Bril Embolo (©Reuters)
Bril Embolo (©Reuters)

Neukrotivi lavovi divljali 45 minuta, "Kamerunac" Embolo ih nokautirao njihovim oružjem (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.11.22. | 12:56

Švajcarska trijumfalno započela takmičenje u Grupi G

Predikcije Samuela Etoa o Kamerunovom osvajanju sveta neće se dogoditi, bilo je to jasno još pre početka Mundijala, ali daleko od toga da nemaju šta da traže u društvu Brazila, Srbije i Švajcarske. Svi su ih potcenili i okarakterisali kao potpunog autsajdera u grupi, ali je afrička selekcija prijatno iznenadila ljubitelje fudbala u premijernom meču Grupe G protiv Švajcarske. Doduše, samo prikazanom igrom, prevashodno u prvih 45 minuta. "Divljali" su popularni Neukrotivi lavovi, opravdavali nadimak koji nose, međutim, kako igru nisu uspeli da krunišu golom, iskusna selekcija Murata Jakina surovo ih je kaznila i baš iz njihovog oružja im presudila za trijumfalan početak takmičenja - 1:0 (0:0).

Učinio je to Bril Embolo, momak rođen u Kamerunu koji je početkom drugog poluvremena postigao jedini gol pa iako njegov prvenac na svetskim prvenstvima, iz prethodno navedenog razloga jedini se u timu Švajcarske nije radovao stečenoj prednosti.

Izabrane vesti

Opet, minimalan poraz nije preterano pokvario sliku o defanzivno organizovanoj ekipi Kameruna na čiju bi brzinu po krilu selektor Srbije Dragan Stojković posebno morao da obrati pažnju uoči međusobnog duela u drugom kolu.

Švajcarci su očigledno potcenili kvalitet Kamerunaca i u meč ušli sa mišlju "lako ćemo", kao da su očekivali minimalan otpor rivala. Međutim, fudbal na afričkom kontinentu znatno je napredovao u odnosu na prethodne godine. Ne toliko da se tamošnje zemlje umešaju u borbu za Boginju, kako se pre dve-tri decenije prognoziralo, ali dovoljno da se pobiju sa većinom Evropljana. Potvrdili su to i izabranici Rigobera Songa, niskim blokom držali su bezidejne Švajcarce podalje od svog gola bez većih problema, a odličnom tranzicijom ostavljali defanzivce protivničkog tima bez daha.

Nije Jakin imao rešenje za Songovu postavku, Kamerunci su prečesto hvatali Švajcarce u zamku iz koje bi se izrodila izgledna prilika. Prvu je već u desetom minutu imao Brajan Embuemo, primetio je rupu između Silvana Vidmera i Nika Elvedija, utrčao u prazan prostor i za tili čas našao se ispred Jana Zomera, ali je otišao previše iskosa i gađao pravo u švajcarsku hobotnicu, a Karl Toko Ekambi iz odbitka sa sedam metara nije uspeo da "spusti nišan" i pogodi mrežu. Nisu Sajdžije najozbiljnije shvatile opomenu afričke reprezentacije, posebno ne bekovi Vidmer i Rodrigez koji su često umeli da se uspavaju na protivničkoj polovini i ostave prostora brzonogim ofanzivcima.

Šupo Motan je samo pet minuta posle prve prilike na sredini oteo loptu Akandžiju i istrčao ispred Zomera, samo da bi ga pre nego što je uputio udarac defanzivac Mančester Sitija sustigao i omeo u nameri da dovede Kamerun u vođstvo. Na isteku pola sata igre, nakon odlične kombinacije po desnom boku, u prilici da pripreti našao se i Martin Hongla, no, njegov traljav udarac nije predstavljao veći problem za Zomera. Švajcarci? Nemoćni, iznenađeni, prvu priliku imali su u 40. minutu iz kornera, a i tada je Elvedi glavom gađao pored gola. Ipak, uspeli su da prežive i na pauzu odu bez primljenog gola.

I onda kazna, surova, delom i zbog toga što su Kamerunci nastradali od svog oružja. Dva i po minuta igre prošla su u drugom poluvremenu, a Švajcarci su poveli. Uhvatili su rivala spuštenog garda, u nekoliko dodira sa svoje polovine stigli do protivničkog gola i matirali ga. Granit Džaka je dijagonalnim pasom presekao sredinu terena i promenio stranu, Remo Frojler uposlio utrčalog Đerdana Šaćirija, a desni bek Majnca povratnim pasom na petercu servirao idealnu priliku Embolou koju ovaj nije propustio. Kamerun se tada doslovno raspao... Onih kontranapada i prodora po bokovima iz prvog poluvremena ni u obrisima, a ni defanzivna linija nije bila tako kompaktna kao do primljenog gola. Takvi, nisu do kraja nijednom ozbiljnije ugrozili Zomera, a Švajcarci su kao jedna od iskusnijih ekipa, koja i te kako ume da igra na rezultat, rutinski odradili posao u drugom delu.

Štaviše, mogli su u nastavku na identičan način kao prvi, Sajdžije da postignu još jedan gol i dokusure već nokautirane Kamerunce, ali je Andre Onana odličnom intervencijom ukrotio udarac Rubena Vargasa iz neposredne blizine. U dubokoj nadoknadi pomogao mu je je i danas odlični štoper Nanta Kasteleto, izblokiravši udarac Harisa Seferovića, ali nije to mnogo značilo afričkoj selekciji. Belu zastavu podigli su odavno, još kod primljenog gola u 48. minutu...

ŠVAJCARSKA – KAMERUN 1:0

/Embolo 48/

Al Vakra

Stadion: Al Džanub

Poseta: 39.089 gledalaca

Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)

Žuti kartoni: Fai (Kamerun), Akandži, Elvedi (Švajcarska)

ŠVAJCARSKA (4-3-3): Zomer – Vidmer, Akandži, Elvedi, Rodrigez (od 90. Džomert) – Džaka, Frojler, Sou (od 71. Fraj) – Vargas (od 81. Rider), Embolo (od 71. Seferović), Šaćiri (od 71. Okafor)

KAMERUN (4-3-3): Onana – Fai, Kasteleto, Enkulu, Tolo – Angisa, Um, Hongla (od 68. Ondua) - Embeumo (od 81. Ngamale), Šupo Motan (od 74. Abubakar), Ekambi (od 74. Enkudu)

SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA G

Švajcarska - Kamerun 1:0 (0:0)

/Embolo 48/

20.00: (1.57) Brazil (4,40) Srbija (6,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Katar2022reprezentacija Švajcarskereprezentacija Kameruna

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara