Vladimir Savić prošle sezone protiv Čukaričkog (©Starsport)
Vladimir Savić prošle sezone protiv Čukaričkog (©Starsport)

Nije lako kad si rezervni golman: Šansu tražim kroz Kup utakmice

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.10.22. | 13:35

Vladimir Savić svestan da mora da bude strpljiv ako želi do šanse u Napretku

Ne postoji specifičnija pozicija u svetu fudbala. Možete u timu imati dvojicu odličnih štopera i naravno da će igrati u paru, čak i dva vrhunska špica i verovatno ćete ih često zajedno slati na teren, poput našeg selektora. Ali, kada u sastavu imate dva sjajna golmana, samo jedan će dobiti privilegiju da nosi epitet prvog.

U Kruševac je ovog leta stigao Nikola Petrić, sa reputacijom jednog od dvojice najboljih golmana lige. Opravdao je iskusni čuvar mreže sva očekivanja, jedan je od najzaslužnijih za šest Napretkovih mečeva bez primljenog gola u prvenstvu, za mnoge bodove i možda danas brani u životnoj formi.

Izabrane vesti

Iza njega svoje prilike čeka još jedan odlični čuvar mreže, pet godina mlađi, Vladimir Savić. Prvu je ove sezone dočekao u kup utakmici u Inđiji u kojoj je Napredak slavio (2:0) i plasirao se u novu rundu takmičenja. Jedan od junaka pobede Kruševljana bio je upravo Savić, sprečivši domaćina da ubedljivo povede na početku susreta. Sa nekoliko sjajnih intervencija pokazao je mentalnu stabilnost i ulio je samopouzdanje ostatku tima, koji se nedugo zatim oporavio od pritiska Inđije i, posle pogotka, rutinski privodio duel kraju. Dušan Đorđević je sebi potvrdio da ne mora da brine za poziciju "broj 1" u svom sastavu.

Svaka utakmica znači puno i nosi neko novo iskustvo. Meni je to bila prva u sezoni i dočekao sam je hladne glave, s dozom opreza, ali sa velikom željom da se što bolje pokažem”, govori Vladimir Savić na početku razgovora za Mozzart sport i nastavlja o klupskim ambicijama u Kupu Srbije.

Smatram da možemo daleko da doguramo u tom takmičenju. Ne želim sada da licitiram, ali igra se po jedna utakmica i ko je dočeka u boljem raspoloženju, sa kompletnijim sastavom, ima daleko veće šanse u odnosu na protivnika”.

O konkurenciji u Napretku Savić priča sve najbolje, trezveno o posebnosti golmanske sudbine.

Sa starijim kolegom Petrićem sam u izuzetnim odnosima. On je pre svega jako dobar čovek, onda golman. Šansu tražim kroz neke kup utakmice i strpljivo čekam minute. Za golmana je, znate, jako nezgodno kada ne brani i nema utakmice. Igrač može da se zameni na poluvremenu, u 70. minutu, kadgod, svaka pozicija ima po dva mesta u timu, a čuvar mreže je samo jedan. Najbolja forma se stekne kada se uhvati šest, sedam vezanih mečeva. Ja imam sreću da imam veliki broj utakmica iza sebe, oko 200, smatram da mi iskustvo ne fali, tako da mogu da iznesem meč i posle duže pauze na zadovoljavajućem nivou”.

Vraća se Vladimir Savić na svoje početke, govori o tome kako je stigao pod Bagdalu.

Karijeru sam započeo u Crvenoj zvezdi, to mi je prvi klub. Član sam Zvezdine generacije '96. Igrao sam sa Markom Grujićem i Vukašinom Jovanovićem pet godina u Zvezdi, tamo sam bio do kadeta. Seniorsku karijeru sam gradio stepenik po stepenik, od rodnog Požarevca i Mladog radnika, gde sam dve godine branio u zoni, dve Srpsku ligu, pa dve sezone Prvu ligu Srbije. U junu 2019. sam otišao u Radnički Kragujevac, nastupao tamo sezonu i po u Prvoj ligi Srbije. Posle toga idem u Zlatibor. Bio sam na polusezoni najbolji golman Prve lige Srbije i te dobre partije su me preporučile Napretku, u koji sam stigao u januaru”.

Hvali profinjeni Savić saigrače, o treneru Đorđeviću priča odabranim rečima.

Smatram da imamo odličnu ekipu, za visoke domete. Plej-of sigurno, čak i nešto više. Kasno smo se kompletirali i potrebno je vreme za uigravanje ekipe. Na dobrom smo putu i da su neke loše stvari iza nas O treneru Đorđeviću imam jako visoko mišljenje, a ako vam to kaže igrač koji nije u prvom planu, mislim da vam to dosta govori. Radi se o jednom vrsnom stručnjaku, koji je svoj kvalitet pokazao i u Čukaričkom i u Radniku iz Surdulice. Ovde ga samo potvrđuje i diže na jedan viši nivo. Njegove ekipe igraju čvrst fudbal, bez puno primljenih golova, što najviše ide u prilog nama golmanima i defanzivcima. Vrlo dobro radimo na treninzima i sve se to prenosi na utakmice”.

Sledi za Čarapane jedan od najtežih ispita u sezoni, zaostala utakmica sa Partizanom.

U četvrtak gostujemo ekipi koja trenutno igra najlepši fudbal u zemlji i koja je sigurno u najboljoj formi. Pod vođstvom novog šefa to više nije ona ekipa sa početka sezone. Preti nam najveća opasnost sa bokova, jer tu imaju jako kvalitetne pojedince. Mi, naravno, kao i u svakoj drugoj utakmici vidimo neke svoje šanse i ne idemo tamo sa belom zastavom već ćemo pokušati da se iz Beograda vratimo sa što povoljnijim rezultatom”, završava razgovor za Mozzart Sport Vladimir Savić, skroman u rečima koliko predan na terenu.



tagovi

Vladimir Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara