"Odbrana Ruija Patrisija"
"Odbrana Ruija Patrisija"

Nikog ne mogu da pobede, ali igraju polufinale! Portugalci čekali penale i dočekali Patrisija (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.06.16. | 23:46

Poljska eliminisana sa Prvenstva Evrope, iako je ostavila sjajan utisak

Odbrana Ruija PatrisijaDa li se nešto slično ikad desilo? Nisu pobedili nikog. Nikog u 90 minuta. A nastavljaju pohod ka vrhu! Portugalci možda imaju sreće, ali su je, vala, zaslužili. Fortuna im je opet namignula. Ovoga puta u penal-seriji, gde im je Rui Patrisio trasirao put u polufinale i ostavio da sanjaju kako mogu da osvoje Prvenstvo Evrope, iako još ne znaju kako izgleda pobediti rivala na ovom turniru. Nisu to uspeli ni protiv Islanda, Austrije i Mađarske, nisu ni protiv Hrvatske, jer su bili bolji tek pred kraj produžetka, a nisu ni protiv Poljaka, ali su za razliku od njih imali golmana Sportinga u čijim rukavicama je sačuvana ideja o velikom podvugu - 5:3 (1:1, 1:1).

Patrisio je u Marselju, posle 1:1 u 120 minuta, zablistao u četvrtoj serioji penala, ukrotio udarac najboljeg igrača Poljske na ovom turniru, Jakuba Blažčivskog i poslao Roberta Levandovskog i društrvo kući, iako su makar jednako kao Kristijano Ronaldo i njegovi drugovi, zaslužili da budu među četiri najbolja.

Izabrane vesti

Šta ti je sudbina...

Slavlje PortugalacaPenali:
Prva serija: 0:1 Ronaldo; 1:1 Levandovski
Pogodak Snačesa sa 11 metaraDruga serija: 1:2 Renato Sančes; 2:2 Milik
Treća serija: 2:3 Mutinjo; 3:3 Glik
Četvrta serija: 3:4 Nani; Blažčikovski - brani Rui Patrisio
Peta serija: 3:5 Kvarežma.

Kraj!

Istorijski plasman u četvrtfinale, podbočen stavom da su u dosadašnjem toku turnira ostavili više nego pristojan učinak, pogotovo u defanzivi, inspirativno je delovao na Poljake, rešene da napadnu frontalno. I odmah. Ništa nisu čekali. Pogotovo ne Kamil Grosicki, u prvom ozbiljnom ataku na utakmici s desnog boka je proigrao Roberta Levandovskog, a prvi strelac kvalifikacija za EURO u 100. sekundi opravdao taj epitet i premijernim golom na turniru - štaviše, prvim za reprezentaciju posle sedam meseci - skinuo sa pleća teret odgovornosti.

Levandovski je pogodio za 1:0Proradio je u najboljem trenutku. Čak je mogao da duplira prednost, da bezidejne i u prvih pola sata apsolutno pogubljene Portugalce u 23. minutu još jednom pošalje na patos, međutim, kao da je ta druga prilika kapitena Poljske, koji je pošteno namučio Pepea, al’ je ovaj do kraja delovao čvrst kao Kineski zid, bila signal za buđenje dotad uspavane i jednako usporene ekipe Fernanda Santoša.

Iz sna ju je brecnuo - najmlađi. Kao dete u obdaništu, kad vidi da svi oko njega dremaju, pa poželi da bude u centru pažnje, Renato Sančes je, valjda iz besa, opalio po lopti posle duplog pasa sa Nanijem i doslovce ni iz čega doneo Portugalcima izjednačenje koje igrom dotad nisu zaslužili, ali koje im je pomoglo da u nastavku meča budu bolji.

IzjednačenjeTaj podstrek iz levice novog fudbalera Bajerna, koji je sa 18 godina i 316 dana, postao najmlađi igrač na EP, potom i najmlađi strelac u nokaut fazama takmičenja, bio je zapravo injekcija adrenalna direktno u krvotok ekipe čiji je defanzivni stil, kao stvoren za ovakav vid takmičenja, odjedanput preobražen u - napadački.

Počeli su kao osice da navaljuju Portugalci, Vilijem Karvaljo im je završio veliki posao na sredini terena, oduzimanjem lopti i sprečavanjem iole ozbiljnih napada Poljaka, pa se činilo da će poslednji predstavnik istočnog fudbalskog bloka morati, kad-tad, da popusti.  

A nije. Najviše zbog toga što je Krisijano Ronaldo delovao kao čovek koji je ustao na levu nogu. Maliciozni će reći „kao da ima dve leve“, jer ono što je as Reala pokazao u Marselju verovatno je jedno od njegovih najlošijih izdanja za državni tim. Prvo, zato što je bio sebičan, pa je pucao iz ugla, iako je mogao da doda Žoau Mariju, zatim je nedovoljno jako šutirao, pa se posle bombe Sedrika i pokušaja glavom Žozea Fontea propisno obrukao pošto u dve situacije bukvalno promašio loptu, izazivajući smeh poljskih navijača sa tribina Velodroma i skandiranje:
„Mesi, Mesi, Mesi...“

Poljska je uvidela koliko ima sati i odlučila da, pre svega, čuva rezultat, verujući da će Lukaš Fabijanski biti dovoljno oprezan u produžecima i penalima, kao u prvih 90 minuta. Sa sigurnim golomanom i izmenama Adama Navalke zatvorila je prilaze golu u dodatnih pola sata, čak atraktivnim udarcem Arkadijuša Milika imala šansu da sve reši u 69. minutu, ali kako se od tad do kraja oprezno igralo, postalo je jasno da ćemo gledati penale.

A u njima je zablistao Rui Patrisio i odveo Portugal u polufinale.

--------------------------------------------------------------------------

PRVENSTVO EVROPE, ČETVRTFINALE

POLJSKA – PORTUGALIJA 3:5 (1:1, 1:1)

/Levandovski 2 - Renato Sančes 33/

Marselj
Stadion: Velodrom
Gledalaca: 66.000
Sudija: Feliks Brih (Nemačka)
Žuti kartoni: Ježejčik, Glik, Kapustka (Poljska), Adrijen Silva , Vilijam Karvaljo (Portugalija)

POLJSKA (4-4-2): Fabijanski – Pišček, Glik, Pazdan, Ježejčik – Blaščikovski, Krihovjak, Maćinski (od 98. Jodlovec), Grosicki (od 82. Kapustka) – Milik, Levandovski.

PORTUGALIJA (4-1-3-2): Patrisio – Sedrik, Pepe, Fonte, Eliseu – V. Karvaljo (od 96. Danilo) – Žoao Mario (od 80. Kvarežma), Sančes, Silva (od 74. Mutinjo) – Nani, Ronaldo.

OSTALI PAROVI ČETVRTFINALA

Petak: Vels - Belgija, 21.00 u Lilu
Subota: Nemačka - Italija, 21.00 u Bordou
Nedelja: Francuska - Island, 21.00 u Parizu

(FOTO: Action images)


tagovi

Rui Patrisioreprezentacija PortugalaFernando Santoseuro 2016

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara