Fudbaleri Mamelodi Sandaunsa (©AFP)
Fudbaleri Mamelodi Sandaunsa (©AFP)

Nema jačih od "Brazilaca", sa zvezdama "Fudbal menadžera" kreću u odbranu trona

Vreme čitanja: 6min | pet. 20.08.21. | 10:53

Mamelodi Sandaunsi imaju osvojenih titula u Južnoj Africi koliko svi ostali prvoligaši zajedno. U pohod na novu, petu uzastopnu kreću u petak od 17 časova protiv Bena Mekartija i njegovog Amazulua

Fudbalsko prvenstvo Južne Afrike nije najjače i najkvalitetnije na Crnom kontinentu, ali je verovatno najpopularnije izvan njega. Dobra promocija, činjenica da ga „guraju“ i na popularnim video-igricama poput „Fudbal menadžera“ ili „FIFA“, dovela je do toga da su za pojedine zvezde tamošnje lige čuli i u Evropi ili Severnoj Americi. Premijer liga Južne Afrike se ovog leta probila na peto mesto na rang-listi na kontinentu, a Marokanci, Egipćani, Tunišani i Alžirci, koji imaju bolja takmičenja, trebalo bi da porazmisle o marketingu. Ljubitelje tamošnjeg fudbala svakako će obradovati vest da ovog petka počinje nova, 26. sezona šampionata Južne Afrike.

Prvenstvo otvara duel dva najbolja tima iz prošle sezone, aktuelnog šampiona Mamelodi Sandaunsa i viceprvaka Amazulua. Taj meč je na programu od 17 časova.

Izabrane vesti

17.00: (1,65) Mamelodi Sandauns (3,45) Amazulu (5,50)

Prvak koji nosi nadimak Brazilci, zbog boja dresa koje podsećaju na najbolju južnoameričku reprezentaciju, najtrofejniji je tim Južne Afrike. Osvojio je 11 titula, od čega su poslednje četiri uzastopne, a uz to je dodao i pet trofeja nacionalnog kupa.

Sandaunsi su uz Orlando Pajretse jedini tim koji je osvojio afričku Ligu šampiona. To je uspeh koji su napravili 2016. godine, čak 18 sezona posle pomenutog tima iz Johanesburga.

Mamelodi je klub iz istoimenog grada, koji je vremenom postao deo Cvane metropolisa. To znači da se sjedinio sa još nekoliko obližnjih gradova u jedno veliko naselje. Konkretno, u ovom slučaju je ono nastalo tako što se najviše širila Pretorija, tako da ćete često da čujete kako je Mamelodi Sandauns iz tog grada, mada to tehnički nije potpuno tačno. Cvane je prema, sada već zastarelom popisu iz 2011. godine, tada brojao oko 3.000.000 stanovnika, a sama Pretorija prema popisu iz 2018. oko 2.400.000 stanovnika.

Pretorija (©Shutterstock)Pretorija (©Shutterstock)

Mamelodi ima 11 titula, koliko svi ostali klubovi koji se trenutno takmiče u Premijer ligi zajedno. Orlando Pajretsi i Kajzer Čifsi su bili po četiri puta prvaci, a Supersport Junajted u tri navrata. Preostale tri titule raspodelili su sadašnji drugoligaš Santos i dva kluba koji su se u međuvremenu ugasili, Mening Rendžers i Bidvest Vits.

Kostur prvog tima Mamelodi Sandaunsa čine domaći igrači koje fanovi pomenutih igrica sigurno dobro poznaju, kao jeftina, a kvalitetna pojačanja. Kapiten je 36-godišnji vezista Hlomfo Kekana, a tu su još i Sibusiso Vilakazi, Andile Jali, Rivaldo Koece, Kermit Erasmus, Mosa Lebusa, Temba Cvane… Uglavnom su oni veterani sa velikim brojem nastupa u reprezentaciji Južne Afrike.

Uz njih Sandauns ima i najviše stranaca u ligi, čak 10, a većina naravno su Afrikanci. Međutim, žuti dres su zadužili i pravi Brazilac Rikardo Nascimento, nekadašnji štoper Astre, Portimonensea i Moreirensea, kao i dva Urugvajca, Gaston Sirino i Maurisio Alfonso. Sirino je došao još 2018. godine iz Bolivara, do sada je odigrao 104 meča za Mamelodi i zabeležio je učinak od 19 golova i 27 asistencija. Godinu i po dana posle njega stigao mu je sunarodnik Alfonso, iz Alijaca Lime. Za sada se on nije pokazao kao pojačanje, odigrao je 22 meča i postigao je samo šest golova. Premalo za inostranog napadača.

Zato je ovog leta angažovan novi centarfor, plaćen 700.000 evra. Iz rumunskog Sepsija stigao je reprezentativac Slovačke Pavel Šafranko, koji je tako postao peti najskuplje plaćeni fudbaler Mamelodi Sandaunsa. Rekorder je nekadašnji štoper Mbulelo Mabizela, plaćen 900.000.

Beni Mekarti (©AFP)Beni Mekarti (©AFP)

Prošle sezone je Mamelodi imao 13 bodova više od Amazulua, a ta dva tima će igrati u Ligi šampiona ove sezone. Amazulu je bio veliko iznenađenje, trener Beni Mekarti, nekadašnji centarfor Porta i Blekberna, sklopio je odličnu ekipu koja je odigrala najbolju sezonu u klupskoj istoriji. I dalje tim iz Durbana čeka na svoj prvi trofej, a zvezde tima su zambijski ofanzivac Agustin Mulenga i štoper iz Malavija Limbikani Mzava. Tokom leta su stigla dvojica igrača Kajzer Čifsa, Kgotso Moleko i Filani Zulu, koji su prošle sezone igrali u finalu Lige šampiona. Zato bi Amazulu mogao da bude ponovo konkurentan za vrh, mada teško da iko može da parira Mamelodiju.

Kajzer Čifsi su aktuelni vicešampioni Afrike, ali zato su prošlu sezonu završili na očajnoj osmoj poziciji. Zabeležili su samo osam pobeda u prvenstvu, dugo su strepeli čak i za opstanak, ali su zato u elitnom takmičenju pravili čuda. Posle grupne faze, u četvrtfinalu su posle velike drame eliminisali Simbu iz Tanzanije. U Johanesburgu su trijumfovali sa 4:0, a zatim se u gostima jedva spasili, poraženi su sa 3:0.

U polufinalu ih je sačekala Vidad Kazablanka, marokanski velikan je bio apsolutni favorit u tom dvomeču. Uputio je Vidad čak 45 šuteva za tih 180 minuta, konstantno je vršio pritisak, ali jedan kontranapad u prvom meču, dobar centaršut i sjajna realizacija srpskog napadača Samira Nurkovića bili su dovoljni za pobedu. Posle toga su Čifsi u finalu ipak udarili na prejak tim, branioca trofeja Al Ahli, koji je lako trijumfovao sa 3:0.

Samir Nurković protiv Simbe (©AFP)Samir Nurković protiv Simbe (©AFP)

Kajzer Čifsima je definitivno mesto u vrhu lige, a taj plasman će napasti sa škotskim stručnjakom na klupi, Stjuartom Beksterom. Nekadašnji selektor Južne Afrike i Finske je angažovan neposredno pre finala Lige šampiona, zamenio je Gavina Hanta. Bekster je povratnik u klub, vodio je Čifse od 2012. do 2015. godine, na ukupno 110 utakmica. Dva puta je bio prvak države sa njima.

Nurković je i dalje u Čifsima, baš kao i nekadašnji napadač Crvene zvezde Bernard Parker. Tu su od veterana i Erik Matoho, Kama Bilijat, Itumeleng Kune… Svi su oni starosedeoci u južnoafričkom fudbalu. Od stranaca pored Nurkovića tu su samo još Kolumbijac Leonardo Kastro, Tedi Akumu iz Kenije i Lazarus Kambole iz Zambije.

Među favoritima za trofej standardno se nalaze i Orlando Pajretsi, koji su tri dana pre početka prvenstva neočekivano ostali bez trenera. Kao grom je grunula u Johanesburgu vest da je nemački strateg Josef Cinbauer podneo ostavku posle dve i po godine. Bivši strateg Hamburga je kao razlog naveo porodične probleme, mada se spekuliše da je Nemac digao sidro jer su pojedinci u klubu nezadovoljni njegovim radom posle sezone u kojoj nije uspeo da se plasira u Ligu šampiona. Orlando je ove godine osuđen da igra Kup Konfederacija.

Gabadinjo Mango (©AFP)Gabadinjo Mango (©AFP)

Na premijeri u subotu protiv Stalenboša ekipu će da vodi Cinbauerov pomoćnik Fadlu Dejvis.

Moramo da iskoristimo ono što imamo. Bez Josefa smo održali do sada dva treninga i imaćemo još dva do meča, za sada grupa radi fantastično. Procenićemo gde se igrači nalaze mentalno, fizički, taktički i emocionalno, pa ćemo na osnovu toga da odaberemo startnih 11“, kazao je Dejvis.

Ko god bude novi šef stručnog štaba Orlanda, dobiće na raspolaganje interesantnu i veoma jaku ekipu. Kapiten je legendarni štoper štoper Hepi Jele, tu su golman Ričard Ofori, vezisti Sifesile Ndlovu i Tabang Monare, kao i ofanzivci Forčun Makaringe, Malijele Vinsent Pule i Gabadinjo Mango.

Prvenstvo Južne Afrike igra se u vrlo jednostavnom sistemu. Takmiči se 16 klubova, svako će sa svakim da se sastane po dva puta, odnosno imaćemo 30 kola. Najbolja dva tima igraće posle toga Ligu šampiona, treći i četvrti Kup konfederacija, a iz lige će ispasti dva najslabija tima.


tagovi

Mamelodi SandaunsJužna Afrika 1Orlando PajretsKajzer ČifsSamir Nurković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara