Dušan Vlahović i Viktor Osimen (©Reuters)
Dušan Vlahović i Viktor Osimen (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Vlahović protiv Osimena, u Bergamu se igra za četvrto mesto

Vreme čitanja: 7min | ned. 03.03.24. | 12:16

U toku je 27. kolo italijanskog šampionata

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Pobeda Rome nad Moncom i Milana nad Lacijom dodatno je učinila zanimljivijim mečeve u Napolju i Bergamu. Napoli ima imperativ pobede da bi ostao u trci za mesto u Ligi šampiona, Juventus mora da se čuva Milana koji mu je prišao na bod a na Gevis stadinu Atalanta ima zadatak da drži Romu na distanci i da preskoči Bolonju dok tim Tijaga Mote ne može da se zadovolji ni remijem jer u sledećem kolu stiže na Dal’Aru Interova kaznena ekspedicija.

Izabrane vesti


20.45: (2,45) Napoli (3,10) Juventus (3,15)


Viktor Osimen vs Dušan Vlahović, to je razglednica večerašnjeg dvoboja Juvea i Napolija na koji je stavio bibera predsednik Azura Aurelio De Laurentis najavivši da će preko suda pokušati da izbaci Juve sa Mundijala za klubove sledeće godine, ako njegov tim ne bude obezbedio kartu na terenu u tekućoj Ligi šampiona.

Raspucani Napoli protiv Sasusola, i pre svega povratak tandema Osimen-Kvarachelija zagrejao je varoš podno Vezuva pred meč sa najomraženijim rivalom. Juve je prošle nedelje u poslednjem minutu prekinuo seriju od četiri utakmice bez pobede i uzda se u Dušana Vlahovića koji u 2024. godini postiže u proseku 1,3 gola po meču.

Napoli ima sve svoje startere na raspolaganju, nedostaju samo rezerve Engonge i Kajuste, dok je Juventus prilično oslabljen. U Napulj nisu doputovali, pored odranije povređenih igača (Perin, De Šiljo i Ken) Rabio i Mekeni. Francuz je najbolji vezni igrač u redovima Bjankonera a Amerikanac je taman pronašao simbiozu sa Vlahovićem servirajući mu dve asistencije protiv Frozinonea.

Dobra vest za Maksa Alegrija je povratak Federika Kjeze. Italijanski reprezentativac se oporavio od povrede i trebalo bi da zauzme mesto pored Vlahovića, mada mladi Jildiz ima još uvek šansi da se nađe u početnoj formaciji.

Napoli je u seriji od četiri uzastopne pobede na “Maradoni” nad Juventusom. Nikada u svojoj istoriji nije uspeo da veže pet vezanih pobeda na svom terenu. Na drugoj strani, Juventus nije uspeo oba puta da pobedi Napoli u jednom prvenstvu od sezone 2018/2019 a budući da je jesenas pobedio 1-0 u Torinu, ako bi Ščesni sačuvao mrežu a Bjankoneri odneli sve bodove bez primljenog gola na “Maradoni”, to bi bilo prvi put od 1995. godine kada je na klupi Juventusa sedeo Marčelo Lipi.

Inače u poslednjih pet i po godina imamo ravnotežu rezultata, pet pobeda za oba tima i jedan remi. Istina, Napoli je bio malo efikasniji sa gol razlikom 18:16.

Odbrana Juventusa ne funkcioniše dobro u poslednje vreme. Ščesni je kapitulirao na pet poslednjih mečeva zbog čega su Bjankoneri i imali mršav učinak: jedna pobeda, dva remija i dva poraza.

Viktor Osimen je postigao pet golova od kada se vratio sa Kupa Afrike (gol u Ligi šmapiona i četiri u Seriji A na dva meča) i tek je treći igrač u istoriji Napolija, posle Maradone i Salustra koji je u četiri vezane sezone postigao dvocifreni broj golova u dresu Azura.

Hviča Kvarchelija je prošle godine svoju najbolju partiju odigrao protiv Juventusa na “Maradoni”. Gruzijac je doprineo legendarnoj pobedi 5:1, sa golom i dve asistencije.

Dušan Vlahović je najbolji strelac u 2024. godini u svih pet najjačih šampionata Starog kontinenta. Srpski as je postigao 9 golova na sedam utakmica. U istoriji Juvea samo je Ronaldo zatresao više puta mrežu u prva dva meseca nove godine, 11 pre četiri zime. Dušan mora da bude i oprezan, staložen i hladne glave: ako dobije žuti karton neće moći da igra protiv Atalante u sledećem kolu.

Juventus je jedini tim protiv koga nije sviran nijedan penal u ovom šampionatu. Poslednji tim koji nije imao nijednu najstrožu kaznu protiv u prvenstvu bio je Inter pre 15 godina, u prvoj sezoni Žozea Murinja na klupi Nerazura.

NAPOLI (4-3-3): Meret - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Olivera - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano, Osimen, Kvarchelija

JUVENTUS (3-5-2): Ščesni - Gati, Bremer, Rugani - Kambijazo, Mireti, Lokateli, Alkaraz, Kostić - Kjeza (Jildiz), Vlahović


18.00: (2,05) Atalanta (3,50) Bolonja (4,00)


U Bergamu ćemo videti klasični sudar maestra i učenika, Đan Pjera Gasperinija i Tijaga Mote. Kvalitativna razlika je neuobičajeni ulog za meč Atalante i Bolonje: mesto u Ligi šampiona.

Atalanta je najviše pobeda u Seriji A ostvarila protiv Bolonje: 38 na 105 mečeva. Takođe, na poslednjih 12 mečeva u Bergamu, Atalanta je samo jednm izgubila uz osam pobeda i tri remija. Međutim, Dea je izgubila oba poslednja duela sa Bolonjezima i pri tom nije uspela da postigne gol. Prošlo je više od 60 godina od poslednje tri vezane pobede Bolonje protiv Atalante.

Dva tima se nalaze u veoma dobroj formi. Inter je prekinuo seriju Atalante od šest uzastopnih mečeva bez poraza u sredu, ali Boginja ima drugi otvoreni niz: sedam vezanih trijumfa ne Gevis stadionu. Bolonja maršira u šampionatu sa pet pobeda zaredom. U prvom delu šampionata Bolonje nije ostvarivala dobre rezultate u gostima, u 2024. godini i taj parametera je popravila.

Đanluka Skamaka je dao golove Bolonji u dresu Sasuola i Empolija i večeras bi mogao da napravi triling. De Ketalar je favorit za ulogu lažne devetke, ali nije isključeno da Gasperini iznenadi sve i pošalje na teren od prvog minuta pravu devetku, Skamaku.

Rikardo Orsolini, uz Džošuu Zirkzea, najzaslužniji igrač za uzlet Bolonje je debitovao u Seriji A u dresu Atalante, ali Gasperini nije verovao u njega i otišao je u Bolonju. Zato ne čudi što Orsolini, po pravilu, pruža dobre partije protiv bivšeg kluba: tri gola i dve asistencije.

Džošua Zirkze (©Reuters)Džošua Zirkze (©Reuters)

I za Frojlera večerašnji duel neće biti kao drugi. Švajcarac će prvi put igrati u Bergamu protiv kluba i na stadionu gde je stasao u odličnog fudbalera. Na Frojlerovim leđima leži u dobroj meri i nova formacijska inovacija Tijaga Mote 4-1-4-1.

U timu Bolonje ćemo prvi put videti na klupi i možda na terenu u drugom poluvremenu Santjaga Kastra, novo pojačanje o kome se pričaju bajke, zaštitini znak “fabrike talenata” Đovanija Sartorija.

ATALANTA (3-4-2-1): Karneseki - Skalvini, Đimšiti, Kolašinac - Holm, De Ron, Ederson, Ruđeri - Kopmejners, Lukman (Mirančuk) - De Ketelar (Skamaka)

BOLONJA (4-1-4-1): Skorupski - Poš, Beukema, Kalafjori, Lukumi (Kristijansen) - Frojler - Orsolini, Ferguson, Fabijan (Ebišer), Salemekers - Zirze


15.00: (2,15) Empoli (3,30) Kaljari (3,50)


Empoli je najviše pobeda u Seriji A na Kastelaniju ostvario protiv Kaljarija: šest pobeda na osam mečava, uz remi i samo jedan poraz. Toskanci nisu izgubili od Sarda na poslednjih pet odmeravanja snaga u Seriji A (dve pobede i tri remija) a poslednja pobeda kluba sa Sardinije zabeležena je pre sedam godina.

Davide Nikola je postavio novi rekord broja debitantskih mečeva bez poraza. Stigao je do kvote šest (tri poraza i tri pobede) i izvukao je Toskance iz zone ispadanja. Štaviše, od kada je Nikola preuzeo tim, Empoli je uz Inter i Bolonju jedini koji nije doživeo poraz. Ako i danas osvoji bodove Nikola će ponoviti treći put svoj najduži niz od sedam mečeve bez poraza. Prethodno mu je to pošlo za rukom na klupi Salernitane u proleće 2022 i pre sedam godina kada je predvodio Krotone.

Kaljari je remizirao na poslednja dva meča. Bod osvojen protiv Napolija ima specifičnu težinu jer je stigao u poslednjem minutu meča. Međutim, tim Klaudija Ranijerija još uvek nije doneo na Sardiniju tri boda sa gostovanja u ovoj sezoni.

Mbaje Nijang je postao prvi stranac u dresu Empolija koji je tresao mreže na tri uzastopna meča u Seriji A.

Optimizam u redovima domaćina je podgrejao oporavak Zurkovskog, kao i povratak Đazija nakon izdržane suspenzije. Nije isključeno da Nikola izvede na teren formaciju sa četiri defanzivca kao što je to učinio na poslednjem meču protiv Sasuola u Ređo Emiliji.

Posle dužeg vremena u tim Kaljarija se vraća Šomurodov (biće na klupi), ali su se povrediti Petanja i Pavoleti. Ranijeri razmišlja da izvede na teren formaciju koju smo videli protiv Napolija 4-2-3-1, sa Nandezom u ulozi desnog beka, dok bi trio Jankoto, Gaetano i Luvumbo igrali iza leđa Lapadule.

EMPOLI (3-4-2-1): Kaprile - Ismajli, Valukijevič, Luperto - Đazi, Marin, Maleh, Kakače - Kambijagi, Kančelijeri - Čeri (Nijang)

KALJARI (4-2-3-1): Skufet - Nandez, Mina, Dosena, Auđelo - Makumbu, Dejola - Jankto, Gaetano, Luvumbo - Lapadula


----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.comDovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------


SERIJA A – 27. KOLO

Petak

Lacio - Milan 0:1 (0:0)

/Okafor 88/

Subota

Udineze - Salernitana 1:1 (1:1)

/Kamara 45+3 - Čauna 10/

Monca - Roma 1:4 (0:2)

/A. Karboni 87 - Pelegrini 38, Lukaku 42, Dibala 63, Paredes 82 penal/

Torino - Fjorentina 0:0

Nedelja

12.30: (2,30) Verona (3,45) Sasuolo (3,30)

15.00: (2,15) Empoli (3,30) Kaljari (3,50)

15.00: (2,35) Frozinone (3,50) Leče (3,20)

18.00: (2,05) Atalanta (3,50) Bolonja (4,00)

20.45: (2,45) Napoli (3,10) Juventus (3,15)

Ponedeljak

20.45: (1,25) Inter (5,70) Đenova (13,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ADušan VlahovićViktor OsimenAtalantaJuventusNapoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara