Markus Tiram (Reuters)
Markus Tiram (Reuters)

Nekad Šalke, danas Menš: Skoro 80.000.000 evra gubitka na besplatnim transferima od letos

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.04.23. | 18:10

Sjajni fudbaler odlaze iz Menhengladabaha ovog leta za džabe

Godinama unazad je Šalke sinonim lošeg poslovanja u nemačkom fudbalu što se na kraju odrazilo na rezultate i vrednost nekada ozbiljnog kluba koji je konkurisao za trofeje u nemačkom fudbalu, osvajao evropske pehare i igrao polufinale Lige šampiona.

Oličenje Šalkeove propasti je bila užasna transfer politika. Klub su bez obeštećenja kao slobodni igrači napuštali Leon Gorecka (Bajern), Žoel Matip (Liverpul), Maks Majer (Kristal Palas), Sead Koalšinac (Arsenal), Aleksander Nibel (Bajern), Erik Maksim Šupo Moting (Stouk), Kevin Kuranji (Dinamo), Hamit Altintop (Bajern)... Retko kojem klubu se desilo da takve igrače izgubi za džabe jer nije bio sposoban da ispregovara prodaje ili nove ugovore.

Izabrane vesti

Ali u poslednje vreme i Borusija Menhengladbah kao da je krenula Šalkeovim stopama. Letos je izgubila Matijasa Gintera za džabe čija vrednost je bila makar 20.000.000 evra, a narednog leta će na isti način izgubiti trojicu igrača čija ukupna tržišna vrednost u ovom trenutku iznosi makar 60.000.000 evra.

Nakon što je dugogodišnji kapiten Lars Štindl saopštio da će na kraju sezone napustiti klub kada mu istekne ugovor, stiglo je još loših vesti za navijače Menša. Ako se za veterana Štindla (34) može reći da i nije nenadoknadiv gubitak, za odlaske Markusa Tirama i Ramija Bensebainija važi suprotno.

„Bili smo u otvorenoj komunikaciji sa obojicom i jasni su nam njihovi planovi. Šteta je što neće da produže ugovore je smo jedni drugima dali mnogo u sportskom smislu otkom prethodne četiri godine. Naša strategija prethodnih godina je uvek bila da dovodimo talentovane igrače, razvijamo ih i u nekom trenutku ih pustimo da idu dalje. Ne možemo da ih večno zadržavamo. Naravno, bilo bi idealno kada bi na njihovim odlascima zaradili velika obeštećenja i nije dobro kada nam se dese slučajevi kao ovi“, rekao je Borusijin direktor Roland Virkus.

Markus Tiram je najbolji i najvredniji igrač Borusije. Procene su da u ovom trenutku na tržištu vredi između 35.000.000 i 40.000.000 evra. Došao je iz Gengana pre četiri godine za 9.500.000 evra i razvio se u udarnu iglu Borusije a postao je i reprezentativac Francuske. Mnogi veći i bogatiji klubovi su se interesovali za njega u prethodnim prelaznim rokovima ali Borusija nije želela da ga proda. Rizikovala je i izgubila. Pogotovo što ni u rezultatskom smislu nije dobila mnogo u ovoj sezoni. Sada Tiram odlazi za džabe a zainteresovani su Mančester Junajted, Inter i Čelsi.

Slična je situacija i sa alžirskim levim bekom Ramijem Bensebainijem. Došao je istog leta kada i Tiram za 6.500.000 evra iz Rena i vrlo brzo se afrimisao među najbolje igrače Bundesligi na svojoj poziciji. I on je odbio produžetak saradnje i može da bira gde će od leta. Trenutno najveće interesovanje pokazuju Borusija Dortmund i Atletiko Madrid.

Urkos tome što će besplatnim odlascima klubu naneti finansijsku štetu, rukovodstvo Borusije Menhengladbah apeluje na navijače da Tirama i Bensabinija na kraju sezone isprate dostojanstveno i sportski jer su igrama na terenu to zaslužili i zadužili klub. 


tagovi

Markus TiramLetnji prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara