Pantić, Medojević, Marković, Mojsov i Tričkovski (©Shutterstock, ©MN Press)
Pantić, Medojević, Marković, Mojsov i Tričkovski (©Shutterstock, ©MN Press)

Nevolje na Rajskom ostrvu: Berg i Ketsbaja prete APOEL-u, pola lige "visi"

Vreme čitanja: 6min | pet. 21.08.20. | 11:09

Danas kreće prvenstvo Kipra. Tri kandidata za titulu, a gomila bi da izbegne četiri mesta koja vode u niži rang

Rajsko ostrvo, ne baš takav fudbal. Šampionat Kipra ne spada u red atraktivnih, mada ume da bude vrlo koristan za fikseve, pa je šteta što prošlogodišnje prvenstvo nikada nije završeno. Nadležni organi trajno su prekinuli sezonu, posle prvobitne suspenzije usled pandemije virusa korona. 

Dakle, nismo saznali ime šampiona, niti osvajača Kupa, dok su Etnikos iz Ahne i Doksa Katokopija ostali u ligi, pošto nijedan tim nije ispao. Samo za ovu sezonu broj timova u prvenstvu će se povećati na 14, a Karmiotisa i Aradipu su promovisani kao najbolji iz nižeg ranga.

Izabrane vesti

Nova sezona startuje danas, duelima Ahne i Paralimnija, odnosno APOEL-a i Karmiotise, a format je takav da će se biti podeljen u dve faze. Posle dvokružnog sistema i 26. kola dva poslednja tima će se preseliti u Drugu ligu, dok će prva šestorka igrati u plej-ofu, a preostalih šest ekipa će u grupu koja će se boriti za opstanak, i tu će dva najslabije plasirana ispasti iz lige.

Prema kvalitetu timova, tri sastava su sposobna da napadnu titulu. Stalni šampion poslednjih godina APOEL, na čelu sa Marinosom Uzunidisom, deluje da se mnogo poboljšao od prošle godine. Anortozis i Omonija nakon odlične kampanje u prekinutoj sezoni - završili su ravnopravno na vrhu - žele da nastave istim putem ove godine i razbiju dominaciju plavih-žutih. Međutim, očekuje se da i jaka bitka, kako za ulazak u najboljih šest, tako i za izbegavanje ispadanja.

APOEL

Silne promene na klupi tokom sezone, i pet trenera, nisu APOEL-u omogućile da pronađe potreban ritam i takmičarski identitet. Pre zaustavljanja takmičenja ekipa iz Nikozije bila je na trećem mestu, iza Omonije i Anortozisa. U Kupu je Uzunidisov tim stigao do šesnaestine finala, a u Evropi je ispao od Bazela u nokaut fazi Lige Evrope. Kormilar Uzunidis preuzeo je tim polovinom februara, zamenivši Korea Ingebrigtsena. Uživa veliku podršku rukovodstva, koje se potrudilo da mu ispuni želje u prelaznom roku. Bilo je odlazaka i dolazaka, a najvažnije akvizicije su veznjaci Endongala iz Genka i Klonaridis iz AEK-a, napadač Sahar iz Hapoela Ber Ševe i golman Silva iz Gimaraiša. Ekipu su napustili Srbi Andrija Pavlović, Uroš Matić i Marko Jevtović, dok se na Vujadina Savića ne računa i rečeno mu je da potraži novu sredinu.

Hening Berg, trener Omonije (©AFP)Hening Berg, trener Omonije (©AFP)

Omonija

Imala je Omonija najbolju sezonu u šest godina. Pauza ju je našla na prvom mestu zajedno sa Anortozisom, dok je istovremeno imala najbolju odbranu u šampionatu sa 13 primljenih pogodaka u 23 utakmice. Norveški trener Hening Berg nastavlja svoj posao drugu godinu zaredom. Ostavio je odličan utisak, pa se u taboru Kraljice nadaju da neće promeniti recept koji je koristio. Ističu se kupovina Papulisa od Apolona i Duriša iz Anortozisa. 

Anortozis

Činilo se da je Anortozis sposoban da posle 12 godina prigrli pehar prvaka Kipra, međutim, nećemo saznati da li bi i uspeo. Sa agresivnom filozofijom i najboljim napadom prvenstva sa 45 golova, plavo-beli su delili lidersko mestu sa Omonijom. Istovremeno, prekid takmičarske akcije našao je izabranike Temura Ketsbaje u polufinalu Kupa. Angažovanje Gruzina posle deset godina dao je još jedan podsticaj Anortozisu prošle sezone. Kao što je i logično, Ketsbaja ostao je veran timu iz Famaguste, a može da bude zadovoljan jer mu je okosnica tima ostala na okupu. Imao je nekoliko ciljanih transfera, a najvažniji su napadač Manijas iz Pogona i veznjak Hušbauer iz praške Slavije.

Apolon Limasol

Apolon je prošle sezone u ligi pokazao dva lica, zaostajući u lovu na titulu. Loš početak je doneo uklanjanje trenera Sofronisa Avgustija, a isti stručnjak se vratio mesec dana kasnije i odmah poboljšao imidž. Tokom leta nije bilo promena na klupi, pa Avgusti nastavlja petu godinu "zaredom". Za njega kažu da je "rođen" u Apolonu, i da veoma dobro poznaje situaciju u klubu. Ipak, neće mu biti lako, jer je tim iz Limasola napustilo čak 11 igrača. Među njima nisu nekadašnji vezista Partizana Saša Marković i bivši kapiten Rada Đorđe Denić.

AEK Larnaka

Prošlu sezonu možemo okarakterisati kao osrednju za AEK, jer mnogi unutrašnji problemi nisu dozvolili da se ekipa pokaže u šampionatu. Španski trener David Kaneda ostaće na kormilu u novoj sezoni, a na raspolaganju ima koloniju zemljaka, pošto zeleno-žuti dres nosi čak 10 njegovih sunarodnika. Kapiten ekipe je Ivan Tričkovski, Makedonac koji je nekada branio boje Crvene zvezde, a tu je i bivši štoper Vojvodine Danijel Mojsov. AEK je bio prilično aktivan na tržištu, jer je pazario šest igrača, a istaknuta imena su Garsija iz Santandera i Makri iz APOEL-a.

AEL Limasol

Prekid prošlogodišnjeg prvenstva zatekao je AEL iz Limasola na šestom mestu na tabeli. Generalno, njegov kurs se smatra osrednjim, jer je ekipi Dušana Kerkeza bilo teško da pokaže stabilnost tokom sezone. Stručnjak iz Bosne i Hercegovine nastavlja gde je stao, ali mu je ojačan roster dolascima Brazilaca Elera i Santosa, ali Španca Sita Rijere. Važni šrafovi u timu su bivši kapiten Vojvodine Slobodan Medojević, kao i nekadašnji đak Partizana Marko Adamović, odnosno, Kruševljanin Andrija Majdevac.

Pafos

Novi šampionat Pafos dočekuje posle najbolje sezone u svojoj kratkoj istoriji. Klub je osnovan 2014. i u minuloj kampanji je završio kao sedmoplasiran, iako je konstantno bio na poziciji iznad. Dolazak Kamerona Tošaka, inače sina legendarnog napadača Liverpula Džona, sredinom decembra drastično je promenio imidž tima. Logično, Velšanin je ostao na klupi, a odličan posao napravio je otkupom ugovora napadača Marsela Toresa od Boke Juniors.

Taje Taivo iz vremena kada je nosio dres Marselja (©AFP)Taje Taivo iz vremena kada je nosio dres Marselja (©AFP)

Sedmorka strepi za opstanak

Pola šampionata, bez ikakve dileme, boriće se za opstanak, a rekosmo već da će ukupno četiri tima na kraju sezone u niži rang. Dva najslabija posle ligaškog dela, i još dva nakon plej-auta. Dakle, pritisak je ogroman na novajlijama Aradipuu i Karmiotisi, koji realno deluju "najtanje". Mada se oba kluba uzdaju u nalet i faktor iznenađenja, teško će uspeti sa se iskobeljaju sa iskusnijim takmacima. Karmiotisa je tokom pauze previše menjala, a uklapanje 12 novih igrača može od starta da joj napravi velike probleme.

U nešto povoljnijoj situaciji je Nea Salamina, koja je protekle sezone pokazala dva lica. Do sredine januara ovaj tim je bio u gornjem domu, a onda je usledio pad i sezonu je okončao na osmom mestu. Nea Salamina je izvršila radikalne promene u igračkom kadru. Ostalo je osam igrača, dok je 12 stiglo. Najveći defekt biće odlazak najboljeg strelca ekipe Kingslija Onuegbua, koji je karijeru nastavio u Kini.

Olimpijakos iz Nikozije u sezonu ulazi sa novim trenerom, Grkom Janisom Petrakisom, dok se Paralimni rastao sa Čedomirom Janevskim, koji je uspeo da stabilizuje ekipu otkako je u januaru preuzeo kormilo. Umesto njega tim će voditi doskorašnji pomoćnik Mario Karas. Hrvatski strateg Dean Klafurić nastaviće posao u Etnikosu iz Ahne, sa kojim je uspeo da iznenadi favorite, a jedan od aduta mu je i Srbin Josip Projić. Doksa Katokopija je bila daleko najslabija ekipa u diviziji, sa samo tri pobede u 23 utakmice, dok je takođe imala najlošiji napad sa svega 15 datih golova. Tako slab učinak rezultovao je korenitim promenama. Otišlo je 11 igrača, a devet je stiglo, uglavnom sa domaćeg tržišta. Među novajlijama su i nekadašnji bek Crvene zvezde Aleksandar Pantić, kao i Taje Taivo, bivši igrač Marselja i Milana. I pored toga, sve sem bitke za goli život bilo bi ravno senzaciji.

KIPAR 1 - 1. KOLO

Petak

17.00: (2,20) Etnikos Ahna (3,25) Paralimni (3,15)

18.30: (1,13) APOEL (8,00) Karmiotisa (14,0)

Subota

17.30: (5,40) Pafos (3,70) Omonija (1,60)

19.30: (1,28) Apolon Limasol (5,30) Doksa Katokopija (9,00)

Nedelja

17.30: (3,20) Olimpijakos Nikozija (3,10) AEL Limasol (2,25)

18.30: (1,20) Anortozis (6,00) Ermis Aradipu (12,0)

Ponedeljak

18.00: (3,20) Nea Salamina (3,10) AEK Larnaka (2,25)

*** kvote su podložne promenama

TABELE IZ PRETHODNE SEZONE



tagovi

Kipar 1Slobodan MedojevićIvan TričkovskiDanijel MojsovAPOELAEK LarnakaAEL LimasolOmonijaAnortozisApolon LimasolPafosSaša MarkovićĐorđe DenićJosip ProjićAleksandar Pantić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara