Miloš Ninković (AFP)
Miloš Ninković (AFP)

Ninković skida kletvu u Melburnu: Traži se pobeda posle četiri godine

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.04.22. | 23:02

U rimejku prošlogodišnjeg finala A- lige, Siti dočekuje Sidnej koji nije savladao velikog rivala na njegovom terenu još od 2018. godine

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Na krilima pobede u gradskom derbiju protiv Vonderersa (3:2), fudbaleri Sidneja otputovali su u Melburn rešeni da uzmu meru i najvećem rivalu u proteklih nekoliko sezona. Melburn Siti ove srede (11.05) dočekuje nebesko-plave u rimejku prošlogodišnjeg velikog finala, u kojem je od Sidneja preuzeo šampionsku titulu.

Izabrane vesti

Ove sezone klub iz Melburna i igrama i rezultatima pokazuje da nije tim za jedno leto, već da ima potencijal da više godina dominira u A-ligi. Tim trenera Patrika Kisnobra je za vikend napunio mrežu kovidom desetkovanog Velington Finiksa (6:0) i zahvaljujući remiju Vestern Junajteda protiv Central Koust Marinersa ostao usamljen na čelu tabele s pet bodova prednosti.

Pred ovaj derbi, u Sitiju prizivaju februarski sudar dve ekipe, kada su u gostima slavili s 2:1, golom Metjua Lekija u poslednjim trenucima meča. Tom pobedom Siti je potvrdio da je preuzeo primat u međusobnim duelima, pošto ne zna za poraz još od avgusta 2020. i velikog finala u kojem je Sidnej slavio s 1:0, golom u produžetku. Od tada, tri pobede Melburn Sitija i jedan remi.

Sidneju ne ide na ruku ni činjenica da je poslednji put savladao Siti u Melburnu još u novembru 2018. godine (0:3). Uprkos tome i činjenici da će igrati bez prvog golmana Endija Redmejna (pozitivan na kovid) i bez standardnog reprezentativnog beka Rajana Granta, koji odrađuje suspenziju zbog isključenja protiv Vonderersa, u redovima petostrukog prvaka vlada optimizam.

"Odigrali smo odlično u prethodnoj utakmici protiv Sitija i poraženi smo nesrećno, golom iz poslednjeg šuta na meču. Bilo je to veliko razičaranje, ali sada idemo u Melburn puni samopouzdanja i rešeni da donesemo što više bodova s ovog gostovanja", poručio je trener Sidneja Stiv Korika.

Povratak Miloša Ninkovića u tim na meču protiv Vonderersa, pokazao je koliko srpski fudbaler znači za igru Sidneja. Iskusni plejmejker je i u prvom okršaju sa Sitijem bio najbolji pojedinac na terenu i strelac gola za svoj tim. I sada se očekuje da će loptama "s očima" hraniti napadače Le Fondra, Boboa, Kamsobu i Buhadžara, koji su svi spremni za meč.

S druge strane, Melburn Siti nema kadrovskih problema, pošto su se Tilio i Metkalf posle reprezentativnih obaveza vratili u tim, baš kao i "mladoženja" Meklaren, a Skot Džejmison se oporavio od povrede.

Siti će pobedom pokušati da napravi veliki korak ka osvajanju prvog mesta na kraju ligaškog dela sezone, dok su Sidneju bodovi očajnički potrebni u borbi za plasman među šest najboljih, koji će igrati u plej-ofu.

Za obe ekipe derbi dolazi u nezgodnom trenutku, uoči dalekog putovanja u Aziju, na grupnu fazu Lige šampiona. Kako bi se izbegla mogućnost odlaganja mnogobrojnih utakmica zbog kovida, azijska Liga šampiona će se ove sezone igrati po turnirskom sistemu. Melburn Siti putuje na Tajland, a Sidnej ide u Vijetnam. Obe ekipe će odigrati po šest mečeva u paklenom ritmu za samo 14 dana, nakon čega ih kod kuće čeka završnica A-lige.

PERT GLORI - MELBURN VIKTORI (sreda, 13.05)

Šta se sve ove sezone neće obrušiti na Pert Glori?! Kao da nije bilo dovoljno što su više od pola sezone bili "putujući cirkus" i sve utakmice igrali u gostima zbog strogih kovid propisa u Zapadnoj Australiji i što ih su ih korona i povrede u više navrata potpuno desetkovali. Poslednjeplasrani tim A-lige sada je ostao i bez najboljeg igrača Bruna Fornarolija, koji se povredio igrajući za reprezentaciju Australije. U klubu s velikom zebnjom čekaju magnetnu rezonancu povređenog zgloba rođenog Urugvajca.

Fornaroli je skoro otpisan iz kombinacije za duel s Viktorijem, baš kao i skupo pojačanje Glorija Danijel Staridž, bivši igrač Liverpula, koji je od dolaska u Australiju proveo više vremena po lekarskim ordinacijama nego na terenu. Neizvesno je da li će se u tim vratiti kapiten Brendan O'Nil, a pod znakom pitanja je i iskusni špic Endi Kio.

Uz to, Pert Glori ne zna za pobedu već deset utakmica u nizu!

"Kad pada kiša, onda baš pljušti", lamentira nad zlom sudbinom privremeni trener Perta Ruben Zadkovič, koji je uskočio nakon što je Ričard Garsija dobio otkaz zbog očajnih rezultata.

Trener Viktorija Toni Popović ne može da računa na povređenog Robija Krusea i na suspendovanog Mirandu, ali su svi ostali spremni da se revanširaju Gloriju za 0:3 iz prethodnog međusobnog susreta. Pobeda bi ekipi iz Melburna bila kao suvo zlato u borbi za plasman u plej-of, pogotovo kada se zna da su u poslednjih pet kola osvojili samo sedam bodova.

FUDBAL - A LIGA

Sreda

11.05: (1,83) Melburn Siti (3,45) Sindej (4,10)

13.05: (4,20) Pert Glori (3,45) Melburn Viktori (1,80)


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Miloš NinkovićAustralijaAustralija 1A liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara