Slavlje fudbalera Bajerna
Slavlje fudbalera Bajerna

Nije mašina, nego čovek

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.08.20. | 13:21

Nešto malo o tajni uskrsa Bajernovog duha...

Dan pre najveće utakmice u njegovom životu Per Mertezaker pozvan je na sastanak sa selektorom. Ambijent je bio pomalo čudan – gradić Porto Seguro, obližnja plaža. Rečeno mu je da neće igrati... Joahim Lev staloženo je objašnjavao jednom od svojih najvažniji igrača da za četvrtfinale Mundijala protiv Francuske želi da napravi određene izmene u sastavu. Mertezaker je odigrao svaki minut do tada, u formi je, iskusan... Ali Lev i njegov prvi saradnik imaju neke druge planove. Boateng će u sredinu, Lam se vraća na svoje mesto desnog beka.

Izabrane vesti

“Priznajem, bio sam u šoku. Razmišljao sam: ovi momci više nemaju poverenja u mene. I pitao sam otvoreno: o čemu se radi? Zbog čega?”.

Mertezaker je postajao sve nervozniji, grizao je usnu i...

Tada je Lev zaćutao. Okrenuo se ka svom pomoćniku i očima mu pokazao da bi on trebalo da nastavi.

“Vidi, Per”...

Hans Diter Flik! Da, Hansi je uvek znao šta treba da kaže...

Ta situacija sa Perom Mertezakerom bila je veoma delikatna i neprijatna. Do četvrtfinala Mundijala u Brazilu ima još manje od 24 sata, Lev je svestan da bi sve moglo da se raspadne, pa opet... Neka, znaće Hansi kako treba. Verujem. I znao je. Opet je znao.

Nema koga (sinoćna) katalonska apokalipsa nije podsetila na tu 2014. i ono što će posle te Francuske i tog četvrtfinala žigosati brazilski fudbal za sva vremena; nema koga nije podsetila na to čuveno leto, dok su Miler, Kimih, Gorecka, Levandovski i društvo gazili po mitu o nenadmašnoj dominaciji Barselone, “nečemu do pojave tiki-take neviđenom”. I nema ko da makar nije “počešao jezik” onom floskulom o bavarskoj mašini.

Priznajete?

A nije mašina, nego čovek! Barseloni, pardon – Bajernu, dogodio se čovek.


U trenutku kada je Hansi Flik preuzeo Bajern (novembar), imperija se ozbiljno ljuljala. Kovač je otišao ostavivši klub na petom mestu. Beše pad i na sedmo, zaostatak od nemalih sedam bodova za liderom iz Menhengladbaha... Zametnuo se i opaki crv sumnje – da li Tomas Miler i Manuel Nojer i dalje zaslužuju dres Bajerna? S Kovačom izgubljena filozofija; s Milerom i Nojerom odlazi komad identiteta.

Hronološki? Oliver Kan podigao je ruku za Flika. Pa je onda Flik podigao ruku za Milera i Nojera. Prosto je - Hansi veruje da je temelj dobar. Opet je znao.

Hans Diter Flik nije došao kao trajno rešenje na klupu Bajerna. Osamdesetih on je bio vodonoša Olafu Tonu u Minhenu.

“Agresivan, čvrst, korektan igrač”, tako su ga opisivali dok je igrao.

Oduvek u senci, oduvek drugi, treći, pomoćni.

“Ali Hansi poznaje kulturu kluba, zna igrače”, ubeđivao je Kan na ključnom sastanku Rumenigea i Henesa.

I tako je čovek iz senke postao čovek broj 1.

Nepunih osam meseci kasnije Hansi Flik dovešće Bajern u Lisabon kao jednu od najvećih sila Evrope. Od privremenog rešenja postao je trajno. Najbolje, ispostaviće se. Ugovor na dve godine. Zasluženo. Poslednji poraz beše prošle godine. Flikov Bajern 29 utakmica u nizu bez poraza. Sinoć 20. pobeda zaredom?!

Ne, niko se ni u Nemačkoj još ne usuđuje da ulazi u detalje i objasni taj fenomen. Oni što ga dobro poznaju - poput Tona, koji je igrao do njega, ili Pera Mertezakera – nemaju dilemu: nikakva misterija, nikakvo čarobnjaštvo niti čarolije.

Flikova snaga je u onome zbog čega se Lev onog dana na plaži okrenuo ka njemu i zamolio ga za pomoć...

“Veoma je ponizan, hoće da sasluša igrača... Neverovatna socijalna kompetencija”, kaže Mertezaker. “On se zaista zanima za vas kao za osobu, ne gleda samo svoj interes u svemu. To je zarazno i gradi sjajan ambijent”.

Onog dana uoči četvrtfinala sa Francuskom Mertezakerovo razočarenje moglo je da sruši sve što je Nemačka do tada izgradila. Flik to nije dozvolio. Lev je sve video i do kraja šampionata sve češće mu se obraćao. Onako očima, pošto zaćuti...

“Flik? To je zaista neverovatna veština komunikacije. Otvoren, iskren... Uvek i u svakom momentu. Njegova filozofija nije samo “rad, rad, rad, rad”. On jednostavno ume da razgovara, zna šta treba da kaže i kada. U modernom fudbalu, u klubu kao što je Bajern, punom zvezda – to je ključno”, dodaje Mertezaker.

Od njega smo dobili sve potrebne informacije i naposletku – doprineo je ključno izgradnji timskog duha koji će nas voditi do titule prvaka sveta. On je bio taj koji je rekao Jogiju Levu da uvek hvali rezerviste. Kazao mu je: Nije potrebno da hvališ prvotimce, pohvali momke što su sedeli na klupi i vredno radili cele nedelje”.

Još jedan bivši reprezentativac - Arne Fridrih, poredi Flika sa Jupom Hajnkesom, jedinim trenerom Bajerna što je uspeo da uzme triplu krunu:

“Jup je imao tu sposobnost da izgradi sjajnu hemiju u ekipi. Nikada niste mogli da čujete da je neki njegov igrač bio nezadovoljan. Čini mi se da je Hansi sličan”.

Hansi Flik nije slučajno odlučio da novu kuću gradi na starom temelju. Nojera, Milera i Boatenga poznaje iz reprezentacije. Zajedno su bili skoro deset godina. Kimiha i Gnabrija zna iz vremena dok je radio u fudbalskom savezu kao tehnički direktor. Mostovi izgrađeni između mlađih i starijih igrača još jedan su važan faktor u celoj priči.


Pa kad je posle nekoliko meseci napravio sve preduslove za sprovođenje sopstvenih ideja – tek tad je počeo da se bavi fudbalom. Kovačev pristup bio je suviše “komplikovan”, požaliće se najiskusni igrači. Tim s takvim napadačkim potencijalom na treninzima je “udavljen” taktičkim finesama vezanim za defanzivu.

“To je stvaralo atmosferu frustracije kod mnogih igrača”, govorio je jednom prilikom Tomas Miler.

Miler? Sahraniše ga mnogi, onako fudbalski, razume se. A Miler će kod Flika: 14 golova i 26 asistencija! Ovih se dana Lev često čuje usred noći sa Hansijem i pita: kako bi reagovao Tomas da ga ponovo pozovem?

I nije Flik zaslužan samo za Milerov preporod. Ono što je Gorecka sinoć odigrao lansiralo ga je među najbolje “fine radilice” u Evropi. Onakav presing, onaj pristisak u poslednoj trećini... Alkantara? Opet onaj stari dobri Alkantara iz Pepovog vremena, “sef” bezbedniji od Fort Noksa. Faliće, uh kako će faliti ako ode. A izgleda da hoće.

Čemu je najsličnije ono što je sinoć odigrao Bajern? Jedni kažu Gvardiola. Ne, mnogo je direktnije od tiki-take. Hajnkes? O da, i te kako je zaličilo u jednom momentu, ali... Klop? S onakvim gegenpresingom – da, ima sličnosti. Samo još sigurniji pas, još brža lopta. Pa čak i ona akcija za 2:5, kombinacija dvojice bekova, Dejvisa i Kimiha. Nigde bekovi nemaju tu važnost i značaj kao kod Klopa.

I eto još jedne veličine Hansija Flika. U euforiji spektakularnog trijumfa mnogi su zaboravili da je Bajern morao da tumba sastav zbog povrede Benžamana Pavara. Pa onda Kimih desno, a Alkantara i Gorecka par u srcu terena.

A Pavar je bio jedan od najboljih igrača Bajerna ove sezone...

I dalje se pitate ko je Hansi Flik?

Ovako... Rođen je pre 55 godina u Hajdelbergu. Voleo je fudbal od malena i igrao za Sandhauzen, Bajern i Keln. Pre 20 godina zaradio je prvi novac od trenerskog posla. Vodio je Hofenhajm. Pre 15 godina dobio je otkaz jer iz pet pokušaja nije uspeo da uđe u drugu ligu. Kažu da je imao dobre veze po Bavarskoj i da je tako dospeo u stručni štab Jogija Leva. Prošle godine... znate već. Minhen, jedan poziv što se ne odbija, titula pa kup. U međuvremenu stigao je da pokaže masivno međunožje. I upravi i navijačima. Stav dostojan trenera Bajerna. I sve to pre nego što će dobiti trajni ugovor. Sećate se sigurno - prvo prepirke oko pojačanja sa Bracom, pa ono u Hofenhajmu... Juče je pobedio Barselonu 8:2.

Za neki dan osvojiće Ligu šampiona...


tagovi

Hansi Flik

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara