Nemanja Rnić posle 4:0 u Gladbahu: Nećemo da budemo čudo od jedne utakmice

Vreme čitanja: 5min | sub. 21.09.19. | 08:54

“U Austriji je stil fudbala totalno drugačiji od onog u Srbiji“, kaže iskusni štoper za MOZZART Sport

Istorijska sramota Borusije Menhengladbah, čudo malenog Volfzbergera. Ukratko, naslovi svih evropskih medija posle senzacionalnih 0:4 na Borusija parku. S tim da većina ovakav epilog vidi kao krivicu Borusije, a ne kao podvig Volfzbergera. A to baš i nije ispravno razmišljanje. Jer, kako kaže Nemanja Rnić u intervjuu za MOZZART Sport posle meča: teško onom ko potceni Vukove!
Što se nas tiče, verovali smo u svoje kvalitete. Bili smo na veoma visokom nivou tokom cele utakmice. Naravno, nismo očekivali ovako visok rezultat, ali iskreno - zaslužili smo. I pobedu i svaki taj gol koji smo dali. Jednostavno, bili smo disciplinovani tokom cele utakmice, požrtvovani svih 90 minuta“, smireno govori Rnić 24 sata nakon meča.

Otprilike toliko trajao je i put do kuće. Uprava kluba odlučila je da igrače nagradi za čudesan rezultat, pa se preko noći slavilo u Dizeldorfu. Tek sutradan povratak kući i odmah na trening.
Ma, nama je sad ove super. Verovatno u Gladbahu nije baš tako. A mi smo bili u Dizeldorfu, koji je na pola sata od Menhengladbaha. Rivalitet je veliki, pa su nam ljudi prilazili, čestitali, malo se naslađivali porazom Borusije“, dobro raspoložen je nekadašnji Partizanov defanzivac.

Izabrane vesti

Ne kvari mu raspoloženje ni to što mnogi u celoj ovoj priči zaboravljaju da hvale WAZ koliko kude Borusiju. Jer, svi su uvereni da je rezultat samo posledica toga što su Ždrepci potcenili Volfzberger.
Ja stvarno ne znam kako oni inače ulaze u utakmice, ni u kom mentalnom raspoloženju su ušli u jučerašnji meč. Moguće je da su ušli po principu: ’Dobićemo lako, oni su nepoznati’. Mi i jesmo nepoznati. Nas kao ekipu niko ne poznaje. Realno smo široj sportskoj javnosti totalna nepoznanica.  Ali mi smo znali šta možemo i da protiv nas, ako odigramo kao juče, nikome neće biti lako. Radimo dosta analize protivnika, pravimo strategije, kako ćemo da igramo protiv koga. Mi smo imali jasan cilj, jasan plan  šta ćemo da radimo. I to smo radili jako dobro“.

Činjenica je, ipak, da Volfzberger poimence ne može da se poredi sa Borusijom, koja je ovog leta samo za levog beka Štefana Lajtnera dala 12.500.000 evra. Volfzberger u 99 odsto slučajeva ni ne plaća obeštećenja.
Ne, ne, ne. Ovde ambicije kluba nisu da da to bude ne znam ni ja na kom nivou. Ali, neki rad u prethodnom periodu se očigledno isplatio. Ova je ekipa sklopljena još prošle godine, uz još nekoliko dopuna iz ove sezone. Sklop je mladih igrača i nas starijih. Imamo par talentovanih fudbalera, koji su se super uklopili. Zajedno sa novim trenerom, podigli smo igru na viši nivo. I u prvenstvu, pa se to određeno samopouzdanje odrazilo i na utakmicu sa Borusijom“.

Uprošćeno, ne igraju džakovi para?
Fudbal je zato i najvažnija sporedna stvar na svetu. I najpopularniji sport. Baš zato što nekada nije sve u novcu. Zato što dokazuje da kada 11, 18 ili 20 momaka koji imaju jasan cilj i ogromnu želju da se pokažu mogu da prođu“.

Volfzberger je u Gladbahu prošao. Iako do juče većina fudbalskih fanatika – barem onih koji nisu redovni posetioci kladionica – nije ni čula za taj klub. Nemanja Rnić tamo broji već sedmu godinu i dobro zna šta predsednik Ditmar Rigler pokušava da stvori.
Bukvalno porodičan klub! Predsednik i supruga su iz ovog su mesta, tu i žive i drže to kao veliku porodicu. Uvek su nam na usluzi, uvek su tu, bukvalno šta god da treba. Sjajni su. Do sada je Volfzberger bio neki srednji nivo kluba u Austriji. Napravili smo izlet prošle sezone završivši na trećem mestu. Ove godine smo nastavili sa dobrim rezultatima. Voleo bih da se dugi niz godina zadržimo tu. Da klub nastavi da raste. Da stekne što više navijača stekne. Zaslužuje to“.

A Austrija uopšteno? Šef stručnog štaba Crvene zvezde Vladan Milojević umeo je u nekoliko navrata ozbiljno da nahvali tamošnji fudbal.
Drugačiji je stil totalno. Salcburg preferira takav sistem. Naravno, oni uz kvalitet koji dozvoljava takvu igru. Neću da klažem da je bolji ili lošiji od onog koji se igra kod nas, samo je drugačiji. Kod nas ima mnogo znalaca, igra se fudbal, mnogo ima kombinatorike, forsira se posed lopte. Ovde je fudbal direktan. Nema toliko poseda. Što pre da probaš da dođeš do protivničkog gola, da se napravi pritisak u začetku protivničkog napada, da se stvori šansa. Svi igraju otvoreno, svi igraju da pobedu. Teška liga i za predviđanje. Zanimljive su sve utakmice“.

Reklo bi se, možda i nepravedno potcenjena liga?
Jeste nepravedno potcenjena, posebno zato što ima stvarno dosta mladih, talentovanih igrača. Dolaze iz raznih zemalja, pogledajte koliko je samo Salcburg napravio igrača koji su sada na svetskom nivou. Uglavnom se dosta njih ugleda na Salcburg. Ima par ovih velikana koji malo lutaju, ali i kod njih ima dosta talentovanih igrača. Ima i mladih trenera kojima se daje šansa u austrijskom fudbalu. Već dvojica su prešla iz austrijske u nemačku Bundesligu (Borusijin Marko Roze i Volfzburgov Oliver Glazner, prim.aut). Liga ima potencijal. Da li će ostvariti pun potencijal - videćemo“.

Sigurno je samo da će Rnić biti tu da posvedoči.
Ni ne razmišljam na odlazak. Ovde sam se navikao. Već sam maltene starosedelac, a-ha-ha. Želim samo da uživam u ovim momentima. Da igram što duže mogu“.

Koliko će to potrajati teško je reći, ali ono što će sigurno Rnić igrati su još i susreti sa Romom i Istanbul Bašakšehirom, preostalim rivalima u grupi Lige Evrope. Posle žreba činilo se da će Volfzberger tu biti topovsko mesto, sad već druga priča. Čudo od jedne utakmice?
Ne, nećemo to da budemo! Kada nešto želite mnogo i kada imate jasan cilj ništa nije nemoguće. Samo treba da uđemo skromno u svaku utakmicu. Da damo sve od sebe. Da uživamo. Ne igra se svaki dan protiv Rome, Gladbaha i Bašakšehira. Samo skromno. Da ne precenimo, da ne potcenimo. Da se koncetrišemo na svoje zadatke“.


Pogledajte i novu epizodu serije Ekipizza.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara