Fabrika za brušenje bisera (©Reuters)
Fabrika za brušenje bisera (©Reuters)

Niko to ne radi tako dobro kao oni

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.07.20. | 10:51

Borusija će sve češće odnositi pobede na fudbalskom tržištu, ispred mnogo bogatijih klubova...

Novi mladi superstar Borusije iz Dortmunda Džud Belingem (17) objasnio je na klupskoj televiziji zašto je izabrao Milionere pre Bajerna, Liverpula, Čelsija i Mančester Junajteda, potaknuvši tako još jednom priču o najboljoj fabrici za brušenje fudbalskih bisera.

Izabrane vesti

"Nijedan klub na svetu nije tako dobar u razvoju mladih igrača i pripremu za sledeći nivo", kazao je Belingem, pridošlica iz Birmingema za 25.000.000 evra, od koga na Vestafelnu imaju velika očekivanja i nadu da će ponovo napraviti pun pogodak, kao sa Džejdonom Sančom.

Tvrdokorniji navijači Borusije dobiće tako (na neki način) potvrdu svojih strahova da je velikan iz Dortmunda ozbiljno ogrezao u biznis koji od jednog velikog kluba, nekadašnjeg šampiona Evrope, već naveliko pravi razvojnu bazu za one najveće i najbogatije, te zanemaruje primarne ciljeve - rezultate i trofeje. Oni nešto realnije, opet, ponosni su i ushićeni što će u narednoj sezoni imati priliku da na Vestfalenu gledaju neke od najboljih mladih igrača Evrope.

"Aktivno nam se obraćaju i porodice talentovanih igrača i razni agenti. Svi oni vide nas kao ideal za razvoj svoje dece i štićenika", kazao je nedavno sportski direktor Borusije Mihael Cork.

Odlaskom Jirgena Klopa Dortmund se okrenuo ulaganju u mlade igrače, očito svestan da posle dve titule dolazi Bajernovo vreme. I imaće Milioneri puno sreće već na samom startu. Usmana Dembelea doveli su iz Rena za 15.000.000 evra, bilo je to 2016, da bi njegova tržišna vrednost za svega 18 meseci skočila za 108.000.000 evra?! Usledio je jedan od najvećih transfera u istoriji fudbala, Barsa ga je pazarila u poslu koji bi na kraju mogao da staje čitavih 145.000.000!

S takvim vetrom u leđa Hans Joakim Vacke i njegovi saradnici nastavili su da iz godine u godinu kupuju mlade igrače najvišeg potencijala. Tako Borusija samo u dvojici momaka iz aktuelnog sastava ima kapital od skoro 200.000.000 evra. U pitanju su Džejdon Sančo i Erling Haland. Sančo je stigao iz Mančester Sitija za nešto više od 7.000.000 evra - danas vredi oko 120.000.000. I to u doba korona-krize. S Halandom je priča nešto drukčija. Norvežanin je bez obzira na godine došao kao afirmisan igrač, posle silnih golova u dresu Salcburga, pa je i cena bila nešto viša - 20.000.000 evra. Ali niko ne sumnja da je u pitanju vrhunski potez, jer Borusiju posle strašnog Halandovog starta u Bundesligi čeka najmanje 50.000.000 evra čiste zarade.

Milioneri u aktuelnom sastavu imaju još dvojicu velikih talenata od kojih su ukalkulisani veliki prihodi. Jedan je Đovani Rejna (17), koji bi sa Belingemom u budućnosti trebalo da bude nosilac igre, dok je francuski štoper, dvometraš Dan Aksel Zagadu (21) već u izlogu i njegov odlazak treba očekivati narednog leta makar za 40.000.000 evra.

Ako se prisetimo da je doveden bez obeštećenja iz Pari Sen Žermena pre tri godine jasno je da se radi o još jednom sjajnom potezu...

Bez obeštećenja, kao momčić od 14 godina, u Dortmund je iz Sjedinjenih Američkih Država stigao i Kristijan Pulišić. Njega je Čelsi prošle godine platio 64.000.000 evra. A ogromna zaradu Borusija je zabeležila i na transferu PjeraEmerika Obamejana, mada on na Vestfalen nije stigao u cvetu mladosti. Gabonac je otišao u Arsenal kao 28-godišnjak za 63.000.000, što će reći da je čist profit na njemu iznosio oko 50.000.000 evra.

Borusija svakako nije jedni klub koji uspešno posluje na ovakav način, međutim utisak je da u poslednjih pet-šest godina najmanje greši. I prilikom kupovine i prilikom odluka kada je pravi momenat za prodaju.

Nemci ne filozofiraju previše kada pokušavaju da dođu do formule uspeha Dortmunda, pa kažu: BVB je toliki veliki klub da skoro svake sezone ima zagarantovano učešće u Ligi šampiona, što je važno za razvoj mladih igrača. A opet nije toliko veliki klub da ima imperativ osvajanja titula. Tako nema pritiska, što takođe ume da bude presudno u stasavanju velikih talenata. Pre svega jer je trenerima omogućeno da u startnih 11 guraju dečake od 19, 18, pa čak i 17 godina...


tagovi

Džud Belingem

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara