Nikola Vasiljević (FOTO: Rastko Šurdić)
Nikola Vasiljević (FOTO: Rastko Šurdić)

Nikola Vasiljević, ljubitelj huka sa severa kojem prija jug: Mislio sam da je Krstajićev poziv u reprezentaciju šala

Vreme čitanja: 6min | sub. 20.11.21. | 08:53

Golman Crvene zvezde na pozajmici u Napretku o neočekivanom pozviu u A selekciju, vremenu provedenom u Crvenoj zvezdi za koju čezne da debituje, evropskim ambicijama Kruševljana, taktici prilikom branjenja penala

Malo fudbalera u Superligi može da se pohvali da se u nekom trenutku karijere našlo na spisku A reprezentacije Srbije. Jedan od njih je Nikola Vasiljević, golman Crvene zvezde na pozajmici u kruševačkom Napretku. Nije upisao nastup za Orlove i dalje se nada debiju na Marakani, a za to vreme vredno radi u Lazarevom gradu i nastupima u dosadašnjem toku prvenstva zavredio je etiketu jednog od najboljih čuvara mreže u elitnom rangu srpskog fudbala.

17.00: (2,65) Napredak (3,10) Radnički Niš (2,80)

Izabrane vesti

Kvalitet je bio evidentan dok je branio za Radnik, a iz tog perioda datira i njegovo pojavljivanje u redovima Orlova. Aleksandar Jovanović je otpao zbog povrede, Vasiljević je naknadno pozvan, a da mu ni na kraj pameti nije bilo da će obući dres sa državnim grbom svedoči sledeća anegdota.

"Bio sam u Surdulici. Došao sam od kuće nakon slobodnog dana pravo na treninig. Sedim u svlačionici, presvlačim se. Zvoni telefon. Nepoznat broj. Javljam se i čujem 'ovde selektor Mladen Krstajić'. Rekoh mora da me neko zeza. 'Jel to Vasiljević?' Kažem jeste. 'Možete li da budete sutra ujutru u Pazovi na okupljanju reprezentacije?' Bio sam u šoku. Ogromna je čast i zadovoljstvo dobiti poziv A selekcije. Mislio sam da je šala, ali onda sam zvao predsednika kluba Stanislava Tončeva i on mi je rekao da nije šala, da se spakujem i da krenem za Pazovu", počeo je prvi golman Napretka priču za Mozzart sport.

Kada smo već kod reprezentacije zanimalo nas kako je ispratio istorijski plasman Orlova na mundijal u Kataru, odnosno sa kim od bivših kolega iz A tima neguje drugarske odnose.

"Skupilo se nas nekoliko nas iz Napretka u stanu da gledamo utakmicu protiv Portugalije, a kada je Mitar dao gol u 90, nastao je delirijum. Da budemo tako dominanti u sred Lisabona protiv Ronalda i onakve reprezentacije... Ne znam da li pamtim bolju utakmicu A tima. Najbolji sam bio sa Rajkovićem, poznajemo se dugo. Znao sam Radonjića i Živkovića pošto su iz Niša, družili smo se, igrali smo zajedno, Sašu Lukića sam takođe poznavao. Svi oni su mi dosta pomogli kada sam tek došao. Zvao sam Rajka, poslao mu poruku i čestitao na uspehu. Pravio je rođendan sinu, pa je bio malo u gužvi, ali je rekao da ćemo se uskoro čuti."

Da nije izvrsno čuvao gol Radnika ne bi bilo ni poziva u reprezentaciju, a odlične partije među stativama u sezoni 2018/19 u Surdulici, osim Mladenu Krstajiću, preporučile su ga i Crvenoj zvezdi. Tamo je imao dve nesreće - postojanje Milana Borjana, a onda i tešku povredu ramena koja je iziskivala operaciju. U međuvremenu je pozajmljivan Radniku i Proleteru, pre nego što se ponovo zaputio na jug Srbije, koji mu očigledno prija, sudeći po broju odbrana i sačuvanih mreža.

"Imam pet klin šitova, poput Milana Borjana i Nemanje Stevanovića. Moglo je da ih bude i više, ali ne žalim se. Izuzetno mi znači dobra odbrana. Pozadi smo se spremni i uigrani. Kerkez, kao jedan od najiskusnijih dosta pomaže savetima... Igrao je i u inostranstvu i mnogo toga je pršao. Milan Spremo takođe. On je starosedelac ovde u Napretku."

Nije često u karijeri biran za igrača utakmice, a po dolasku u Napredak, posle 15 odigranih mečeva, već dva puta je poneo laskavo priznanje najkorisnijeg fudbalera.

"Želja trenera Milana Đuričića je bila da dođem ovde i sve se nekako poklopilo. Napredak je u vrhu tabele, cela ekipa igra dobro i pojedinci iskaču. Dva puta sam bio igrač utakmice ove sezone i PR kluba me je zvala da dajem intervju za klub i za novine. Baš sam se našalio sa njom kako me ovoliko puta u životu nisu zvali za intervjuee, gde god da sam bio. Prija mi to, znači za samopouzdanje."

Ove sezone Napredak je pokazao da može da se nosi i sa Zvezdom i sa Partizanom i skupo je prodao kužu... Kako protiv crveno-belih u Beogradu, tako i u duelu sa crno-belima pod Bagdalom.

"Protiv Partizana sam odbranio penal Rikardu Gomešu. Nažalost, VAR je rekao da sam izašao ranije, pa su vratili loptu na belu tačku, a Rikardo je pogodio iz drugog pokušaja. Moj recept za penale je taj da ostanem miran do samog kraja, do udarca. Dosta mi pomažu i video analize, jer gledam izvođače i njihovu praksu kako izvode penale. Do kraja ostajem miran, a onda se odlučujem za stranu", objasnio je Vasiljević, pa odmah nastavio o klubu sa kojim ima ugovor, kao i o najopasnijim fudbalerima Superlige: "Zbog klauzule u ugovoru nisam imao pravo da branim protiv Zvezde. Da li bih voleo sam mogao da branim? Uf, to je mač sa dve oštrice... Ali kada bolje razmisli, voleo bih. Taj osećaj koji vam stvara Marakana, pa čak i kad sediš na klupi. Naježim se svaki put kada čujem huk sa severa. Najnezgodniji fudbaler protiv kojeg sam igrao ove sezone je Rikardo Gomeš, ali da sam nastupio protiv Zvezde, ne bih mogao da se odlučim između Kataija, Pavkova i Ivanića."

Seća se Vasiljević kako je bilo kada je tek stigao u Beograd, na najveći srpski stadion.

"Posle potpisa za Zvezdu u klubu smo bili Popović, Borjan i ja. Po mom mišljenju Borjan je najbolji golman u Superligi. Trebalo je da budem drugi čuvar mreže u slučaju da neko od njih dvojice napusti klub. Posle godinu dana, na pripremama sam povredio rame i morao sam na operaciju. Pauzirao sam šest meseci. Nisam odigrao nijednu utakmicu za Zvezdu. Iskreno sam se nadao da će se debi destiti brzo nakon potpisa, ali... Voleo bih da debitujem, da osetim tu energiju Marakane dok sam na terenu."

Startna postava Crvene zvezde je san, ali stvarnost je Napredak, tim koji ove sezone daje ozbiljne nagoveštaje da bi mogao da se bori za Evropu. Peta pozicija na tabeli, isti broj bodova kao Vojvodina i četiri manje od trećeplasiranog Čukaričkog. Da li će Vasiljević možda odlučiti da ostane u Kruševcu ako Čarapani izbore nastup u Evropi.

"Kada sam dolazio u klub, čelnici Napretka i Crvene zvezde su dogovoril šestomesečnu pozajmicu sa opcijom produžetka na još pola godine. Ako se ne otvori mesto u Zvezdi, najverovatnije ću ostati ovde do juna. Ako donesemo evropski fudbal gradu Kruševcu, zašto ne bih ostao i duže."

Pet utakmica ostalo je do kraja polusezone. Kruševljani u 17. kolu dočekuju Radnički iz Niša u kako južnjaci vole da kažu, srpskom El Klasiku. Pobeda u toj utakmici dodatno bi osokolila ekipu i možda još više akcentovala verovanje da Napredak ima kvalitet da se bori za evropski fudbal.

"Prvenstveni cilj bio nam je plasman u plej-of. Međutim, kako je sezona odmicala shvatili smo da možemo da igramo sa svima, a dobri rezultati i ono kako izgledamo na terenu, daju nam za pravo da verujemo da možemo i više od samog plej-ofa. Imali smo dobar niz na početku gde smo pobedili na pet uzastopnih mečeva kod kuće."

Nadali su se fudbaleri Napretka celom plenu protiv Kolubare koju su na otvaranju sezone u Kruševcu precrtali sa 3:0. Realnost je bila potpuno drugačija. Iz Lazarevca su se vratili praznih šaka i taj poraz ih je malo ukočio.

"Vremenski uslovi nam nisu dozvolili da igramo fudbal. Teren je bio natopljen i pričalo se da će utakmica biti odložena. Nažalost, ipak je odigrana. Oni su se bolje snašli od nas u tim uslovima, dali nam gol iz prekida i pobedili. Da smo slavili u Lazarevcu ili da smo iskoristili prednost igrača više protiv Novog Pazara, bili bismo tu oko trećeg mesta", ispričao je Vasiljević, a završnu reč posvetio predstojećem protivniku: "Spremni smo za Radnički, kvalitetnu ekipu sa novim trenerom koja je vezala par dobrih rezultata. Neće nam biti lako u El Klasiku, kako ga ovde zovemo. Sada se polako lomi prvenstvo. Pobedom bi smo se malo odvojili, a ako ne osvojimo bodove, dozvoljavamo mnogim timovima da nam se približe. Prednost nam je to što igramo kod kuće, pred našim navijačima i što su nam prvi put od starta sezone maltene svi igrači zdravi", optimističan je Vasiljević.


tagovi

Nikola VasiljevićNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara