Kjogo Furuhaši, glavni razlog zašto se Seltik okrenuo toliko japanskom tržištu (©Reuters)
Kjogo Furuhaši, glavni razlog zašto se Seltik okrenuo toliko japanskom tržištu (©Reuters)

Neki novi Seltik, na japanski pogon, traži kako da smanji minus za Rendžersom

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.01.22. | 10:24

Prvi rival Kelta u 2022. godini, u okviru 21. kola Premijer lige, biće Hibernijan (ponedeljak, 20.45)

Dugo nismo pisali o škotskom fudbalu, pa je početak 21. kola Premijer lige idealna prilika da napravimo presek. Posle nešto više od pola šampionata Glazgov Rendžers vodi sa šest poena više od Seltika, a zeleno-beli imaju priliku da barem na jedan dan smanje tu razliku, ukoliko savladaju u ponedeljak od 20.45 časova Hibernijan.

Kao što je već poznato, u Premijer ligi će biti odigrano tri kruga ligaškog dela, odnosno 33 kola, posle čega će prvenstvo da bude podeljeno na plej-of i plej-aut. To znači da će se šest najboljih ekipa sastati međusobno još jednom, bez podele bodova, i zaključno sa 38. kolom biće proglašen šampionat.

Izabrane vesti

Dakle, ima još mnogo da se igra, pa je rano donositi bilo kakve konkretne zaključke. Ipak, svi već dobro znate da su Rendžers i Seltik za Škotsku ono što su Crvena zvezda i Partizan u Srbiji, tako da svaki poen koji neko od ova dva velikana iz Glazgova izgubi može da se smatra malom katastrofom.

Upravo jednu takvu imao je Seltik u pretposlednjem kolu jesenje polusezone, pošto je 22. decembra odigrao 0:0 na gostovanju Sent Mirenu. Rendžers je to iskoristio, pobedom nad Dandi Junajtedom je povećao razliku, a potom su oba tima slavili na poslednjim utakmicama u 2021. godini – Policajci nad Sent Mirenom (2:0), Seltik nad Sent Džonstonom, (3:1).

20.45: (1,35) Seltik (5,00) Hibernijan (9,00)

Zanimljiva je procena struke u zeleno-belom delu Glazgova da bi minus mogli da nadoknade pojačanjima iz Azije. Angažovana su u januaru trojica Japanaca.

Iz šampiona Kavasakija Frontejla za 1.500.000 evra je angažovan vezista Reo Hatate. Ovaj 24-godišnji fudbaler je prošle sezone odigrao 38 utakmica u svim takmičenjima, postigao šest golova i zabeležio tri asistencije. Takođe, nastupao je na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde je Japan bio četvrti, pošto je u borbi za bronzu poražen od Meksika sa 3:1.

Za isti novac, ali u nešto drugačijem aranžmanu, stigao je u Seltik i Hatateov vršnjak Daizen Maeda. Krilni napadač će provesti najpre šest meseci u Škotskoj kao pozajmljeni igrač Jokohame Marinos, ali se Seltik ugovorom obavezao da ga na leto otkupi za 1.500.000 evra. Takvim dogovorom je samo osigurano da se Maedi ne povećava plata još šest meseci.

Treće japansko pojačanje je najstarije i najpoznatije u evropskim okvirima, 25-godišnji centralni vezista Josoke Ideguči. Reprezentativac Zemlje izlazećeg sunca je prvi kontakt sa Starim kontinentom imao 2018. godine, kada ga je iz Gamba Osake uzeo Lids za 560.000 evra. Posle pozajmica u španskoj Leonesi i nemačkom Grojter Firtu, vratio se Ideguči u Japan, a sada će ponovo da se okuša na Ostrvu. Gamba Osaka je na njemu sada zaradila još 760.000 evra.

Pored Japanaca, pomalo neopaženo je Seltik doveo ovog januara i mladog napadača iz Republike Irske, Džonija Kelija. Ovaj 18-godišnjak je koštao zeleno-bele 150.000 evra, koliko je uplaćeno na račun Slajgo Roversa, što je za poluamatersku irsku ligu vrlo pristojan novac.

Biće zanimljivo videti da li će neko od ovih pojačanja dobiti šansu protiv Hibernijana. Pogotovo to važi za Maedu, čija se direktna konkurencija za krilnu poziciju Portugalac Žota oporavio od povrede nešto brže nego što se očekivalo, pa takođe konkuriše za današnji meč.

Seltik je na prva dva meča ove sezone savladao već Hibernijan, i to kao gost. Najpre u oktobru u prvenstvu sa 3:1, a zatim i u Liga kupu 19. decembra sa 2:1. Na oba meča presudio je jedini japanski starosedelac u Glazgovu Kjogo Furuhaši, u prvom meču sa jednim, a u drugom sa dva pogotka.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SV

AKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU


Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

ŠKOTSKA 1 – 21. KOLO

Ponedeljak

20.45: (1,35) Seltik (5,00) Hibernijan (9,00)

Utorak

20.45: (6,25) Aberdin (4,00) Glazgov Rendžers (1,55)

20.45: (2,65) Dandi Junajted (3,00) Sent Miren (2,90)

20.45: (1,55) Harts (3,80) Sent Džonston (7,00)

20.45: (2,10) Livingston (3,10) Dandi (3,90)

20.45: (2,55) Ros Kaunti (3,10) Madervel (2,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Škotska 1SeltikHibernijanGlazgov Rendžers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara