Trofej Eura (Shutterstock)
Trofej Eura (Shutterstock)

Nema još zvanične kandidature Srbije za Euro, prijavili se i Turska i Rusija

Vreme čitanja: 2min | sre. 23.03.22. | 16:44

Očekuje se da će ipak organizacija pripasti Ujedinjenom Kraljevstvu zajedno sa Republikom Irskom

Pre dva dana ugledni britanski Tajms javio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa Republikom Irskom jedino podnelo kandidaturu za organizaciju Evropskog fudbalskog prvenstva 2028. godine. Svi su već videli Engleze, Škote, Velšane i Irce kao domaćine kontinentalne smotre kroz šest godina, ali deluje da su ipak dobili konkurenciju u poslednji čas.

Naime, zaključno sa današnjim danom (do 18.00) ističe poslednji rok za predaju pisma kojim bi se Uefi potvrdila namera za kandidaturu, dok bi krovna organizacija evropskog fudbala 5. aprila trebalo da saopšti ko su kandidati. Samim tim, nema potvrde da je Srbija istakla nameru da bude jedan od domaćina (pominjala se deoba domaćinstva sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom), ali kako stvari stoje Turska i Rusija to jesu učinile.

Izabrane vesti

Predsednik Fudbalskog saveza Rusije Aleksader Djukov, iako je njegova zemlja pod sankcijama Evropske unije, bio je decidiran povodom ruskih pretenzija da budu organizatori Eura, bilo onog 2028. ili četiri godine kasnije.

"Imamo rok do 12. aprila 2023. godine da apliciramo. Poslaćemo deklarativno pismo danas. Ruska federacija ima odlične uslove da organizuje takmičenja tako velikog obima. Imamo bogato iskustvo uspešne organizacije takmičenja najvišeg nivoa i naravno da smo spremni da ponudimo naše stadione izgrađene za potrebe Svetskog prvenstva", objasnio je Djukov.

Bez obzira na činjenicu što su Uefa i Fifa isključile Rusiju i ruske klubove iz svih takmičenja pod njihovim okriljem, Djukov je nastavio:

"Vodili smo dijalog sa Fifom i Uefom. Redovno komuniciramo sa njima. Imaćemo više informacija u maju mesecu i nadamo brzoj stabilizaciji, kao i odluci koja će ići u prilog našem povratku. Uefa ne preduzima nikakve akcije protiv mene lično, pa sam i dalje član njenog Izvršnog komiteta. To je izuzetno važno", zaključio je Djukov.

Uz Rusiju, tokom dana je aplikaciju za kandidaturu podnela i Turska kojoj stadionska infrastruktura daje prava da se nada. Podsetimo, za organizaciju Eura, neophodan je bar jedan stadion kapaciteta od minimum 60.000, jedan, a poželjno dva fudbalska zdanja od minimalno 50.000, četiri stadiona sa po 40.000 mesta i tri koja broje najmanje 30.000 sedišta.

Bez obzira što su Turska i Rusija Uefi predstavile svoje namere u minut do 12, favorit svakako ostaje Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa Republikom Irskom i očekuje se da će se kontinentalna smotra kroz šest godina odigrati upravo na Ostrvu.


tagovi

Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara