Nikola Boranijašević u duelu sa Granitom Džakom (Reuters)
Nikola Boranijašević u duelu sa Granitom Džakom (Reuters)

Nerešiva enigma za Jang Bojs, pobedio ih u subotu i savetuje: Samo visok presing i da uđu u nervozu

Vreme čitanja: 7min | pon. 27.11.23. | 08:09

Srpski internacionalac Nikola Boranijašević već pet mečeva zaredom ne zna poraz od tima iz Berna i veruje da Crvena zvezda može do pobede kojom bi prezimila u Evropi

Neko bi u utorak mogao da završi sa evropskim fudbalom za ovu sezonu. Jang Bojs ili Crvena zvezda. Istina, ima i to poslednje kolo Lige šampiona ali je utisak da se sutra veče u Bernu sve rešava što se tiče putnika u plej-of za osminu finala Lige Evrope na proleće. Meč istine za oba tima.

Ako Jang Bojs pobedi, treći je. Ako Zvezda pobedi, treća je. Ako bude nerešeno, onda će verovatno gol-razlika u odlučivati u poslednjem kolu.

Izabrane vesti

Biće ovo šesti put da Crvena zvezda igra protiv Jang Bojsa. Ni protiv koga drugog u ovom veku nije imala više evropskih okršaja. I svaki put je na kraju izlazila kao konačan pobednik. Prvi put u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2003. godine, a drugi put nedavno u plej-ofu za elitno takmičenje kada su crveno-beli prošli na gol u gostima.

Ove jeseni Švajcarci su najavili osvetu. Sa Marakane su zasluženo odneli bod (2:2) i blagi su favorit pred sutrašnji okršaj na svom Varksdorfu. Ali teško da tu ima mnogo razlike u kvalitetu i niko u crveno-belom taboru nema razloga bude pesimista zbog snage Jang Bojsa ako Zvezda bude ona prava.

Baš minulog vikenda, prvak Švajcarske je dobio novi šamar u odbrani trona. Cirih ih je savladao i preuzeo prvo mesto na tabeli. Cirih je u poslednje vreme prava noćna mora za Jang Bojse. Aktuleni lider već pet mečeva ne zna za poraz protiv tima iz Berna. Već godinama jedan od nosilaca Cirihove igre je Srbin Nikola Boraniješvić. Krilni bek koji je nezamenjiv uz desnu aut-liniju i vrlo dobro zna vrline i mane rivala iz švajcarskog šampionata. U subotu su Boraniješević i drugovi savladali „Mlade dečake“ sa 3:1 i uzdrmali ih pred dolazak Zvezde.

„Nama je upalio visok presing od prvog minuta. Dali smo rani gol, posle toga još jedan iz prekida i na kraju je posao odradila dobra odbrana. Uveli smo ih u nervozu i skoro da nam celu utakmicu nisu stvorili ozbiljnu šansu“, kaže Nikola Boranijašević za Mozzart sport

Može li Zvezda da igra taj visok presing kao vi?

„Nadam se da može. Mora. Trebalo bi jer im je ovo najbitnija utakmica u sezoni. Ako budu treći, imaju Ligu Evrope. Verujem da mogu i navijam za Zvezdu da pobedi“.

Sam znaš kakav se fudbal igra u Srbiji, a kakav u Švajcarskoj. Ima li šampion Srbije snage da igra visok presing protiv prvaka Švajcarske?

„Znam da je to boljka naše lige. Ali kad je ovako važno, kad je sezona u pitanju, onda nađeš snage i igraš preko kapaciteta. Istina je da se u Švajcarskoj igra dosta otvorenije i brže. Sama liga je mnogo izjednačenija. Čudna. Mi smo pretprošle sezone bili prvaci, prošle se borili za opstanak i umalo nismo završili u Evropi, ove smo opet prvi... Evo Bazel je prošlog vikenda pobedio Sankt Galen koji je u vrhu i tako pobegao sa poslednjeg mesta. U Srbiji je fudbal mnogo defanzivniji, previše je bunkera... Gostuješ u Ivanjici, oni ga daju i odmah se parkira autobus. Ovde svako protiv svakog igra otvoreno. Naprimer, taj Sankt Galen ili daje tri, četriri ili prima tri, četiri“.

Da se vratimo na presing. Kako to vi igrate?

„Pazi, ne možeš samo da trčiš kao ludak. Ali, Zvezda može da stisne visoko i uvede ih u nervozu. Zbog Zvezde bih voleo da ih je ovaj poraz od nas unervozio. Zvezda treba da uđe jako ozbiljno, bez neke rezerve i da ih stisne. Naravno, obazrivo jer igraš na strani i na veštačkoj podlozi“.

SIPAJU VODU NA VEŠTAK, MOŽE DA BUDE NEPRIJATNO

Nikola Boraniješević (©AFP)Nikola Boraniješević (©AFP)

Kad smo kod nje, koliko je to „drugi sport“ za nekoga ko igra mečeve ne „normalnoj“ travi?

„Naprimer, igrao sam kod nas na Voždovcu, ali oni nikad ne stavljaju vodu. U Bernu polivaju teren. Plastika plus voda, može da bude neprijatno. Ne možeš baš da igraš fudbal na koji si navikao. Ne možeš da se zaustaviš kako želiš ili da tako brzo promeniš pravac. Nije to nimalo naivan faktor. Jako je nezgodno, a oni u tim uslovima stalno treniraju i igraju utakmice“.

Šta ste radili osim tog visokog presinga?

„Drugi gol smo im dali iz kornera. I tu Zvezda ima prostora da im nanese štetu. Mi smo posle prekida stvorili još dve, tri šanse. Bili su nesigurni. Ponavljam, nama je sve krenulo kako treba. Baš smo ih stisli, pa su ušli u nervozu i nisu se snašli sa iznošenjem lopte i kretanjem u igru. Treba krenuti oštro i žestoko pa ćemo videti...“.

AKO KRENEŠ S ČETVORICOM POZADI, ONDA "ŠESTICA" MORA BAŠ DA BUDE POTKOVANA

Vi već dugo igrate u toj formaciji sa trojicom štopera i krilnim bekovima. Očekuješ li i Zvezdu sa takvom postavkom? Ili sa četvoricom pozadi?

„Mislim da je za nijansu lakše krenuti protiv njih sa 3-5-2. Ako kreneš sa četvoricom pozadi, onda ta „šestica“ u sredini mora biti baš dobro potkovana i spremna da pokriva veliki deo terena. Sa trojicom pozadi se sve lakše menja i lakše se izlazi. Oni su pokušavali da traže igru otpozadi. Mi smo prvi gol dali tako što je njihov golman kiksnuo, jer je tražio saigrača pasom u dubinu. Presekli smo i dali gol. Ali oni ne odustaju od te igre iz poslednje linije“.

Švajcarski mediji su baš posle remija u Berogradu imali zamerke na račun golmana Raćopija i sugerisali treneru da je vreme za promenu između stativa.

„On je sezonu počeo kao rezervni golman, ali se prvi golman Fon Balmos povredio i on je počeo da brani. Iako se Fon Balmos oporavio baš šred meč u Beogradu, trener je ostao pri odluci da je Raćopi prvi golman i još je se drži“.

Kako je tebi izgledao taj meč u Beogradu, šta si očekivao i kakav je utisak imala švajcarska javnost?

„Gledao sam, malo se nervirao i nisam očekivao taj rezultat. Malo pre meča na Marakani smo igrali 0:0 sa njima i realno sam očekivao da ih Zvezda pobedi. Ali taj gol na početku drugog dela je sve promenio i oni su bili bolji u drugom poluvremenu... Ali opet je Zvezda mogla da pobedi, Bukari je imao neku šansu na kraju... Oni jesu šampion Švajcarske, jedu dominirali ovdašnjim fudbalom poslednjih godina, ali po meni je ovaj tim 50 odsto slabiji od onog tima Jang Bojsa koji je Zvezda izbacila 2019. kada su za njih igrali Asale, Ebišer, Sulejmani, Fasnaht, Oro... Uoči ove sezone im je otišao i Rider u Ren. Sjajan, mlad igrač, njihova škola...“.

OVO SU UTAKMICE ZA BUKARIJA... I DA MIĆA IVANIĆ PROBA ŠUTEVIMA SA DISTANCE

Jang Bojsov tim iz Beograda (©Starsport)Jang Bojsov tim iz Beograda (©Starsport)

Od koga sada preti najveća opasnost Zvezdi? Videli smo da im zbog povrede neće igrati prvi špic Iten koji je dao gol u Beogradu?

„Imaće trojicu gore od kojih je jedan klasičan napadač. Iten je stvarno dobar igrač i realizator. Nekada igra sam, nekada u paru sa Ensameom. Sada očekujem Ensamea u sredini, a Eliju i Monteira po krilima. Pogotovo što je Monteiro odmarao protiv nas. On je i u Beogradu odigrao odličan meč. Sve zavisi od toga da li će krenuti sa dvojicom ili trojicom gore. Elija je tu definitvno najopasniji igrač. Jako je brz, šutira, ali ni Monteiro nije za potcenjivanje. Ima dobar korak. Tehnički je najpotkovaniji Filip Ugrinić u sredini. Ima dribling, šut... Ako mu je dan, jako je opasan“.

A koga vidiš kao Zvezdin najjači adut?

„Možda Bukari. Ovo su utakmice za njega i njegovu brzinu. Da se eventualno osvoji neka „druga lopta“ pa da sevne polukontra. Takođe, tu je Mića Ivanić, mogao bi da proba šutevima sa distance. On to zna, a i ima veliko evropsko isukstvo i rešavao je ovakve utakmice. Ne znam kakva je situacija sa Kataijem i da li je spreman za ovaj meč...“.

Kakvu atmosferu očekuješ? U poređenju sa Marakanom? Hoće li biti pritiska navijača i javnost na igrače Jang Bojsa?

„Oni su ovde po medijima pisali da ih nije uplašila atmosfera na Marakani, da nije bilo tako vrelo i da taj famozni tunel nije tako strašan kao što se predstavlja. Oni imaju dobre navijače, biće pun stadion, ali nije to atmosfera koja bi trebalo da plaši Zvezdu. Takođe, očekujem i značajan broj naših navijača. Verujem da će se snaći za karte. Mi Srbi smo majstori za te situacije. Pritisak je i na domaćim igračima. Jedino su oni i Lugano ostali švajcarskom fudbalu u Evropi i ako ispadnu, biće to neuspeh. Verujem da Zvezda može da pobedi i da prezimi u Evropi“, završava Nikola Boranijašević koji je već skoro pet godina u švajcarskom fudbalu i jedan je od najboljih igrača lidera Ciriha.


tagovi

Jang BojsNikola Boranijašević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara