Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Nije bratska, ali je podela

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.12.22. | 10:59

Esteglal i Persepolis najčešće remiziraju, a blagu prednost pred današnji najveći azijski derbi ima domaćin jer gostima nedostaju dva glavna igrača

Dešavanja na i oko Mundijala još se nisu stišala, a Iran trese nova fudbalska groznica jer prvo prvenstveno kolo posle Svetskog šampionata donosi najveći azijski derbi između Esteglala i Persepolisa (15.00).

Svako od dosadašnjih 74 ligaških odmeravanja teheranskih giganata imalo je ogromnu težinu, pa ni ovo neće da bude izuzetak, budući da je razlika između ljutih rivala svega dva boda u korist gostiju.

Izabrane vesti

Najuspešniji iranski klub - uzgred, iza oba stoji Ministarstvo omladine i sporta - prednost je stekao serijom od tri pobede uoči pauze zbog globalne smotre u Kataru, a nju su mu donele dve najveće zvezde, Holanđanin Jirgen Lokadija i Malijac Šeik Dijabate.

15.00: (2,85) Esteglal (2,55) Persepolis (2,95)

Trebalo je da Persepolis sa ogromnim samopouzdanjem dolazi aktuelnom šampionu na noge, rivalu koji je proletos uspeo da prekine petogodišnju dominaciju Crvene armije, međutim, Dijabate se povredio, a Lokadija napustio Iran zbog bolesti supruge i odjednom trener Crvenih Jahja Golmohamadi ima glavobolju.

Osvajanje krune u protekloj sezoni nije sprečilo čelnike Esteglala da umesto klupske legende Farada Madžidija angažuju portugalskog stručnjaka Rikarda Sa Pinta. Nekadašnjem treneru Crvene zvezde trebalo je vremena da se upozna sa ekipom i opštim prilikama u iranskom fudbalu, a susreo se i sa sporo odrađenim prelaznim rokom zbog finansijskih problema Plavih Lavova i zbog svega toga morao je da se snalazi u hodu.

Perspolis je nepobediv u susretima sa Plavcima, i to traje od marta 2018. Doduše, većina utakmica koje su odigrali u međuvremenu završena je nerešenim rezultatima - uostalom, polovinu ukupnog međusobnog bilansa čine remiji - tako da podela bodova ima prevagu.

Isto važi i za malo golova, što zbog značaja meča, što zbog obostrane sklonosti ka tvrdim partijama. I jedni i drugi su u pet prethodnih mečeva igrali mečeve sa najviše dva pogotka (tip 0-2, kvota 1,30).

IRAN 1 - 12. KOLO

Utorak

12.30: (3,60) Pajkan (2,50) Traktor (2,45)

15.00: (2,85) Esteglal (2,55) Persepolis (2,95)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Iran 1EsteglalPersepolisRikardo Sa Pinto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara