Stadion Šalkea Feltins arena (©AFP)
Stadion Šalkea Feltins arena (©AFP)

Neki novi Šalke: Preživljavanje bez Rusa, trener koji neće da bude šef…

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.04.22. | 13:45

Tim iz Gelzenkirhena pokušava da se vrati u Bundesligu, a u petak od 18.30 časova će pokušati protiv Dinama u Drezdenu da veže treći uzastopni trijumf u Cvajti

Još pre godinu dana se znalo da je vreme za velike rezove u Šalkeu. Polufinalista Lige šampiona u sezoni 2010/2011 je još 1. aprila prošle godine bio prežaljen, znalo se da će posle pune tri decenije da ispadne iz bundesligaškog društva. Već nekoliko sezona u nazad su se u Gelzenkirhenu videli simptomi lošeg rukovođenja klubom, nije se sprečilo, pa sada mora da se leči. Možda oporavak neće biti dug, lako može da se desi da već sledeće sezone Šalke zaigra u Bundesligi, ali svakako to više neće biti oni Rudari zbog kojih se tresao 2015. godine Real Madrid i pred kojim su pre toga padali Arsenal, Inter, Lion, Benfika…

Šalke je letos napokon promenio rukovodstvo, mada je to morao mnogo ranije da uradi. Za sportskog direktora je postavljen Ruven Šreder, a on je zasukao rukave i potpuno renovirao čitav prvi tim. Otišlo je 34 fudbalera, na njihovo mesto su došla 23 nova igrača. Od transfera je u kasu ušlo 41.300.000 evra, od toga je samo 2.150.000 evra uloženo u pojačanja. Obeštećenje je plaćeno samo za Mariusa Bultera (Union Berlin), Viktora Paisona (Darmštat) i Reingolda Ranftla (LASK).

Izabrane vesti

Dobro je da je bilo te finansijske injekcije, jer je Šalke potpuno neočekivano ostao bez glavnog izvora prihoda. Sve uspehe poslednjih decenija nemački klub je temeljio na ruskoj kompaniji Gasprom, koja je kroz ulaganja u Šalke popravio raspoloženje Nemaca za izgradnju „severnog toka“.

Sam uspon Šalkea je indirektno politička stvar, pa je logično da takav bude i njegov pad. Zbog rata u Ukrajini, pod pritiskom javnosti je Šalke morao da prekine sponzorski ugovor sa Gaspromom. Ne samo da je preko noći ostao bez sigurnih para, nego će još morati da plaća „penale“ za raskid ugovora. Pomoćiće mu malo nemačka vlada oko toga, već je dobio novog sponzora, ali ništa od toga ne liči na dugoročno rešenje.

18.30: (4,40) Dinamo Drezden (3,50) Šalke (1,85)

Nisu ni fudbaleri mogli da ostanu imuni na dešavanja oko Gasproma, videlo se to i u njihovim rezultatima. Remi sa Karlsrueom (1:1), pa poraz od Hanze (4:3) zapretili su da udalje Šalke od neke od prve dve pozicije u Cvajti, koje vode direktno u viši rang. Došlo je do smene trenera Dimitrosa Gramozisa, a posle toga su zabeležena dva trijumfa nad timovima sa donjeg dela tabele, Ingolštata (3:0) i Hanovera (2:1). Tu seriju će probati da nastavi Šalke u petak od 18.30 časova protiv Dinama iz Drezdena, još jednog tima koji se bori za opstanak.

Šalke se nalazi u specifičnoj, teškoj situaciji, ne samo zbog finansijskih problema. Konkurencija u Cvajti je ozbiljna, Sankt Pauli i Verder su se odvojili na vrhu tabele, imaju po četiri boda više od Šalkea, a između vodećeg dua i tima iz Gelzenkirhena se nalazi i Darmštat. Sa bodom više od Šalkea, na poziciji koja vodi u plej-of protiv 16-plasiranog tima iz Bundeslige.

Uz sve to, Nirnberg je u odličnoj formi, u velikom je naletu i ima bod manje od Šalkea. Ne zaostaje previše ni Hamburger, od kojeg se očekuje da prekine lošu formu i vrati se u borbu za povratak u elitu.

Zanimljivo je i to da od odlaska Gramozisa Šalke praktično nema šefa stručnog štaba. Odnosno, ima ga, Mihael Biskens je zvanično preuzeo tu ulogu do kraja sezone. Međutim, uz zanimljiv zahtev – tražio je da se od leta preseli na funkciju asistenta, a da se angažuje neko drugi za šefa stručnog štaba. Biskens je bio asistent Šalkea od 2019. godine pa sve do sada i očigledno da mu ta uloga prija mnogo više nego da bude glavni, u centru pažnje.

Plavi iz Gelzenkirhena do kraja prvenstva imaju težak raspored, pogotovo u samom finišu. U poslednja četiri kola će redom odmeriti snage sa Verderom, Sandhauzenom, Sankt Paulijem i Nirnbergom.

Ukoliko Šalke ne bude uspeo da se vrati odmah u Bundesligu, preti mu Hamburgerova sudbina. Biće to još veći udarac u kasu, sastav će se dodatno osuti, a onda neće biti iznenađenje ako veže četiri ili više sezona u Cvajti kao HSV. Zbog svega toga, „male“ utakmice poput ove u Drezdenu mogle bi da budu ključne za budućnost petostrukog prvaka Nemačke.

------------------------------

Sve utakmice Primeire možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

NEMAČKA 2 – 28. KOLO

Petak

18.30: (2,50) Ingolštat (3,30) Aue (2,85)

18.30: (4,40) Dinamo Drezden (3,50) Šalke (1,85)

Subota

13.30: (1,95) Darmštat (3,60) Kil (3,80)

13.30: (1,80) Hamburger (3,60) Paderborn (4,60)

13.30: (2,25) Hanover (3,30) Regensburg (3,25)

20.30: (2,95) Hanza (3,35) Sankt Pauli (2,40)

Nedelja

13.30: (2,35) Hajdenhajm (3,35) Nirnberg (3,05)

13.30: (2,70) Karlsrue (3,25) Fortuna Dizeldorf (2,65)

13.30: (1,42) Verder (4,50) Sandhauzen (7,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

CvajtaŠalkeDinamo Drezden

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara