Kristof Galtije (©Reuters)
Kristof Galtije (©Reuters)

Neviđen skandal u Francuskoj! Galtije optužen da je hteo da otera crnce i muslimane iz Nice

Vreme čitanja: 7min | čet. 13.04.23. | 08:13

Sve je otkriveno u mejlu koji je bivši sportski direktor kluba slao gazdama kluba sa Azurne obale

Možda je mislio da su porazi nešto najgore što može da mu se desi, ali bićemo slobodni da kažemo da je Kristof Galtije tek sada shvatio koliko život u stvari može da bude komplikovan. Jer nema nikakve sumnje da aktuelni trener Pari Sen Žermena proživljava najteže trenutke u karijeri, pošto ga je nekadašnji saradnik iz Nice optužio za rasizam.

Teške optužbe pojavile su se u javnosti sa mejlom koji je Žilijen Furnije, nekadašnji sportski direktor Nice, poslao Dejvu Brejlsfordu, direktoru INEOS kompanije u čijem je vlasništvu klub sa Azurne obale. U tom mejlu, Furnije naširoko priča o tome kako je ostao šokiran kada mu je Galtije rekao da Nicin tim “ne sme da ima toliko crnaca i muslimana“.

Izabrane vesti

Sadržinu pisma prvi su objavili novinari Roman Molina, a zatim i Danijel Riolo na Radio Monte Karlu. U njemu stravične optužbe, posebno kada imamo u vidu koliko crnaca i muslimana živi u Francuskoj. Bilo bi naravno vrlo pogrešno suditi o fudbalerima na osnovu boje kože i vere i na bilo kom drugom mestu, ali reakcija javnosti teško da bi bila ista. Galtije je istog dana dobio oko 5.000 telefonskih poziva i poruka, u mnogima otvorene pretnje smrću, pa mu je dodeljeno i službeno obezbeđenje.

Furnije se samo kratko javio iz Brazila da bi rekao da on nije taj koji je novinarima prosledio mejl. Nica je nije želela da komentariše dvojicu bivših zaposlenika, uz napomenu da je u to vreme vrlo ozbiljno pristupila situaciji. Pari Sen Žermen je naveo da će sve istražiti i dodao da nije bio svestan ovakvih optužbi kada je Galtijea dovodio u klub. I verujemo da nije, jer ipak je PSŽ u vlasništvu muslimana iz Katara.

A, šta je zapravio pisao Furnije gazda Dejvu? Idemo iz početka...

Dejv, osećam da je u svetlu tvojih novih odgovornosti važno da te, sada kada je sezona završena, uputim u detalje u ono o čemu sam ti pričao polednji put i što mi je tokom cele sezone predstavljalo težak teret na leđima. Ovde ne govorim o brojnim poteškoćama koje sam imao sa trenerom sa sportske strane, jer to je deo mog posla i o tome ćemo svakako govoriti kada rezimiramo sezonu.

Prošla sezona je bila neverovatno izazovna za mene jer sam morao da “tolerišem“ (iako nikada nisam prihvatao) potpuno neprihvatljive događaje, trenerovo ponašanje i komentare koji se protive mojim vrednostima. Želim da ih prođem redom. Želim da istaknem i da su sve ove izuzetno ozbiljne činjenice u realnom vremenu išle i ka tvom prethodniku (koji je sada napustio funkciju), ali mi se sada čini ključnim da budeš savršeno informisan.

Sastanak, 9. avgusta, 2021. godine: Sastao sam se, na njegovu molbu, sa sinom i navodnim menadžerom (nelicenciranim) trenera, 9. avgusta, dva dana posle prve ligaške utakmice, protiv Remsa kod kuće. Želeo je da me vidi 'hitno', jer je verovao da je situacija neizdrživa za njegovog 'klijenta'. Naravno, prihvatio sam da se nađemo, jer sam mislio da je u pitanju neodložan sportski problem koji treba da rešimo. On mi je neizdrživu situaciju obrazložio rekavši: 'Žilijen, ne funckioniše. Ne shvataš, otac je juče bio u suzama'. Pitao sam ga o čemu se radi i objasnio mi je: 'Ovaj tim ne odražava njega i ne možemo ovako da nastavimo'. Zamolio sam ga da mi obrazloži dodatno da bih razumeo, a on mi je rekao: 'Sastavio si tim ološa'.

Šokiran tim komentarima, pokušavajući da ih sagledam, pitao sam ga da bude precizniji i on je dodao. 'Tu su samo crnci, pola tima je petkom po podne u džamiji'. Nastavio je rekavši da je to bio jedan od razloga zašto moraju da kupe njegovog igrača, Žordana Ferija, sve da bi zadovoljili oca (Kristof Galtije me je i pre toga, mnogo puta, i pre i posle ovog sastanka, molio da uradimo sve moguće kako bismo doveli Žordana Ferija). Zapisao sam sve komentare (nakon što sam ga pitao smem li da ih stavim na papir). I rekao sam gospodinu Džonu Valovik-Galtijeu da su me njegovi komentari uvredili i zamolio sam ga da odmah napusti kancelariju.

Kristof Faltije je onda ušao, pozdravio se sa sinom, koji mi je rekao: “Možete sve da proverite sa mojim ocem“. Kada je njegov sin/menadžer otišao, prepričao sam mu razgovor i pitao ga da li je sve ovo tačno. On mi je rekao da moram da u vidu imam 'realnost grada' i da ne smemo da u timu imamo toliko crnaca i muslimana. Rekao mi je: 'Sinoć sam bio u restoranu i svi su mi prilazili da mi kažu da imao previše crnaca'. Onda je dodao: 'Žilijen, moraš da shvatiš u kakvom smo gradu, mi smo u gradu (bivšeg gradonačelnika) Žaka Medesana. Naš tim ne odražava ono što narod želi, niti odražava mene. Nije tu bilo sportskih argumenata, samo priče o religiji i boji kože'.

Ovde treba samo malo da zastanemo i kažemo da je Žak Medesan čovek bio prvi čovek Nice od 1966. do 1990. godine kada je zbog korupcionaške istrage pobegao u Urugvaj odakle je 1993. vraćen i uhapšen. Čuven je po rasističkim stavovima i podršci južnoafričkom “aparthejd“ režimu.

Kako bilo, nazad u sadašnjost Nice. Nakon što je Furnije o svemu obavestio tadašnju upravu kluba...

Taj razgovor je ostavio trag na naš odnos, iako sam iskreno mislio da je tema završena i da je on shvatio težinu svojih reči. Ali dolazak Ramanda se pretvorio u teatar neverovatnih scena, koje su me primorale da opet reagujem, sada zvanično, u skladu sa svojim ingerencijama.

Nedelje pred Ramadan su za Kristofa Galtije bila prilika da počne konstantno da se žali zbog toga 'što imamo previše muslimana' u timu, sve vreme krijući se iza lažnog argumenta da ramadanski post nije komptatibilan sa vrhunskim sportom. Mnogo puta je izražavao svoje frustracije i morao sam zvanično da intervenišem da pokušam da prekinem takvo ponašanje.

Organizovao sam sastanak sa njim 31. marta kako bismo počeli sa pripremom tima za sezonu 2022/2023 i kako bih saznao koje igrače ne želi u timu za sledeću takmičarsku godinu. Kada sam mu postavio pitanje, rekao mi je da želi korenite promene u timu i povlačio je sportske argumente, ali je precizirao da želi da ograniči broj muslimana u ekipi. Pre svega, želeo je da se reši Žan Klera Todiboa, Jusefa Atala, Hilama Budauija, Amina Gurija, Marija Lemine...

Kada smo počeli da pričamo o mogućim novim igračoima, ja sam govorio o defanzivcima i pomenuo sam Ozana Kabaka po koga smo želeli da krenemo. On je odgovorio da je u pitanju Turčin, musliman i da ga zato ne želi. U tom trenutku nisam reagovao, jer sam se plašio da će novi incident produbiti krizu u našem odnosu i da će imati značajne profesionalne posledice.

Dan kasnije (1. aprila) Galtije je otkrio da Bilal Brahimi (januarsko pojačanje i musliman) posti svaki dan i tada mi je pisao: 'Bilal se priključuje listi igrača koji praktikuju ramadanski post na dan utakmice... Ogorčen sam i veoma ljut. Pokušaćemo da sezonu završimo kako treba.'

Bilal Brahimi je zatim izostavljen iz tima za utakmicu sa Renom 2. aprila. Dan posle utakmice sam mu poslao sledeću poruku: 'Pozdrav, Kristofe. Nisam želeo da ti odgovorim na poruku pre meča, kako bih ti dozvolio da se pripremiš za utakmicu na najbolji način, ali bih voleo da mislim da Bilal nije izostavljen zbog Ramadana. Tema Ramadana jeste nešto o čemu treba ozbiljno da razgovaramo kako ne bi uticao na naše igre, ali sa smirenošću i tolerancijom. Moramo brzo da se vidimo... U svakom slučaju, ne prihvatim religijski kriterijum (ni bilo koji drugi kriterijum za kojim si posegao ovog leta) u izgradnji tima za narednu sezonu i to ćeš morati da prihvatiš. Molim te javi mi da li si slobodan sutra.

Videli smo se u utorak, 5. aprila i na tom sastanku sam mu rekao da mora da prestane sa tim sramnim potezima i da ako mu je previše teško treba d ode iz kluba. On je bio šokiran što sam uopšte mogao da mu pošaljem takvu poruku, jer, kako mi je rekao, 'ono što je napisano ostaje'.

Bob Retklif (bišvi direktor kompanije INEOS) o svemu je obaveštavan, usmeno i pismeno. Ponuđeno mu je čak i da se vidi sa Kristofom Galtijeom i da mu kaže da momentalno prekine sa ovakvim ponašanje, jer je ono protivno zakonu i svih vrednosti koje INEOS zastupa“, završio je Furnije.

Galtije je naravno sve demantovao, ali treba reći da je lokalni list Nice-Matin bivši trener navodno tražio od muslimana u timu da – ne poste za vreme Ramadana. Neki su čak i poslušali. Drugi su, kao Todibo, eksplodirali od besa. Sam Furnije je i ranije govorio da nikada više neće raditi sa Galtijeom, ali nikada nije otkrio zbog čega.

Međutim, treba reći da je recimo Burak Jilmaz, Turčin i musliman naravno, odmah stao u odbranu Galtijea rekavši da je on izuzetan čovek i da nikada nije zbog vere imao problem sa njim.

Što se tiče Nice, njih je pogledala sreća kada se letos javio Pari Sen Žermen da vodi Galtijea na Park prinčeva. Svakao su hteli da ga se reše, ali bi morali dobro i da plate. Ovako su i zaradili i doveli Lusijana Favra. Da glava ne boli. Sada treba da vidimo kako će reagovati PSŽ. Kad već svi znaju.


tagovi

Kristof Galtijerasizam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara