Nemanja Matić (Reuters)
Nemanja Matić (Reuters)

Nemanja Matić o... Murinju, Poketinu, Megvajeru, Rašfordu, Belingemu... I narednoj karijeri

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.05.23. | 15:16

Srpski as dao veliki intervju za Skaj Sports

Posle osam i po godina igranja na Ostrvu, Nemanja Matić je letos napustio Englesku i preselio se u Italiju.

Na poziv starog znanca Žozea Murinja je prešao u Romu i doneo iskustvo koje je Vučici bilo neophodno, a Italiju oduševio profesionalizmom, odnosom i fudbalom. Ali nisu ga zaboravili ni na Ostrvu pa je tako dao veliki intervju za Skaj Sports u kojem je pričao o mnogim zanimljivim temama iz sveta fudbala...

Izabrane vesti

Bližimo se kraju vaše prve sezone u Romi. Kakav je izazov igranja u Italiji?

„Zaista uživam ovde. Sviđa mi se klub, sviđaju mi se uslovi koje imamo, tako da sam veoma srećan. Igramo dobar fudbal. Borimo se za plasmana u najbolja četiri u ligi, a takođe smo i u polufinalu Lige Evrope. Radujem se finišu sezone i videćemo šta će biti“, kaže Nemanja Matić.

Ovo je treći put da igraš pod vođstvom Žozea Murinja. Kako je igrati za njega?

„On je fantastičan trener koji je osvojio toliko trofeja. Uvek želi da osvaja više. Ponosan sa što igram za njega. Ponekad nije lako... Nikada nije srećan, uvek želi da osvoji više, hoće da budeš bolji svaki dan, ali to mi se sviđa“.

Da li se promenio u odnosu na vremena iz Čelsija i Mančester Junajteda?

„Iskusniji je, ali Žoze se nikada ne menja. Zavisi od situacije i igrača koje ima u timu, ali on veoma dobro zna svoj posao. Kada ga dobro poznajete, zabavan je. Svaki igrač koji igra pod njim će reći isto“.

Nedavno je vodio 100. utakmicu kao šef Rome. Prošle sezone je osvojio Ligu konferencije, a koliki bi bio uspeh da Roma dve sezone uzastopno osvaja evropske trofeje?

„Bilo bi to nešto neverovatno i daćemo sve od sebe da to postignemo jer imamo najbolje navijače u Italiji i oni to zaslužuju“.

Koliku ulogu je Kris Smoling odigrao u uspehu Rome i da li si iznenađen što ga nema u reprezentaciji Engleske?

„Kris je fantastičan igrač, veoma iskusan i jedan od najvažnijih u timu. Veoma sam iznenađen što nije u reprezentaciji Engleske, ali selektor bira tim. Za klub je bolje da ima više vremena da se odmori tokom reprezentativne pauze. Odlično mu ide ovde, svi ga vole, veliki je profesionalac i veliki igrač. Sjajan je čovek van terena i veoma sam srećan da ponovo delim svlačionicu sa njim“.

Tami Ejbraham je imao sjajnu prvu sezonu, ali mu je ove godine teža situacija. Da li napreduje?

„Mlad je i još uči. Ne daje golove kao prošle sezone, ali sve može da se promeni u poslednjih mesec dana. Sada imamo najvažnije utakmice u sezoni i samo treba da veruje, nastavi da radi i golovi će doći“.

Kako sada gledaš na vreme provedeno u Čelsiju i Mančester Junajtedu?

„Veoma sam ponosan što sam predstavljao dva najveća kluba u Engleskoj. Živeo sam san igrajući u Premijer ligi za Čelsi i Mančester Junajted. Uvek ću se sećati tih klubova u pozitivnom smislu i oni imaju posebno mesto u mom srcu“.

Čelsi prolazi kroz period promena. Šta misliš o ovom prelaznom roku i da li će novom treneru biti potrebno vreme i strpljenje

„Mislim da hoće. Moram da kažem da je Čelsi uradio odličan posao potpisavši toliko talentovanih igrača. Ali u budućnosti, sledeće sezone, moraće da naprave balans između iskustva i mladih igrača. Kada potpišete šest, sedam ili osam vrhunskih talenata, onda oni očekuju da igraju i to je problem. Nekima će biti potrebno šest meseci iligodinu dana da se prilagode. Tokom te tranzicije iskusni igrači mogu da im pomognu. Mislim da će na kraju sezone shvatiti u čemu je bio problem i pokušaće da to promene. Sledeće sezone očekujem da će Čelsi biti mnogo bolji“.

Da li bi Maurisio Poketino sa svojim iskustvom bio dobar izbor za Čelsi?

„On je sjajan trener. Pokazao je to u Totenhemu i PSŽ-u da može da igra sjajan fudbal. Ima iskustvo i znam da je veoma profesionalna i veoma poštena osoba, pa zašto da ne?“

Šta misliš o poslu koji Erik ten Hag radi u Mančester junajtedu?

„Sviđa mi se način na koji on želi da igra, sviđa mi se način na koji Junajted igra. Imali su neke uspone i padove i to je normalno sa novim trenerom. Ali zadovoljan sam kako su napredovali i mislim da će se sledeće sezone sigurno boriti za titulu“.

Da li te je Markus Rašford iznenadio formom?

„On je mlad kao Temi, i ako im jedne sezone ne ide dobro, to ne znači da sledeće sezone neće biti najbolji na terenu. A to je slučaj sa Markusom. Za mene je on jedan od najboljih igrača Junajteda. Da bi igrač mogao da igra dobro, potrebna mu je podrška celog tima. Ako Junajted kao tim radi dobro, uvek će jedan igrač biti zvezda. Dobra stvar je kada je ta zvezda napadač, krilo ili vezni fudbaler. Prethodnih sezona je zvezda bio David de Hea. Ako vam je golman zvezda onda ste u nevolji“.

Igrač koji je često kritikovan je Hari Megvajer. Da li vidiš zašto Garet Sautgejt nastavlja da ga zove u reprezentaciju Engleske i da li su kritike preterane?

„Mogu da razumem zašto igra za Englesku jer je odličan igrač. Kada je potpisao za Junajted, u prvoj sezoni je igrao skoro svaku utakmicu i bio je jedan od najboljih. Problem danas je što ako odigrate dve ili tri slabije partije, na društvenim mrežama te svi kritikuju i to je možda uticalo na njega. Ali on treba samo da razmišlja o svom poslu jer u fudbalu sve može da se promeni za nekoliko nedelja. Njegova situacija trenutno ne izgleda sjajno, ali mora da bude koncentrisan. Veoma je profesionalan i videćemo šta će doneti budućnost da mu donese“.

Dvojica mladih igrača su napravili veliki iskorak u Evropi ove sezone. Prvo, kako kao vezista ocenuješ igre Džuda Belingema?

„U utakmicama u kojima sam ga gledao, izgledao mi je veoma zrelo za svoje godine. Pravi igrač. Da sam vlasnik velikog kluba, voleo bih da ga dovedem“.

A Viktor Osimen? Da li je igrač za Premijer ligu?

„Ako ekipa igra dobro, napadačima je lakše da iskoče i pokažu svoj kvalitet i budu zvezde. Napoli igra dobar fudbal, Osimen daje golove i kada napadači daju golove svi pričaju o njima, ali niko ne priča o onima pozadi“.

Dotakao se Matić i šampionske trke u Premijer ligi.

„Kladio sam se pre nekoliko meseci u svlačionici sa Tamijem. On je rekao da će Arsenal osvojiti Premijer ligu, ja sam rekao da će Siti. Imaju sve u svojim rukama. Imaju iskustvo igranja ovakvih utakmica. Jedan loš rezultat može sve da promeni, ali Siti ima više šansi“.

Kakva je tvoja budućnost?

„Već sam odlučio da ću jednog dana biti trener. Odrađujem trenersku licencu, ali trenutno sam veoma fokusiran na igranje fudbala. Osećam se dobro, sveže i mislim da imam još nekoliko sezona u nogama. Ali sigurno ću jednog dana biti trener u Premijer ligi“.


tagovi

Nemanja MatićMaurisio PoketinoŽoze MurinjoDžud BelingemHari MegvajerKris SmolingTami Ejbraham

Obaveštavaj me

Roma
Čelsi
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara