Ifet Đakovac (©MN Press)
Ifet Đakovac (©MN Press)

Neverovatna statistika Ifeta Đakovca: Rame uz rame sa Nathom i Kangom

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.05.24. | 10:20

Vezista Topolčana drugu sezonu za redom postigao barem deset pogodaka u Mozzart Bet Superligi

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

U modernom fudbalu pogoci su rezervisani za napadače, od onih klasičinih centarfora, lažnih devetki do krilnih ofanzivaca. Retko kada se viđa da se u vrhu liste strelaca nalaze vezisti, a još ređe oni defanzivni. Međutim, uvek ima i izuzetaka, jer dana se podrazumeva da svi učestvuju u svim fazama igre. Jaja Ture je svojevremeno u dresu Građana iz Mančestera stigao do 20 pogodaka u jednoj sezoni Premijer lige, a da je kompletnu sezonu igrao na poziciji klasičnog veznjaka. Bio mu je omogućen prostor da se uvek nađe u završnici, prekidi su takođe bili njegova specijalnost. Već duže vreme je Mozzart Bet Superliga „domaći“ teren za Gelora Kangu i Bibrasa Natha, imao je i Marko Docić svoje trenutke, a kao četvrti čovek se nakon još jedne odlične sezone nameće i igrač sredine terena TSC-a Ifet Đakovac.

Izabrane vesti

Blistao je fudbaler sa brojem 35 na leđima u poslednja dva duela Topolčana, u oba ponevši titulu igrača utakmice. Prvo je kumovao porazu kragujevačkog Radničkog sa dva pogotka, da bi zatim bio i ključna figura u pobedi nad Čukaričkim (gol i asistencija, dva ključna dodavanja). Drugi je na listi strelaca TSC-a u svim takmičenjima, iza ove sezone neprikosnovenog Aleksandra Ćirkovića koji je mreže rivala tresao u 15 navrata.

Đakovac sa 11 pogodaka na listi strelaca Mozzart Bet Superlige trenutno zauzima šesto mesto. Postigao je postigao isti broj golova kao i Natho, Igor Miladinović i Šerif Endijaje, uz manji broj asistencija od prve dvojice pomenutih.

Učinak u Mozzart Bet Superligi kaže sledeće. Po broju pogodaka igrača sredine terena u poslednje dve takmičarske godine ispred Ifeta Đakovca je samo motor crno-belih, Bibras Natho. Jeste u vrhu i Gelor Kanga, koji igra odličnu sezonu, ali brojke kažu sledeće, barem što se golova tiče. Nekadašnji kapiten Izraela je u dve prethodne sezone upisao 23 pogotka u domaćem šampionatu (15 asistencija), Ifet Đakovac je na brojci od 21 gola (5 asistencija), dok je eksplozivni Gabonac po broju golova u ovoj konkurenciji treći sa 19 lopti koje su završile u mreži protivnika, ali se može pohvaliti sa 21 asistencijom, što je više od gore pomenute dvojice čak i zbirno.

Debi TSC-a u grupnoj fazi takmičenja UEFA takođe nije prošao bez nekadašnjeg veziste Tutina. Ifet Đakovac je najbolji strelac tima u Evropi ove sezone sa dva gola. Oba puta je bio precizan protiv Olimpijakosa, te će u slučaju da grčki velikan podigne trofej Lige konferencije imati čime da se pohvali. Što se tiče evropskih utakmica Topolčana, nedostaje mu jedan pogodak da se izjednači sa višegodišnjim kapitenom, Sašom Tomanovićem. Iskusni defaznivni vezista je u kvalifikacijama za Ligu Evrope bio precizan tri puta. Ifet Đakovac je pogađao u grupnoj fazi, i to protiv ovosezonskog finaliste trećeg po rangu takmičenja UEFA.

Prisećanja radi, Ifet Đakovac je kupljen u januaru 2021. od Zlatibora iz Čajetine za skromnih 55.000 evra. Nije tokom prve sezone boravka u Bačkoj Topoli nijednom bio strelac, dok je naredne godine čekao ple-of i do prvenaca stigao u okršaju sa Čukaričkim na Banovom brdu. Mladen Krstajić ga je više video kao defanzivnog vezistu, dok je golgeterski duh u njemu prouđen nakon dolaska Žarka Lazetića. Tempirao je bivši fudbaler Partizanove omladinske škole formu za dve najuspešnije kampanje Topolčana. Iako je prošle sezone najviše pogodaka u dresu Topolčana postigao Petar Ratkov, ove to mesto za sada drži Aleksandar Ćirković, kontinutitet je omogoćio Ifetu Đakovcu da bude najbolji strelac tima u poslednje dve godine, kada se gledaju sva takmičenja.

Mogli su već Topolčani da unovče desetostruko fudbalera koji je kupljen od Zaltibora. Bila je na stolu ponuda Konjaspora teška pola miliona evra, ali je TSC odbio, a Ifet Đakovac time dobio još vremena i prostora da napreduje kao igrač. Ugovor sa timom iz Bačke Topole mu važi do leta 2026. godine, i ukoliko nastavi ovako pričaće se o još jednom uspešnom poslu ekipe sa severa Srbije. 


tagovi

Ifet ĐakovacTSC Bačka TopolaBibars NathoGelor Kanga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara