Gavi i Pedri (AFP)
Gavi i Pedri (AFP)

Nevolja nevolju privlači: Barsi na leto preti odlazak vunderkinda od 90.000.000 za džabe

Vreme čitanja: 2min | pon. 13.03.23. | 17:27

Gaviju poništena registracija ugovora, ponovo se vodi kao igrač B tima, a evropski velikani će kao hijene obigravati oko Kamp Noua

Narodna umotvorina kaže "Nevolja nevolju privlači", a u aktuelnom trenutku ove reči možda i najbolje na svojoj koži oseća Barselona. U jeku skandala veka, te optužnice protiv katalonskog kluba u slučaju Negreira, odnosno podmićivanja sudija, Barsu je pogodio novi problem i to nimalo naivan.

U centru pažnje je Gavi, jedan od najtalentovanijih tinejdžera ne samo Španije, već čitave Evrope. Naime, sudija je suspendovao registraciju profesionalnog ugovora 18-godišnjeg veziste, što dalje implicira da predstojećeg leta momak sa tržišnom vrednošću od paprenih 90.000.000 evra može da napusti klub bez obeštećenja. A spisak evropskih velikana koji bi zbog Gavija poput hijena obigravali oko Kamp Noua je poduži.

Izabrane vesti

Trgovinski sud u Barseloni je ukinuo meru predostržnosti zbog koje je La Liga poslednjeg dana januara uspela da registruje Gavijev profesionalni ugovor u trajanju do leta 2026. godine. Ipak, odluka je u međuvremenu preinačena budući da je Barselona podnela zahtev nakon isteka predviđenog roka.

Gavi je početkom godine dakle pristao da ostane na Kamp Nou i potpisan je ugovor sa otkupnom klauzulom od 1.000.000.000 evra. Prva presuda bila je u Barsinu korist, Gavi je registrovan kao igrač prvog tima zaduživši šesticu legendarnog veziste i aktuelnog trenera Katalonaca Ćavija Ernandesa. Prema pisanju španskih medija, moraće da vrati šesticu i da je zameni dresom sa brojem 30 koji je nosio pre registracije za prvi tim.

Međutim, usledila je žalba predsednika španske Primere Havijera Tebasa, a pravosudni sistem se okrenuo protiv lidera prvenstva zbog podnošenja zahteva dan nakon isteka roka.

Barselona ima pravo da se žali na novonastalu odluku, ali trenutno mora da prihvati da Gavi nije registrovan za prvi tim. To ne znači da Ćavi neće moći da računa na njega. Izvesno će tinejdžer, kao igrač B tima igrati El Klasiko predstojećeg vikenda kojim Barselona može da zapečati borbu za titulu.

U slučaju Gavi, Barselona se suočava sa još jednim problemom, a to je plata od oko 8.000.000 evra godišnje. Tebas je već javno poručio Barseloni da radi uklapanja u okvire finansijskog fer-pleja pred sezonu 2023/24 mora da sreže izdatke koji se tiču plata fudbalera za 200.000.000 evra.

Više puta se u prethodnih godinu dana pričalo o tome da bi Gavi mogao besplatno da napusti Barsu ako njegov ugovor ne bude registrovan, te ako njemu i agentu Ivanu de la Penji dozlogrde konstantne peripetije oko ugovora.

Čitava priča svakako je alarmirala klubove poput Bajerna, Liverpula, Čelsija... Velikani su u pripravnosti, a Barselona će ponovo morati da se dovija kako bi sačuvala vunderkinda i rađanje novog tandema Pedri - Gavi u kojem mnogi vide naslednike Ćavija i Inijeste.


tagovi

BarselonaGavi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara