(© AFP)
(© AFP)

Niko nikad ovako nije dobio izbore: Huan Roman Rikelme jači i od predsednika Argentine

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.12.23. | 11:46

Idol navijača Boke juniors dobio mandat do 2027.

Kao da je osvojena titula. A zapravo je osvojena vlast. Ili odbijen nalet opozicije. Kako god, u danu kad Argentina slavi godišnjicu podizanja pehara na Mundijalu u Kataru, u Buenos Ajresu se kliče – Huanu Romanu Rikelmeu, pošto je najbolji fudbaler u istoriji Boke juniors dobio predsedničke izbore u klubu.

Na prvi pogled, očekivano. Ionako je bio tu. Samo u ulozi potpredsednika. Već na drugi pogled stiče se jasnija slika koliko je ova pobeda Rikelmea važna. Ostvarena je ubedljivo, jer niko nikad pre njega nije na ovaj način dobio izbore na Bombonjeri.

Izabrane vesti

Za Huana Romana je glasalo 64,8 odsto navijača. Ukupno 30.318 pristalica. Protivkandidat u liku Andresa Ibare dobio je 15.949 glasova. Skoro duplo manje. Da su izbori bili istorijski moglo se zaključiti i po tome što se na njima pojavilo 46.400 glasača i što ih čini najvećim izborima u argentinskom fudbalu, a drugim po veličini otkako je sveta i veka, jer je samo promocija Sandra Rosela na čelnu funkciju u Barseloni 2010. godine praćena većim odzivom (57.000 glasova).

Rikelme je dobio mandat do kraja kalendarske 2027. i u tom periodu će pokušati da vrati Boku na vrh. Pokazao je da ume. I kao igrač i kao funkcioner. Dok je bio na terenu sa njim je Boka osvojila četiri naslova prvaka države i tri titule Kopa Libertadores, što je bilo dovoljno da u navijačkim očima poraste u ikonu kluba. Veću od Martina Palerma i Dijega Armanada Maradone, koji nisu imali takav doprinos. A onda i kad se vratio na poziciju čelnika i kad je istrpeo dosta kritika, pošto je sa njim u loži, sa Ugo Ibarom na klupi osvojen šampionat. Tako je Huan Roman učvrstio pozicije u trenutku kad je bio drugi čovek kluba, iza Horhea Amela. A kakvo je ustrojstvo u Boki pokazuje vest da su se u novoj raspodeli snaga njih dvojica samo rotirali: Rikelme je predsednik, a Amelo potpredsednik.

Riklelmeova pobeda na izborima ima dodatnu vrednost. Navijači su podržali fudbalsku legendu, a ne Andresa Ibaru, iza koga je stajao bivši predsednik plavo-žutih Maurisio Makri (već bio prvi čovek kluba). Njih dvojica su političari, nekada na visokim pozicijama u državnoj vlasti, bili su i u Boki svojevremeno, ali im je uticaj opao. Ovoga puta su uživali podršku Havijera Mileia, aktuelnog predsednika Argentine, koji se, navodno, ipak držao po strani u izbornom procesu. Samo što je napravio ključnu grešku kada je u javnost izašao sa predlogom da bi svi klubovi trebalo da se privatizuju. U Argentini se to smatra tabu-temom, što je između ostalog i uticalo da se deo glasača koji je isprva bio za Ibaru okrene ka Rikelmeu.

Sam Milei je u nedelju bio na Bomboneri kako bi, kao član kluba, iskoristio glasačko pravo, ali su ga ispred stadiona dočekali neprijateljski raspoloženi navijači.

Ne može se opravdati nasilna situacija koju smo videli, vređanje Mileia i mene kada smo došli da glasamo, bili smo vređani i pljuvani“, požalio se Ibara.

Kompletan izborni proces je obeležen kontroverzama i razmenom optužbi dve suprotstavljene strane. Najpre je bilo planirano da se izbori održe 3. decembra, ali su otkazani, jer je opozicija (okupljena oko Ibare) uočila i prijavila nepravilnosti kod 13.300 članova sa pravom glasa. Na kraju se, ipak, glasalo i pobedio je Rikelme.

Samo što mu, bez obzira na popularnost, neće biti lako, jer se prvi put posle šest godina Boka juniors neće naći u Kopa Libertadores.


tagovi

ArgentinaArgentina 1Boka juniorsHuan Roman Rikelme

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara