Nije prešla! Ali zašto su Španci jedini „mimo sveta“ i nemaju tehnologiju od 2.000.000 evra?!

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.04.24. | 09:25

Čak ni igrači i treneri ne znaju da Španija jedina nema „Oko sokolovo“...

VAR tehnologija je stigla u španski fudbal pre nekoliko godina i uz sve vrline i mane učinila tamošnji fudbal regularnijim. Golovi iz ofsajda i sumnjivih situacija su se smanjili, mnogo toga je poštenije ali VAR nije rešio sve probleme.

Poput one situacije od sinoć u derbiju između Reala i Barselona kada je Jamalov šut na gol-liniji zaustavio domaći golman Andrej Lunjin.

Izabrane vesti

Iako je u prvi mah delovalo da je lopta prešla gol-liniju, nakon intervencije iz VAR sobe je odlučeno da to nije slučaj i gol nije priznat. Uglovi koje su prikazivale kamere u toku prenosa nisu mogli da verodostojno reše misteriju jer je Lunjin u ključnim kadrovima zaklanjao loptu i nije moglo da se vidi da li je lopta prešla liniju.

Barsin vezista Ilkaj Gundgoan je prvi prišao sudiji Sotu Gradu i pitao ga šta mu javlja sat. Čovek je godinama igrao u Premijer ligi i imao je najnormalniju reakciju jer je navikao na „oko sokolovo“ tehnologiju koja u sekundu rešava situacije na gol-liniji i automastki šalje signal sudiji na sat na ruci da li je prešla ili nije.

Nevolja je što je Španija izuzetak u evropskom fudbalu. Tehnologiju za gol-liniju imaju Englezi, Nemci, Italijani, Francuzi, Holanđani... Ali ne i Španci što su Gundogan i dobar deo fudbalske planete tek sinoć saznali. Englezi su je uveli još 2014. inspirisani poništenim golom Frenka Lamparda na Mundijalu protiv Nemačke, a ostali su godinu kasnije sledili njihov primer... Svi osim Španaca.

Na sreću navijača i fudbalske pravde, situaciju od sinoć je posle meča rešio francuski Kanal+ sa svojim stručnjacima i potvrđeno je da lopta nije prešla gol-liniju pa su Soto Grado i španski fudbal pošteđeni velikog skandala i bruke.

Ali šta bi bilo da je lopta prešla liniju?

Iz Barselone se svakako žale da su pokradeni mada su Ćavijeve izjave izrečene dok francuska televizija još nije objavila svoju video analizu. Ali svakako je za ligu kao što je Primera previše čudno da nema „Oko sokolovo“ koje se već godinama primenjuje u ostalim jačim evropskim ligama. I košta manje od VAR-a. Uvođenje tehnologije za gol-liniju bi celu ligu koštalo oko 2.000.000 evra na godišnjem nivou što je sića za španski fudbal.

Zašto Španci nemaju „Oko sokolovo“?

„Tehnologija za gol-liniju nije ekonomsko pitanje već pitanje primene. U toku sezone imamo četiri ili pet situacija u kojima bismo mogli da je primenjujemo. Sudija Mateu Lahos nam je rekao da u 99 odsto situacija arbitri vide da li je ili nije gol. Takođe, ovoj tehnologiji su se dešavale greške i nije savršena. Za sve što nam je potrebno u ovim situacijama, možemo da koristimo VAR i ne planiramo uvođenje „Oka sokolovog“ jer nam nije neophodan“, rekao je predsednik španske Primere Havijer Tebas uoči početka sezone kada su ga po ko zna koji put pitali o uvođenju video tehnologije na gol-liniju.

Nije ovo prvi put u sezoni da se poteže ovakvo pitanje. I nije Gundogan jedini učesnik koji ne zna da u Španiji nema „Oko sokolovog“. Jesenas je tadašnji Seltin trener Rafael Benitez besneo zbog poništenog gola Džonatana Bambe protiv Majorke.

„Kada sam pitao četvrtog sudiju šta im je signalizirao sat, rekao mi je da se u Španiji ne primenjuje ta tehnologija. Bio sam šokiran da liga poput naše nema nešto što bi trebalo da ima svaka ozbiljnija liga na svetu“, rekao je sada Benitez.

Ali tek sinoć u utakmici koju gleda ceo svet je svima postalo jasno da Španci nemaju „Oko sokolovo“. Tebas je odmah potrčao da se brani i na društvenim mrežama objavio slučajeve iz Engleske, Nemačke, Italije i Španije u kojima je video tehnologija za gol-liniju napravila greške.

Istina, dešavale su se u greške kao kada je Aston Vilin golman Erjan Niland ušao sa loptom u gol ali se sat na ruci sudije nije oglasio. Kompanija koja je vlasnik „Oka sokolovog“ je uputila izvinjenje, priznala grešku ali i istakla da je to prvi takav slučaj u preko 9.000 analiziranih situacija da se desila greška.

U Španiji i dalje smatraju da im je VAR dovoljan ali posle onog sinoć je pitanje da li je to tako. Uglovi kamera koji su prikazani javnosti nisu razrešili situaciju i samo VAR soba zna kako je uspela da donese konačnu odluku. Sa tehnologijom za gol-liniju bi suituacija bila automatski rešena i javnost bi bila pošteđna kotnroverzi.

Međutim, tu su i klubovi krivi. Pre godinu dana je tadašnji predsednik FS Španije Luis Rubijales rekao da je sve na klubovima.

„Ovo nije usluga koju plaćaju Savez ili Liga već klubovi. Kada oni odluče da plate 2.000.000 evra, neću imati ništa protiv uvođenja novih tehnologija“.

Klubovi nisu bili složni i nisu platili. Ironija je da je Barselona letos glasala za produžetak mandata Havijeru Tebasu i čak povišicu njegove plate na neverovatnih 5.400.000 evra godišnje. Real je bio protiv. Nijedan od dva kluba nije pokrenuo pitanje uvođenja „Oka sokolovog“...


tagovi

Oko sokolovoVAR tehnologijaHavijer Tebasgol tehnologija

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara