Foto: AFP
Foto: AFP

Nikola Maraš svedok Darvinove evolucije: Đavo predodređen za uspeh

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.06.22. | 09:56

Srpski defanzivac za Mozzart Sport o uspehu nove zvezde Liverpula

Od Montevidea do Liverpula, odnosno od Penjarola do Enfilda, put je koji je Darvin Nunjez prešao za samo tri godine. Iako se kretao trnovitom stazom, mladi Urugvajac uspeo je da preko noći dosegne najviše fudbalske visine i zasluženo se izbori za mesto pod najsvetlijim reflektorima sportske pozornice.

Igrač koji je pre samo tri leta napravio iskorak ka Evropi, ispod radara stigao je u Almeriju koja je na čelu sa saudijskim vlasnikom ambiciozno ulazila u projekat kreiranja tima dovoljno kvalitetnog da se plasira u Primeru. Tek što je nagovestio potencijal u Penjarolu, Nunjez je za 15.250.000 evra prodat članu Segunde u kojem je ispisao novo poglavlje fudbalske bajke.

Izabrane vesti

Tada još anonimni 20-godišnjak crno-žuti dres zamenio je crveno-belim ujedno preuzevši breme koje su sa sobom nosila visoka očekivanja klupskih čelnika na čelu sa Turki Al-Šeikom, međutim, predodređen da uspe, sjajni napadač je iz grada na jugu Španije, sa obale Sredozemnog mora, napravio važan korak ka najvećim fudbalskim visinama, a svedok nastajanja nove fudbalske zvezde između ostalih bio je i Nikola Maraš, srpski štoper koji je poput Urugvajca leta 2019. godine stigao u španski klub.

"U Almeriji smo ga zbog neverovatne brzine zvali Đavo. Bio je neuhvatljiv. Odskakao je u odnosu na ostale i brzo je bilo jasno da je igrač za najviši nivo. Za top klubove. Pravio je razliku u Almeriji, potom i u Benfiki te isto očekujem i u Premijer ligi. Tvrdio sam to i tokom zajedničkog boravka u Segundi, a govorim i sada - Darvin je jedan od napadača koji će obeležiti deceniju pred nama", počeo je Maraš razgovor o nekadašnjem saigraču za Mozzart Sport.

Iako je iz aktuelne perspektive slika budućnosti nove zvezde Liverpula znatno jasnija, srpski štoper istakao je da Nunjez na svom putu ništa nije ostvario slučajno.

"Posebno je impresivan i dominantan po fizičkim prediospozicijama. Nije bio najvredniji na treninzima, mada ne znam da li je promenio radne navike u međuvremenu. Nije veliki radnik, ali priroda je učinila svoje. Brz je kao metak i ima osećaj za gol. Postoje stvari koje može da unapredi i bez dileme će to učiniti u Liverpulu. Otišao je u ekipu koja dominira i uveren sam da će nastaviti da gazi. Nadavaće se golova, Liverpul je tim koji dominira, postiže 100 pogodaka po sezoni. Ista je razlika između Redsa i Brajtona, kao i Benfike i neke Pasos Fereire... Ili Almerije i Luga. Napraviće dobru priču".

Vrela južnoamerička krv proključala je na Pirinejskom poluostrvu, međutim pre nego što je sa 16 golova u crveno-belom dresu tokom sezone 2019/20. skrenuo pažnju šire javnosti Nunjezu je bilo neophodno nekoliko meseci adaptacije.

"Nakon što je stigao u Španiju često je odsustvovao zbog reprezentativnih obaveza, a kako u Segundi nema pauze tokom termina predviđenih za duele nacionalnih timova propustio je niz utakmica i ekipa je već bila formirana. Mesecima je dolazio i odlazio. Bude 15 dana u Urugvaju pa se vrati u Almeriju i svi su polako postajali skeptični, posebno jer je plaćeno značajno obeštećenje. Krenule su polemike da li je li je to to, preispitivanja, a onda je Nunjez na terenu rekao svoje".

Nakon praznog hoda koji je trajao do kraja oktobra, fudbaler plaćen 15.250.000 evra brzo je nagovestio pravo lice, a u punom sjaju pokazao se tokom drugog dela sezone u kojem je postigao 12 pogodaka.

"Sećam se jednog od prvih treninga, zbog njegovog pristupa olako sam shvatio ulogu da ga čuvam. Ušao sam nonšalantno u prvi duel i lako me je pretrčao. Mislio sam da je to samo zbog mog stava, ali sam se vrlo brzo uverio da je veoma teško zaustaviti ga. Svi su brzo shvatili kakav je kvalitet. Često smo Raća (Radoslav Petrović, pr. autora) i ja govorili o njemu, znali smo šta ga čeka. Neije mnogo igrača koji u toj meri odskaču i kada se pojave vrlo brzo ih uzimaju najbolji klubovi sveta".

Nikola Maraš i Darvin NunjezNikola Maraš i Darvin Nunjez

Ipak, pre nego što je dobio ulaznicu za sam fudbalski krem, Nunjez je kvalitet morao da potvrdi na još jednom nivou. Prelazak u Benfiku za 39.000.000 evra predstavljao je novi segment istorije u Španiji s obzirom na to da je postavio rekord po visini obeštećenja za igrača iz Segunde. Ponovo je Urugvajcu bio neophodan period adaptacije, ali je posle prve sezone, usledila godina za pamćenje ukrašena sa 34 gola i poziv koji se ne odbija.

"Želja mu je bila da igra za neki od najboljih klubova Primere, ali Liverpulu se ne može reći ne. Engleski jezik bi mogao da mu predstavlja problem na početku, nisam ga čak ni na španskom razumeo najbolje jer je čudno pričao. Živeo je na granici Urugvaja i Brazila gde se priča specifičnim dijalektom. Uveren sam da engleski neće naučiti prvih godinu dana, međutim treba mu dati šansu, pružiti mu dovoljno vremena da se adaptira".

Transferom u Premijer ligu Urugvajac je ponovo pomerio granice i postao igrač koji je za najveće obeštećenje prešao iz Portugalije u Englesku. Uz lisabonske Orlove istovremeno su zadovoljno trljali ruke i u Almeriji koja je ugovorom imala 20% profita od naredne prodaje (uz limit do 8.000.000 evra), a srpski defanzivac koji je prethodnu sezonu proveo u Rajo Valjekanu istakao je da su svi na Pirinejima sa oduševljenjem dočekali vest o novom transferu golgetera.

"Čuli smo se nakon što je promovisan na Enfildu, čestitao sam mu i poželeo sreću. Ostali smo dobri iz perioda kada smo bili saigrači, sličnih smo godina i dosta vremena smo provodili zajedno. Život nas je odveo na različite strane, ali so ostali u kontaktu. Voleo bih da nam se putevi jednoga dana ponovo ukrste. Daj Bože da stignem do tih visina. Lepo je igrati protiv najboljih, na najvišem nivou", rekao je Maraš.


tagovi

Darvin NunjezNikola Maraš

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara