i doveo bi u pitanje ostanak na klupi Maestra, tim pre što Bjankonere očekuju posle večerašnjeg meča, dve nedelje vatrenih provera: Milan i Inter u šampionatu i Napoli u Superkupu Italije.

Dobra vest za Pirla je da da će moći da računa na sve igrače sem Kvadrada i Rabioa koji su suspendovani zbog kartona. Ali, sudeći po vestima koje dolaze iz Kontinase i dalje ne postoje jasne indikacije kako će izgledati srednji red Bjankonera. U napadu bi trebalo ponovo da vidimo par Morata - Ronaldo, mada bi Dibala mogao da bude iznenađenje u poslednjem momentu. Što se tiče CR7, 2021. godina će biti njegova 20 godina u profesionalnom fudbalu.

Udineze je posle šest uzastopnih mečeva na kojima je upisivao bodove, na poslednjoj utakmici u prethodnoj godini doživeo poraz od Beneventa. Trener Goti neće moći da se osloni na par veoma važnih igrača u svojim redovima. Bekao je suspendovan zbog kartona dok su Nujtink i Okaka povređeni.

JUVENTUS (4-4-2): Ščešnji; Danilo, Bonuči, De Liht, Aleks Sandro; Remzi, Bentankur, Mekeni, Kjeza; Morata (Dibala), Ronaldo

UDINEZE (3-5-2): Muso; De Majo, Bonifaci, Samir; Striger Larsen, De Paul, Valas, Pereira, Zegelar; Puseto, Lazanja.

ATALANTA - SASUOLO

Sudar Atalante i Sasuola bi mogli da nazovemo derbijem provincije koja pobeđuje u Seriji A. Dva kluba se nalaze u trci za Ligu šampiona. Atalanta je u poslednje tri godine postala redovan učesnik dok bi ove godine i Sasuolo moglo da uđe u privilegovan klub.

Fantastičan završetak 2020. godine timu Đan Pjera Gasperinija je pokvario Siniša Mihajlović koji je prodrmao svoju Bolonju na poluvremenu u poslednjem nastupu u prethodnoj godini i iščupao remi na Dal’Ari koji se činio nedostižnim posle prvog poluvremena.

U poslednje tri godine Atalanta je bila noćna mora Sasuola. Boginja nije samo izlazila kao pobednik već je, po pravilu, i izrešetala mrežu tima iz Emilije, postižući u proseku četiri gola po utakmici.

Predsednik Atalante Perkasi je potvrdio da za Papu Gomeza neće biti više prostora u Atalanti i da uprava kluba čvrsto stoji iza trenera Gasperinija. Na mestu Argentinca bi trebalo da igra Pesina dok je jedina ozbiljna dilema oko sastava vezana za prvog špica: Murijel ili Zapata. Atalanta ima sve igrače na raspolaganju sa izuztkom Pašalića i Kaldare.

Ohrabrujuće vesti za Roberta De Zerbija su stigle od našeg Filiša Đuričića koji se oporavio od povrede, kao i većina ostalih igrača koji su bili roviti. U Bergamu bi trebalo da vidimo posle dužeg vremena najjači mogući sastav Sasuola, uz napadački kvartet Berardi, Đuričić, Boga, Kaputo na sredini terena će delovati Lokateli a Kirikeš i Ferari u odbrani.

ATALANTA (3-4-1-2): Golini; Đimsiti, Romero, Palomino; Hatebor, De Ron, Frojler, Gosens; Pesina; Iličić, Zapata.

SASUOLO (4-2-3-1): Konsilji; Muldur, Kirikeš, Ferrari, Kirjakopulos; Lokateli, Lopez; Berardi, Đuričić, Boga; Kaputo.

KALJARI - NAPOLI

Između Kaljarija i Napolija vlada veliko rivalstvo, gotovo kao sa velikim timovima sa severa. Zbog toga Sardima veoma teško pada činjenica da su u poslednjih deset godina samo jednom uspeli da pobede Napoli, uz 14 poraza i pet remija. Veliki kamen o vratu Kaljariju je i podatak da na poslednjih pet susreta na ostrvu nisu uspeli nijednom da postignu gol Azurima.

Rađa Najngolan bi došao kao kec na desetku Euzebiju Di Frančesku ovog popodneva na Sardenja Areni, ali će morati da sečeka šesti januar i susret sa Beneventom da bi izveo na teren Nindžu. Osim povređenog Roga za koga je sezona već završena, pod velikim znakom pitanja su Godin i Farago.

Uz Napoli su samo statistika i tradicija ovog popodneva. Na poslednja tri meča igrači Rina Gatuza su osvojili samo jedan bod i to u sudijskoj naknadi vremena protiv fenjeraša u Seriji A, Torina. Bez Mertensa i Osimena, koji neće igrati ni danas, napad Napolija je izgubio nepredvidivost, maštovitost i efikasnost. Osim što je osvojio samo jedan bod Napolije u poslenjih 270 minuta postigao samo jedan gol.

Osim dvojice pomenutih napadača, Gatuzo je morao zbog povreda da ostavi u Napulju i Kulibalija i Malkuija. Šansu bi trebalo ponovo da dobije u odbrani naš reprezentativac Nikola Maksimović koji je sve bliži opciji da produži ugovor sa Napolijem koji mu ističe sledećeg leta.

KALJARI (4-2-3-1): Kranjo; Zapa, Čepiteli, Valukijevič, Likojanis; Marin, Nandez; Unas, Žoao Pedro, Sotil; Simeone.

NAPOLI (4-3-3): Ospina; Di Lorenco, Manolas, Maksimović, Hisaj; Fabian Ruiz, Bakajoko, Zjelinski; Lozano, Petanja, Insinje.

FJORENTINA - BOLONJA

Tim koji pobeđuje se ne menja, tako da bi trebalo da vidimo gotovo istu postavu Fjorentine koja je ostvarila istorijski uspeh protiv Juvea u završnom nastupu u 2020. godini. Kažemo gotovo isti tim pošto je Biragi suspendovan zbog kartona i i na njegovom mestu bi trebalo da igra Bareka.

U Toskani svi veruju u drugu uzastopnu pobedu koja bi udaljila tim Čezara Prendelija na bezbednu distancu od zone ispadanja. Na strani Ljubičastih je skor sa Bolonjom od 2013. do danas: Fjorentina nije samo uvek uzimala bodove (osam pobeda i četiri remija) timu iz prestonice Emilije nego je čak i osam puta sačuvala svoju mrežu. U toskanskom timu će od prvog minuta igrati oba reprezentativca Srbije, Nikola Milenković i Dušan Vlahović.

Situacija sa povređenim igračima se drastično popravila u Kasteldeboleu i Siniša Mihajlović konačno može da sastavi bez većih glavobolja startni tim, sa izuzetkom prvog golmana Skorupskog koji će se vratiti na gol za sedam dana. Najvažniji povratak je svakako Orsolinijev koji bi trebalo da zauzme svoje mesto pored Sorijana i Baroua iza leđa Palasija.

FJORENTINA (3-5-2): Drongovski; Milenković, Pecela, Igor; Kaseres, Amrabat, Borha Valero, Kastrovili, Bareka; Vlahović, Riberi.

BOLONJA (4-2-3-1): Ravalja; Tomijasu, Danilo, Medel, Dajks; Skouten, Domingez; Orsolini, Soriano, Barou; Palasio.

ĐENOVA - LACIO

Atmosfera u Laciju se značajno popravila u poslednjih 48 sati. Približavanje predsdnika Klaudija Lotita i trenra Simonea Inzagija po pitanju produžetka ugovora rasterala je oblake, barem one sportske, iznad Formela. Kormilar Nebeskoplavih je uspeo da ispegla odnose sa Kaisedom i reprezentativac Ekvadora će najveovatniji biti uz Imobilea od prvog minuta na Marasiju. Seriji dobrih vesti se priključio i oporavak dvojice senatora, Ačerbija i Lejve, koji u zadnjoj i veznoj liniji daju sigurnost i čvrstinu igri Lacija.

Za razliku od Lacija, Đenova je s pobedom završila 2020. godinu, ali će morati da igra ovog popodneva bez nekoliko startera i iskusnih fudbalera: počev od Pandeva preko Sturara, Luke Pelegrinija, Kasate, do Biraskija i Pariđinija. Balardini je u svojoj karijeri vodio i Lacio, čak je osvojio i jedan trofej (Superkup Italije protiv Murinjovog Intera) i za njega meč sa Nebeskoplavima ima poseban ukus jer se nije ostao, eufemistički rečeno, u dobrim odnosima sa predsednikom Lotitom.

Prema najavama, Balardini ima nameru da i protiv Lacija igra sa Ivanom Radovanovićem u ulozi komandanta odbrane, kao protiv Specije u prošlom kolu. U napadu za jednom mesto konkurišu Destro i Skamaka dok su za drugo, u odsustvu Pandeva, kandidati Šomurodov i Pjaca.

ĐENOVA (3-5-2): Perin; Mazijelo, Radovanović, Krišito; Giljone, Lerager, Badelj, Rovela, Čibora; Skamaka (Destro), Šomurodov (Pjaca).

LACIO (3-5-2): Rejna; Patrik, Ačerbi, Radu; Lacari, Milinković, Lejva, Luis Alberto, Marušić; Kaisedo, Imobile

ROMA - SAMPDORIJA

Roma je u dosadašnjem delu sezone bila nemilosrdna prema tzv. malim i srednjim klubovima i zato se danas nalazi na trećem mestu sa 27 bodova. Na drugoj strani, Sampdorija se tri puta vratila kući pevajući sa gostovanja u ovoj sezoni. Ne treba smetnuti s uma da Klaudio Ranijeri, koji je vodio Romu u dva navrata, ima pozitivan skor sa Đalorosima. Iskusni rimski stručnjak je 73 puta vodio različiti timove protiv Rome i ima zavidan učinak: 38 pobeda, odnosno više od polovine.

Trener Đalorosih će morati da obori i tabu meseca januara koji tradicionalno nije berićetan za Romu što se videlo i prošle godine kada je pad rimskog kluba počeo upravo u prvim nedeljama 2020. godine. U prvim danima 2021. godine Fonseka je izgubio par igrača zbog povreda: pored Spinacole i Mirantea koji su se povredili pre početka novogodišnjih praznika, zdravstveni problemi su ostavili u boksu i iskusnog Pedra i tinejdžera Kalafjorija. Još uvek je roviti i Smoling pa nije isključeno da Kristante ponovo zauzme poziciju između Mančinija i Ibannjeza, dok će Bruno Pereš biti prekomandovan na levi bok u odsustvu Spinacole i Kalafjorija.

Ranijeri ne može da računa na povređenog Ferarija, Gabijadinija i suspendovanog Kejtu. U odbrani ćemo videti Torsbija koji se i ove godine, tradiconalno, okupao u moru prvog januara, dok će Vere i Ramirez biti u trci do poslednjem minuta za mesto iza leđa Kvaljearele u napadu.

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez; Mančini, Smoling, Ibanjez; Karsdorp, Viljar, Veretu, Bruno Pereš; Pelegrini, Mhitarjan; Džeko

SAMPDORIJA (4-4-1-1): Audero; Torsbi, Jošida, Toneli, Auđelo; Kandreva, Ekdal, Silva, Jankto; Ramirez (Vere); Kvaljarela

SPECIJA - VERONA

Dva tima su se dosada sretala samo u Seriji B i Verona je bila daleko uspešnija u međusobnim okršajima. Specija je izgubila poslednja dva meča u prvenstvu dok je Verona nanizala pet pozitivnih rezultata na gostovanjima i u ovom veku nije još uvek uspela šest puta u nizu da uknjiži bodove daleko od Bentegodija.

Interesantno je da su Specija i Verona dva tima koja su najviše desetkovana povredama u ovoj sezoni. Treneri Italijano i Jurić su morali da se dovijaju na razne načine da sastave tim što im je omogućilo da pruže šansu velikom broju mladih i nedovoljno afirmisanih igrača.

Specija neće moći ni ovog popodneva da računa na deset igrača, što zbog povreda što zbog kartona. Verona neće imati na raspolaganju svoje napdače Favilija i De Karminea, kao i Benasija i Vijeru. Pozitivna okolnost za kormilara Verone je povratak Kalinića. Prema najavama Ivan Ilić će početi meč na klupi dok je Lazović u konkurenciji sa Dimarkom za mesto na levom boku.

SPECIJA (4-3-3): Provedel; Vinjali, Šabo, Erlić, Bastoni; Estevez, Agume, Pobega; Đazi, Enzola, Farias

VERONA (3-4-2-1): Silvestri; Davidovič, Gunter, Čekerini; Faraoni, Tameze, Velozo, Lazović; Barak, Zakanji; Salsedo (Kalinić)


tagovi

Filipo Inzagi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara