Nedelja u Seriji A: Vlahovićeva borba sa Osimenom, Milan u Bergamu sanja Ančelotijev start

ned. 03.10.21. | 11:59

Niko ne zna kako će se Roma snaći protiv Empolija posle iscrpljujućeg puta u Ukrajinu

(Od stalnog dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Vatreno veče u Seriji A ove nedelje. Prštaće sve u Firenci i Bergamu. Napoli i Milan su pozvani da odgovore na pobedu Intera protiv Sasuola dok Fjorentina i Atalanta žele da zadrže priključak sa timovima iz vrha tabele. Roma protiv Empolija na papiru ne bi trebalo da ima većih problema, međutim prikazana igra na terenu u prvim kolima upozorava da toskanski tim neće biti lak zalogaj za Đalorose koji će imati ponovo veliku podršku s tribina. Trener Verone Igor Tudur se uzda u Ivana Ilića i Darka Lazovića u meču sa Specijom za drugu pobedu svog tima u ovoj sezoni.

ATALANTA -MILAN (20.45)

Milan je tim sa kojim je Atalanta odigrala najviše nerešenih utakmica u Seriji A - čak 42. Polovina mečeva u poslednjih šest sezona je završena remijem. Od dolaska na klupu Boginje, Đan Pjero Gasperini je uspeo samo jednom da pobedi Rosonere u Bergamu. Trijumf koji će ostati upamćen jer je obeležen rezultatom 5:0, po propuštenim šansama mogao je da bude i dvocifren.

Milan je u prilici da ponovi svoj najbolji start u sezoni u ovom veku: ako osvoji tri boda večeras imaće 19 bodova posle sedam kola, kao kada je u sezoni 2003/2004 osvojio pretposlednji skudeto sa Karlom Ančelotijem na klupi.

Domaći tim je prilično oslabljen jer je ostao bez oba krila: posle Hatebora, povredio sa ozbiljnoi Gosens. I Holanđanin i Nemac će se vratiti na teren krajem godine. To praktično znači da Atalanta nema alternative za Zapakostu i Mehlea, što na duge staze može da bude problem. Zapakosta igra u životnoj formi, kao u najboljim danima u Torinu, ali je pitanje koliko mogu on i Danac da izdrže u ritmu utakmica svaka tri dana koja ih očekuje posle oktobarske pauze. Ohrabrujuća vest za Gasperinija je povratak Murijela na teren protiv Jang Bojsa u Ligi šampiona. Kolumbijac je pokazao da je već u solidnoj formi i da će moći da bude korisno oružje u drugom polovremenu.

Prema najavama iz Zingonije u napadu bi trebalo da bude potvrđen trio: Pesina, Malinovski, Zapata. Evenutalno iznenađenje bi mogao da bude Iličić koji po nepisanom pravilu protiv Milana pruža odlične partije, zbog čega je dugo i bio na nišanu Paola Maldinija i Rikija Masare u prethodnom prelaznom roku.

Stefano Pioli je branio iz sve snage Franka Kesija od kritika za problematičan start sezone na jučarašnjoj konferenciji za novinare, ali će ga, po svoj prilici, ostaviti na klupi ove večeri. Naime, Benaser je bio među najboljima ako ne i najbolji na meču sa Atletiko Madridom dok je Sandro Tonali u konstantnom usponu forme. U tim se vraća Kjaer, i trebalo bi da vidimo prvi put u Seriji A u ovoj sezoni tandem Kjaer-Tomori ispred golmana Menjana. U špicu nadapa će igrati Ante Rebić pošto se Olivije Žiru i dalje nije u stopostotnoj fizičkoj pripremljenosti, malo zbog preležanog Kovida-19, malo zbog njegovih hroničnih problema sa leđima.

Dobar deo italijanske javnosti je zainteresovan da vidi kakva će biti reakcija igrača Milana posle bolnog poraza od Atletika u Ligi šampiona i koliko je posledica, fizičkih i psihičkih, ostavio taj meče na Piolijev sastav.

Rosoneri u Bergamu ne mogu da računaju na Ibrahimovića, Krunića, Bakajokoa, njih trojica će se vratiti na teren posle pauze, dok je Florenci u autu barem mesec dana zbog operacije.

ATALANTA 3-4-2-1: Muso - Toloi, Demiral, Palomino - Zapakosta, De Ron, Frojler, Mehle - Pesina - Malinovski, Zapata

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Kjaer, Tomori, Ernandez - Tonali, Benaser - Salemakers, Diaz, Leao - Rebić

FJORENTINA - NAPOLI (18.00)

Na poslednjih 12 mečeva na Artemio Frankiju između dva tima Fjorentina je pobedila samo jednom Napoli i to baš kad je bilo najbolnije za Azure: u proleće 2018. godine u finišu trke za skudeto. Taj poraz od 3-0 je bio početak kraja snova Napolija o trećem skudetu.

Fjorentina je u ovom prvenstvu tri puta igrala sa timovima koji predstavljaju Italiju u Evropi ostvarivši jednu pobedu (protiv Atalante) i dva poraza (Roma i Inter). Na drugoj strani, Napoli je imao samo jedan meč visoke tenzije na startu prvenstva, protiv Juventusa uknjiživši tri boda.

Lučano Spaleti nikada nije počeo šampionat sa šest pobeda, a samo jednom je završio ciklus od sedam partija na startu prvenstva bez poraza, bilo je to u prvoj sezoni na klupi Intera (šest pobeda i jedan remi).

Današnji meč će biti u znaku velikog dvoboja Dušana Vlahovića i Viktora Osimena, dva najučinkovitija mlada napadača u Seriji A. Centarfor Fjorentine je do sada postigap u ovoj sezoni šest golova (četiri u Seriji A i dva u Kupu Italije) dok je napadač Napolija zatresao sedam puta mrežu (četiri u Seriji A i tri u Ligi Evrope). Vlahović je dve godine mlađio od Osimena i ima raznovrsniji repertoar golgeterskih sposobnosti, postiže golove, levom i desnom nogom, glavom, dok Osimen gotovo uvek završin udarac daje desnicom, ali je brži i bolji dribler od srpskog asa.

Trener Ljubičasti VInčenco Italiano se oslonio na kičmu tima koja polazi od golmana Drongovskog, preko Milenkovića i Bonaventure do Vlahovića. Njih četvorica, ako nemaju problema sa zdravljem i kartonima, igraju uvek, dok svi ostali mogu da budu zemenjeni.

U tim Ljubičastih se vraća Niko Gonzales koji je izdržao suspenziju zbog crvenog kartona protiv Intera, dok će u odbrani biti baraž između Kvarte i Igora za mesto pored Milenkovića dok su Pulgar i Toreira konkurenti za ulogu režisera igre. Takođe Kaljehon je u prednosti nad Sotilom i najverovatnije će stati na crtu svojim bivšim klupskim drugovima od prvog minuta. Jedini igrač na koga Italiano ne može da računa je Kastrovili.

Od Napolija se očekuje da reaguje posle poraza od Spartaka iz Moskve na “Maradoni” u Ligi Evrope. U svojoj karijere Spaleti nije uvek najbolje prevazilazio neočekivan poraze i trebalo mu je previše vremena da ih svari. 

U Firenci se vraćaju u tim od prvog minuta Ospina, Rahmani, Angisa i Osimen. Na klupi će biti Mertens, Deme i Gulam, tako da je samo Lobotka ostao na listi povređenih igrača. Spaleti ima samo dve nedoumice oko sastava: Elmas ili Zjelinski na sredini terean i Lozano ili Politano na desnom krilu.

Priča o kapitenu Lorencu Insinjeu može da uzburka vode u svlačionici Napolija jer se priča da bi Čelsi mogao da zakuca na vrata sa pozamašnom ponudom za reprezentativca Italije i da ga odvede u London već u januaru.

FJORENTINA 4-3-3: Drongovski - Odriozola, Milenković, Igor, Biragi - Bonaventura, Pulgar, Dankan - Kaljehon, Vlahović, Gonzales

NAPOLI 4-3-3: Ospina - Di Lorenco, Rahmani, Kulibali, Mario Rui - Fabijan Ruiz, Angisa, Zjelinski - Lozano, Osimen, Insinje

ROMA - EMPOLI (18.00)

Roma je apsolutni favorit na večerašnjem meču sa Empolijem i pored toga što su Toskanci nanizali dve pobede zaredom u šampionatu. Istorija kaže da Empoli nikada nije osvojio tri boda na Olimpiku protiv Rome, štaviše izbegao je poraz samo dva puta na 13 okršaja.

Navijači Rome su ponovo pokupovali sve karte u prodaji ( u Italiji i dalje važi dozvola za popunjenost stadiona samo do 50 odsto kapaciteta), biće ih preko 30 hiljada na stadionu. Na startu sezone samo su navijači Intera brojniji na tribinama San Sira na startu sezone od Rominih u Seriji A, što je još jedan dokaz da efekat Murinjo proizvodi efekte. Eklatantan primer je Lacio koji je imao samo pet hiljada navijača na Olimpiku proitv Lokomotiv Moskve i pored dobijenog derbija u nedelju.

Roma se vratila iz Ukrajine u petak ujutru u u Večni grad i praktično nisu mogli da odrade nijedan trening kako treba do meča sa Empolijem. Jedan od najvećih problema na startu šampionata za Murinja je veliki broj šansi i udaraca na gol Rui Patrisija koji dopuštaju igrači Đalorosih.

Zvuči neverovatno podatak da je Roma pretrpela više udaraca u okvir svog gola u prvih šest kola (28) nego Empoli (25). I pored tog podatka, Murinjo je orjentisan da potvrdi u odbrani Mančinija i Ibanjeza, mada nije isključeno da Smoling bude malo iznenađenje u poslednjem momentu.

Jedina sigurna novina u timu Đalorosih bi trebalo da bude Darboe. Mladi Gambijac je položio ispit u Ukrajini i odmeniće Kristantea koji je isceđen kao limun, ali i zato što bi ga žuti karton protiv Empolija koštao meča sa Juventusom koji čeka Romu posle pauze u oktobru.

Današnja utakmica će biti prilika da se pozdravi i proslavi poptis Lorenca Pelegrinija na novi ugovor sa Romom do 2026. godine koji će mu doneti platu od 4.000.000 evra plus bonusi. Takođe se priželjkuje žestok odgovor, u pozitivnom smislu, Nikoloa Zaniola na odluku Roberta Mančinija da ga ne pozove pod nacionalnu zastavu za finalni turnir Lige nacija.

Empoli ne može da računa samo na Ismajilija i Damijanija. U napadu bi trebalo da dobiju prednost Pinamonti i Di Frančesko u odnosu na Kutronea i Mankuza. Najviše se očekuje od Bajramija, mladog Albanca rođenog u Švajacarskoj koji je jedno od najuverljivijih otkrića starta sezone.

ROMA 4-2-3-1: Rui Patrisio - Karsdorp, Mančini, Ibanjez (Smoling), Vinja - Veretu, Darboe - Zaniolo, Pelegrini, Mhitarjan - Abraham

EMPOLI 4-3-1-2: Vikario - Stojanović, Romanjoli, Viti, Markica - Has, Riči, Zurkovski - Bajrami - Pinamonti, Di Frančesko

VERONA - SPECIJA (15.00)

Verona je samo jednom izgubila na svom stadionu od Specije uz deset pobeda i pet remija. Trener tima iz Veneta Igor Tudor je regenerisao tim posle početna tri poraza koja su koštala otkaza Euzebija Do Frančeska. Verona je osvojila pet bodova u poslednja tri susreta, ali je ostalo malo gorčine u ustima Tudorovih fudbalera jer su ispustili duplu prednost i remizirali na gostovanjima sa Salernitanom i Đenovom posle pobede nad Romom.

Svi igrači Verone su na raspolaganju i Tudor će imati slatke muke da izabere početnu jedanaestoricu. U napadu su Simeone, Kalinić i Lazanja kandidati za jedno mesto u špicu napada dok bi Barak i Kaprari trebalo da budu sigurni starteri. Na sredini terena Ivan Ilić se izborio u veoma jakoj konkurencij za status startera dok se Tameze, Besa i Ongla bore za preostalo mesto. Faraoni i Lazović su nedodirljivi na krilima.

Za razliku od Verone, Specija ima čak osam igrač van stroja (Agudelo, Sala, Koli, Sena, Reca, Mađore, Kovalenko i Erilić). Tim Tijaga Mote je pružio odlične partije i otpor Juventusu i Milanu, bio je nadomak i osvajanja bodova protiv blazoniranih protivnika, ali je ostao praznih šaka.

Sva četiri boda u ovoj sezoni Specija je osvojila na gostovanjima, protiv Kaljarija i Venecije i jedini meč na kome su igrači iz Ligurije imali loš dan bio je onaj protiv Lacija. Protiv Verone, imajući u vidu odstustvo Mađorea i Sale, Mota bi mogao da pređe na formacijsku postavku 4-2-3-1.

VERONA 3-4-2-1: Montipo - Davidovič, Ginter, Manjani (Kazale) - Faraoni, Tameze, Ilić, Lazović - Barak, Kaprari - Simeone

SPECIJA 4-2-3-1: Zoet - Amijan, Hristov, Nikolau, Bastoni - Burabija, Ferer - Antist, Verde, Đazi - Enzola (Manaj)

SERIJA A – 7. KOLO

Petak

Kaljari - Venecija 1:1 (1:0)

/Balde 19 - Busio 90+2/

Subota

Salernitana - Đenova 1:0 (0:0)

/Đurić 65/

Torino - Juventus 0:1 (0:0)

/Lokateli 86/

Sasuolo - Inter 1:2 (1:0)

/Berardi 22 penal - Džeko 58, Martinez 78 penal/

Nedelja

12.30 (3.25) Bolonja (3.50) Lacio (2.30)

15.00 (2.25) Sampdorija (3.40) Udineze (3.45)

15.00 (1.75) Verona (3.80) Specija (5.20)

18.00 (3.80) Fjorentina (3.60) Napoli (2.05)

18.00 (1.48) Roma (4.60) Empoli (7.50)

20.45 (2.30) Atalanta (3.50) Milan (3.25)




tagovi

Dušan VlahovićViktor OsimenNikolo ZanioloRobin GosensRuslan MalinovskiŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara