Kad je teško, tu je Ben (©MN Press)
Kad je teško, tu je Ben (©MN Press)

Ništa Boaći, ništa Kleo, ništa Dijara: Srbin Ben najbolji golgeter srpskog fudbala

Vreme čitanja: 2min | sre. 18.08.21. | 10:21

Reprezentativac Komora, koji je od danas i srpski državljanin, prestigao Dijaru po broju golova

El Fardu Ben je uveliko prikačio epitet najboljeg inostranog strelca u istoriji Crvene zvezde, prestigavši prošle sezone Ričmonda Boaćija (sada je 67:60 golova), a od utorka je vladar i kompletnog srpskog fudbala kada je reč o legionarima. Golom protiv Kluža odvojio se od nekadašnjeg Partizanovog napadača Lamina Dijare.

Reprezentativac Komora sada je na 67 pogodaka, jednom više od Senegalca, i to uz manji broj utakmica. Ben je dosad za crveno-bele upisao 138 nastupa, a Dijara se u crno-belom dresu zaustavio na 140.

Izabrane vesti

Zvezdin krilni napadač uspešniji je i u asistencijama. Sakupio ih je 37, što je 11 više od Dijarinog učinka. Kada je reč o golovima, ako ih raščlanimo na "domaće" i "međunarodne", 53 je dao u Superligi i Kupu Srbije, a 14 u UEFA takmičenjima.

Među strancima koji su se istakli efikasnošću u najvećim srpskim klubovima izdvajaju se još Ričmond Boaći (60 golova, 15 asistencija, 104 utakmice), Ugo Vijeira (28 golova, 11 asistencija, 51 utakmica) u Crvenoj zvezdi, Kadu (25 golova, 14 asistencija, 100 utakmica), Abiola Dauda (17 golova, 7 asistencija, 38 utakmica), a Kleo (40 golova, 12 asistencija, 3 utakmice), Rikardo (57 utakmica, 32 gola, 5 asistencija), Leonardo (27 golova, 9 asistencija, 41 utakmica), Almami Moreira (27 golova, 30 asistencija, 120 utakmica) i Umar Sadik (23 gola, 19 asistencija, 52 utakmice) u Partizanu, s tim da je Brazilac Kleo igrao i za Crvenu zvezdu, u kojoj je dao osam golova i imao četiri asistencije u 20 nastupa.

Inače, El Fardu Ben je od danas i zvanično srpski državljanin, pošto je posle višemesečnog procesa dobio pasoš Srbije.

U našu zemlju stigao je januara 2018. iz Olimpijakosa, na insistiranje Vladana Milojevića koji ga je prethodno trenirao u Panioniosu. Ubrzo po dolasku u Beograd postao je ljubimac navijača zbog svog zalaganja i profesionalizma. Nailazio je na nepoverenje kluba, bio pred transferom u Emirate zbog čega jeseni 2019. nije licenciran za učešće u Ligi šampiona, ali je i pored toga ostao veran vojnik prvo Vladana Milojevića, a onda i Dejana Stankovića.

Preuzeo mu je ovog leta mesto u startnoj postavi Filipo Falko, ali je Italijan zbog povrede morao da preskoči duel sa Klužom. A, Ben je ponovo umeo da iskoristi ukazanu šansu...



tagovi

FK Crvena zvezdaEl Fardu BenLamin DijaraFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara